MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZGAH VE GİYSİ

 

DEVAM: 2- Ayakkabıyla Namaz Kılmak

 

3. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

4041 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken ayakkabılarını çıkardı. Müslümanlar bunu görünce onlar da ayakkabılarını çıkardılar. Namazı bitirince: ''Neden ayakkabılarınızı çıkardınız?'' diye sordu. Müslümanlar: "Ey Allah'ın Resulül Senin çıkardığını görünce biz de çıkardık" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cebrail gelip ayakkabılarınıda pislik olduğunu söyledi. Biriniz Mescid'e geldiği zaman ayakkabılarının altına bakıp kontrol etsin. şayet üzerinde pislik varsa toprağa sürterek onu temizlesinı sonra onlarla namaz kılsın'' buyurdu. [-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/175 (650) ve İbn Huzeyme 2/107 (1017) rivayet ettiler. Hakim (1/260) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

4042 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi veıellern) bize namaz kıldırırken, namazın bir kısmında ayakkabılarını çıkarıp sol tarafına koydu. Bunu gören cemaat de ayakkabılarını çıkardılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''Neden ayakkabılarınızı çıkardınız?'' diye sordu. Müslümanlar: "Senin çıkardığını görünce biz de çıkardık" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cebrail gelip ayakkabılarınıda pislik olduğunu söyledi. Biriniz Mescid'e geldiği zaman ayakkabılarına bakıp kontrol etsin. şayet üzerinde pislik varsa temizlesinı sonra onlarla namaz kılsın '' buyurdu.

Abdullah der ki: "Babam, hadiste, ayakkabılarda ne tür bir pislik bulunduğu yönünde herhangi bir bilgi olmadığını söyledi." [-Sahihtir-]

 

1023 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

4. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

4043 Ebu İshak, Alkame b. Kays'tan bildiriyor -ki Ebu İshak bu hadisi bizzat Alkame'den işitmiş değildir, ancak adamın biri ona Alkame'nin bu hadisini sorunca ondan naklen şöyle rivayet etmiştir-:

 

Abdullah b. Mes'ud, Ebu Musa el-Eş'ari'nin evine gelmişti. Namaz vakti gelince Ebu Musa: "Ey Ebu Abdirrahman! Sen bizden daha yaşlı ve daha alimsin, buyur imam ol" dedi. Abdullah: "Aksine sen öne geçip imam ol! Zira evine ve mescidine gelen bizleriz. İmam olmayı sen daha fazla hakedersin" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ebu Musa namazı kıldırmak üzere öne geçti ve ayakkabılarını çıkarıp namazı kıldırdı. Namaz bitince, Abdullah ona: "Neden ayakkabılarını çıkarıyorsun? Kutsal Vadi'de misin ki? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de mestleri ve ayakkabıları yla namaz kıldığını gördüm" dedi.

 

7165 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ