MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 6- İman'ın Özellikleri ve Göstergeleri

 

13. Şerid b. Suveyd es-Sekan

 

268 (1) Şerid bildiriyor: Annem kendi adına mu'min bir köle azat etmeyi vasiyet etmişti. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e  gittim ve: "Yanımda siyah veya Nubi bir cariye var. (Annemin vasiyeti olarak) onu azat edebilir miyim?" diye sordum. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Cariyeyi yanıma getir'' buyurdu. Cariyeyi çağırdığımda geldi. Allah Resulü (s.a.v.) ona:

 

''Rabbin kim?'' diye sorunca, cariye: "Allah" dedi. Allah Resulü (s.a.v.) ona: ''Ben kimim?'' diye sorunca, cariye: "Sen Allah'ın Resulüsün" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana: ''Bunu azat et, zira mu'min biridir'' buyurdu. [Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2348), Ebu Davud (3283), Nesai 6/252 (3653), İbn Hibban (189) ve Taberani, M. el-Kebir'de 17/136 (338)

 

 

 

269 (2) Şerid bildiriyor: Annem kendi adına mu'min bir köle azat etmeyi vasiyet etmişti. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gittim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Annem kendi adına mu'min bir köle azat etmeyi vasiyet etmişti. Yanımda siyah Nubi bir cariye var (onu azat edebilir miyim?)" dedim. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Onu buraya çağır'' buyurdu. Cariye gelince Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) ona:

 

''Rabbin kim?'' diye sordu. Cariye: "Allah" dedi. Nebi (s.a.v.) ona: ''Ben kimim?'' diye sorunca, cariye: "Sen Allah'ın Resulüsün" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana:

 

''Bunu azat et, zira mu'min biridir'' buyurdu. [Hasen]

 

23375 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

14. Ensar'dan Biri

 

270 Ubeydullah b. Abdillah bildiriyor: Ensar'dan bir adam siyah bir cariyeyle Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Mu'min bir köle azat etmem gerekiyor. Şayet bu cariyeyi mümin biri olarak görüyorsan bunu azat edeyim" dedi. Allah Resulü (s.a.v.), cariyeye: ''Allah'tan başka ilah olmadığına şehadet ediyor musun?'' diye sorunca, cariye: "Evet" dedi. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) ona:

 

''Benim Allah'ın Resulü olduğuma şehadet ediyor musun?'' diye sorunca, cariye: "Evet" dedi. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) ona:

 

''Ölümden sonra tekrar dirilmeye iman ediyor musun?'' diye sorunca, cariye: "Evet" dedi. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) adam'a: ''Onu azat edebilirsin'' buyurdu.

 

 

SONRAKİ