MÜSNED-İ HANBEL

KIBLE

 

11- Namaz Kılanın Sütresi ile Arasından Köpek, Merkep, Kadın ve Kafir'in Geçmesi

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

4325 (1) İbn Abbas der ki: "Köpek ile hayızlı kadının, kişi ile sütresi arasından geçmesi namazını bozar." Yahya der ki: "Şu'be rivayet ederken bu sözü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Divud (11259) rivayet etti,

 

 

 

4326 (2)- Hasan el-Urani anlatıyor: İbn Abbas'ın yanında köpek, merkep ve kadının namaz kılanın önünden geçmesi halinde namazını bozması konusu açılınca, İbn Abbas: "Müslüman bir kadını köpek ile merkeple eş tutmakla ne kötü ettiniz!" dedi ve şöyle devam etti: "Bir defasında bir merkep üzerinde, namaz kılan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim. Tam karşısında durup indim. Merkebi kendi haline bırakıp Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile namaza katıldım. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan dolayı namazını bozmadı ve beni bu yaptığımdan alıkoymadı. Yine bir defasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanlara namaz kıldırırken genç bir cariye safların arasından geçerek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına kadar gelip ona sığındı. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan dolayı namazını bozmadı ve onu bu yaptığından alıkoymadı. Yine bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de namaz kılarken odalardan birinden bir oğlak çıktı ve önünde koşmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ona engelolmaya çalıştı. Oysa siz oğlağın namazı bozacağını söylemiyor muydunuz?"

 

[HaseN]

 

 

 

4327 (3)- İbn Abbas der ki: Fadl ile birlikte dişi bir merkebin üzerinde, Arafat'ta namaz kıldıran Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldik. Saflardan birinin yanında durup, merkepten indik ve otlanması için kendi haline bıraktık. Sonra biz de safa girip namaza katıldık. Bundan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir şey demedi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4328 (4)- İbn Abbas der ki: "Henüz buluğ çağına yeni ermiş biriyken dişi bir merkep üzerinde Mina'ya geldim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada namaz kıldın yordu. İlk safın önüne vardığımda indim.

 

Merkep otlanmaya başlayınca ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasındaki saflara katıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4329 (5)- İbn Abbas der ki: "Bir merkep üzerinde Mina'ya geldim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada namaz kıldın yordu. Merkebi safların önünde kendi haline bıraktım ve ben de onlarla birlikte namaza durdum. Buluğ çağına yeni girmiştim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan dolayı beni azarlamadl."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4330 (6)- İbn Abbas der ki: "Henüz buluğ çağına yeni ermiş biriyken dişi bir merkep üzerinde geldim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müslümanlara namaz kıldınyordu. Saflardan birinin yanına gelip merkepten indim ve saflardan birine girip namaza katıldım. Bu yaptığımdan dolayı da kimse bana bir şey demedi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4331 (7)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken önüne bir oğlak atladL Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bozmadı."

 

[HaseN]

 

 

 

4332 (8)- İbn Abbas der ki: "Fadl ile birlikte dişi bir merkebin üzerinde Veda haccı veya Mekke'nin fethinde ResuluIlah  (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldik. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldınyordu. Safları geçip merkepten indik ve biz de safta namaza durduk. Merkep de safların önünde geçip gidiyor, ancak namazlarını bozmuyorlardı" Abdula'la bunu rivayet ederken: "Bir mekebin üzerinde Fadl b. Abbas'ın arkasına binmiştim. Bu şekilde Mina'da namazı kıldıran Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiL." ifadesini kullanır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4333 (9)- İbn Abbas der ki: "Fadl ile birlikte bir merkebin üzerinde, boş bir alanda Müslümanlara namaz kıldıran ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldik. Merkebin üzerinde safların önünden geçmemize rağmen ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize engelolmadı ve geri çevirmedi."

 

[HaseN]

 

 

 

4334 (10)- İbn Abbas der ki: "Fadl ile birlikte dişi bir merkebin üzerinde, boş bir alanda Müslümanlara namaz kıldıran Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldik. Merkepten inip biz de namaza katıldık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan dolayı bize bir şey demedi."

 

[HaseN]

 

 

 

4335 (11)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boş bir alanda önünde sütre olarak bir şey yokken namaz kıldı."

 

[HaseN]

 

 

 

4336 (12)- İbn Abbas der ki: "Abdulmuttalib oğullarından bir çocukla birlikte bir merkep üzerinde, namaz kılan Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldik. Merkebi önümüzde otlanması için kendi haline bırakmamıza rağmen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bozmadl. Yine Abdulmuttalib oğullarından iki kız çocuğu koşarak namaz kılan Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları birbirinden ayırdı (ve öyle secdeye gitti) ancak yine namazını bozmadı. Yine bir defasında namaz kılarken önüne bir oğlak atladı, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bozmadı."

 

[HaseN]

 

Müsned'i tertip eden der ki: İbn Abbas'ın buna benzer rivayetleri "Kişinin Namazdayken Önünden Geçenleri Engellemesi" başlığı altında zikredildiği için buraya bir daha almıyoruz.

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12/703) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ