MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 3- Namaza Giriş; Namazı Huşu içinde Kılmak

 

2. Muttalib b. Rabia

 

4422 (1) Muttalib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturarak, yalvararak, boyun eğerek ve el açıp: ''Allahım! Allahım!'' diye dua ederek kılınır. Namazında bunları yapmayanın namazı  (ecir ve fazilet bakımından)  noksandır.'' Haccac rivayet ederken: ''Elleri kaldırarak'' ifadesini kullanır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1296), İbn Mace (1325) ve İbn Huzeyme (1212) rivayet ettiler.

 

14762 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

 

4423 (2)- Muttalib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Namaz ikişer rekat olarak kılınır ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

[Hasen]

 

 

 

4424 (3)- Fadl b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturarak, yalvararak, huşu içinde boyun eğerek ve avuç içleri yüze doğru açık olacak şekilde elleri kaldırıp: ''Ey Rabbim! Ey Rabbim! Ey Rabbim!'' diye niyaz ederek kılınır. Namazında bunları yapmayan kişi kandırıyor demektir. '' Abdullah der ki: "Benim yanımda hadisin doğrusu budur."

 

 

 

4425 (4)- Muttalib b. Rabia'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Birinizi namaz kılacağı zaman her iki rekatta bir teşehhüd yapsın. Allah'tan bir şeyleri isteyecekse ısrarla istesin. Dua edeceği zaman boyun eğerek, yalvararak ve tevazu içinde dua etsin. Kişi böye yapmıyorsa kandırıyor demektir.'' veya: '' kandırıyor gibidir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

6095 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4426 (5)- Muttalib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: '' (Gece kılınan) namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturup selam vererek, yalvararak, boyun eğerek ve eli açıp: "Allahıml Allahıml" diye dua ederek kılınır. Namazında bunları yapmayan kişi kandırıyor demektir.''

 

14758 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4427 (6)- Muttalib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturarak, yalvararak, boyun eğerek ve elleri kaldırıp: ''Allahım! Allahım!'' diye dua ederek kılınır. Namazında bunları yapmayan kişi kandırıyor demektir. '' Şu'be der ki: Abd Rabbih'e: "Namazıyla mı aIdatıyor demektir?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. Ona: "Elleri kaldırmaktan kasıt nedir?" diye sorduğumda da dua eder gibi ellerini açtı.

 

14759 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

3. Fadl b.Abbas (r.a.)

 

4428 Fadl b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Namaz ikişer rekat olarak, her iki rekatta teşehhüde oturarak, yalvararak, huşu içinde boyun eğerek ve avuç içleri yüze doğru açık olacak şekilde elleri kalatrtp: ''Ey Rabbim! Ey Rabbim!'' diye dua ederek kılınr. Namazmda bunları yapmayan kişi ... '' buyurdu ve bu kişi için ağır sözler söyledi.

 

Diğer tahric: Buhari, Tarih el-Kebir'de 2/1 (258, 259), Beyhaki (2/487, 488), Tayalisı (1366), Ebu Davud (1/499) ve İbn Mace (1/205) rivayet ettiler.

 

14764 (7)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ