MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 7- İslam'ın Hoşgörülü Bir Din Olması, Kişiyi Aziz Kılması ve Allah Katında En Sevilen Din Olması

 

5. Ebu Bekre (radiyallahu anh)

 

278 Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Allah bu dini, dinden hiçbir nasibi olmayan topluluklarla destekleyecektir'' buyurmuştur. [zayıf]

 

Ebu Hureyre hadisinden Buhari, cihad 6/179 (3062), Müslim, iman 1/105 (111) ve Darimi, siyer (2/241) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Hureyre (radiyallahu anh)

 

279 (1) Ebu Hureyre anlatıyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte Hayber savaşına katıldık. Allah Resulü (s.a.v.) orada Müslüman olduğunu söyleyen bir adam için: ''Bu adam cehennem ahalisindendir'' buyurdu. Savaş esnasında da söz konusu bu adam çok iyi bir şekilde savaştı ve ağır bir şekilde yaralandı. Allah Resulü'ne (s.a.v.):

 

"Ey Allah'ın Resulü! Cehennemlik olduğunu söylediğin adam çok iyi bir şekilde savaştı ve bu savaşta öldü" dediklerinde, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Cehenneme gidecektir'' buyurdu. Bu söz üzerine insanlardan bazıları şüpheye düşer oldular. Bir zaman sonra ise:

 

"Adam ölmemiş, ağır bir şekilde yaralanmış" denildi. Gece vakti olunca da adam yarasının acısına dayanamadı ve kendini öldürdü. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bu durumdan haberdar edilince: ''Allahu Ekber! Şehadet ederim ki ben Allah'ın kulu ve Resulüyüm'' buyurdu. Sonra Bilal'e: ''Cennete ancak Müslüman olanlar girer. Allah günahkar kişilerle de bu dini destekler'' şeklinde seslenmesini söyledi. [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3062, 6606) ve Müslim (111:178)

 

365 (1)’de tekrar edecektir.

 

 

 

280 (2) Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte Hayber savaşına katıldık. Allah Resulü (s.a.v.) orada Müslüman olduğunu söyleyen bir adam için: ''Bu adam cehennem ahalisindendir'' buyurdu ... "

 

Sonrasında İbnu'l-Museyyeb, Ebu Hureyre'den naklen bir önceki hadisin aynısını şu lafızIada zikreder: " ...Şüpheye düşmeleri bazı Müslümanların ağırına gitti ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah senin sözünü doğru çıkardı. Zira söz konusu adam intihar edip kendini öldürdü" dediler..."

 

 

SONRAKİ