MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

4- İftitah, Rüku öncesi ve sonrası Elleri Kaldırmak

 

1. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

4441 Ali b. Ebi Talib bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazı kılmaya kalkınca tekbir getirip ellerini omuz hizasına kaldırarak başlardı. Kıraatini bitirdikten sonra rüku'ya gitmek isteyince de ellerini kaldırırdı. Rüku'dan kalkınca da aynı şeyi yapardı. Namazı boyunca da oturmuşken bu şekilde ellerini kaldırmazdı. İki rekattan sonra ayağa kalkacağı zaman da ellerini kaldınp tekbir getirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (774, 761), Tirmizi (3423, "sahih") ve İbn Huzeyme (584) rivayet ettiler.

 

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

4442 (1) Meymun el-Mekki bildiriyor: Abdullah b. ez-Zübeyr'in bize namaz kıldınrken, namaza başlarken, rükuya ve secdeye giderken, secde ve rükulardan kalkarken ellerini kaldırdığını gördüm. İbn Abbas'a gidip: "İbnu'z-Zübeyr'in öyle bir namaz kıldığını gördüm ki bu şekilde namaz kılan birini görmüş değilim" dedim ve namazda ellerini nasıl kaldırdığını anlattım. İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığını görmek istiyorsan İbnu'z-Zübeyr'in arkasında namaz kıl" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/269) rivayet etti.

 

 

 

4443 (2)- Meymun el-Mekki bildiriyor: Abdullah b. ez-Zübeyr'in bize namaz kıldınrken, namaza başlarken, rükuya ve secdeye giderken, secde ve rükulardan kalkarken ellerini kaldırdığını gördüm. İbn Abbas'a gidip: "İbnu'z-Zübeyr'in öyle bir namaz kıldığını gördüm ki bu şekilde namaz kılan birini görmüş değilim" dedim ve namazda ellerini nasıl kaldırdığını anlattım. İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığını görmek istiyorsan İbnu'z-Zübeyr'in arkasında namaz kıl" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

4444 (3)- Amir b. Abdullah b. ez-Zübeyr, babasından bildiriyor: "Resulullah'ın {ıallallahu aleyhi veselleml namaza başlarken, tekbirde ellerini kulaklarını aşacak kadar kaldırdığını gördüm."

 

Ahmed'in başka bir kanalla bildirdiğine göre İbnu'z-Zübeyr: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (teşehhüdde) şu şekilde dua ettiğini gördüm" dedi ve bunu parmaklarını yumarak gösterdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2/101) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Haccac b. Ertat ile ihticac konusu tartışmalıdır. "

 

 

3. İbn Ömer (r.a.)

 

4445 (1) Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başlayacağı zaman ellerini omuz hizasında kaldırırdı. rükuya gittiği ve rükudan başını kaldırdığı zaman da ellerini bu şekilde kaldırırdı. İki secde arasında ise ellerini kaldırmazdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/97), Şafii (1/72), Buhari (736, 738), Müslim (390), Ebu Davud (721), Tirmizi (255), Nesai (2/182) ve İbn Mace (858) rivayet ettiler.

 

 

 

4446 (2)- Salim, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başlayacağı zaman ellerini omuz hizasında kaldırırdı. rükuya gittiği ve rükudan başını kaldırdığı zaman da ellerini bu şekilde kaldırırdı. rükudan kalkarken ''Semiallahu limen hamideh'' dediği zaman: ''Rabbena ve-lekel-hamd'' derdi. İki secde arasında ise ellerini kaldırmazdı.,,

 

[-Sahihtir-]

 

5060 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4447 (3)- Hakem der ki: "Tavus'un iftitah tekbirinde ellerini kaldırdığını gördüm. rükuya giderken ve başını rükudan kaldırdığında da ellerini kaldırdı. Öğrencilerinden birinin bana bildirdiğine göre Tavus bunu İbn Ömer'den, o da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aktarmıştıL"

 

[Zayıf]

 

 

 

4448 (4)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Zayıf]

 

 

 

4449 (5)- Salim b. Abdillah bildiriyor: "Babamın namaza başlarken tekbirde ellerini kaldırdığını gördüm. rükuya gidip rükudan kalkarken de ellerini kaldırdı. Bunu ona sorduğumda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını söyledi."

 

[Zayıf]

 

 

 

4450 (6)- Salim b. Abdillah, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaza başlarken, rükuya giderken ve rükudan kalktığında ellerini kaldırdığını gördüm. Secdede ise bunu yapmazdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4451 (7)- Bişr b. Harb bildiriyor: İbn Ömer'in: "Ellerinizi (fazla yukarıya) kaldırmanız bidattır. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini buradan (göğsünden) yukarıya kaldırmadı" dediğini işittim.

 

[Hasen]

 

Heysemi (17328) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden Bişr b. Harb zayıftır:"

 

 

 

4452 (8)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iftitah tekbirinde, rükuya giderken ve rükudan kalktığında ellerini kaldırırdı. Secdede ise bunu yapmazdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4453 (9)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başladığı zaman ellerini omuz hizasında kaldırırdı. rükuya giderken ve rükudan kalktığında da ellerini kaldırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Beyhaki (2/70) rivayet etti.

 

 

 

4454 (10)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda ellerini omuzları hizasında kaldırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4455 (11)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başlarken iftitah tekbirinde ellerini omuz hizasında kaldırırdı rükuya ve secdeye giderken de ellerini kaldırırdı"

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/146) ve Ebu Davud (1/268, 269) rivayet ettiler.

 

 

 

4456 (12)- Ahmed başka bir kanalla İbn Ömer'den bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4457 (13)- Abdullah (b. Ömer) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durduğu zaman ellerini omuz hizasına kadar kaldırır ve tekbir getirirdi. rükuya gideceği zaman da ellerini omuz hizasına kadar kaldırır ve elleri oradayken tekbir getirip öyle rükuya giderdi. rükudan kalkmak istediği zaman ellerini omuz hizasına kadar kaldırır ve "Semiallahu limen hamideh" derdi. Sonra secdeye gider, ancak iki secde arasında ellerini kaldırmazdL Namazını bitirene kadar her rekatta rükudan önce getirdiği her bir tekbirde ellerini kaldırırdı"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4458 (14)- Muharib b. Disar der ki: İbn Ömer'in rükuya giderken ve rükudan kalktıktan sonra ellerini kaldırdığını gördüm. Ona: "Bu ne?" diye sorduğumda: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatı bitirip üçüncü rekata kalktığında tekbir getirip ellerini kaldırırdı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Son bölümünü Ebu Davud (1/271) ve İbn Hazm, el-Muhalla'da (4/90) rivayet ettiler.

 

 

 

4459 (15)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iftitah tekbirini getirdiğinde ellerini omuz hizasına veya buraya yakın kaldırırdı rükuya giderken ve rükudan kalkarken de ellerini kaldırırdı Secdede ise bunu yapmazdL"

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4460 (16)- Ahmed, namazda ellerin kaldırılması konusunda Yahya b. Said'in rivayetinin (4446/2) aynısını bildiriyor.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ