MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 5- İmanın Bölümleri ve iman Konusunda Örneklemeler

 

2. Nevvas bin Sem'an el-Ensari (radiyallahu anh)

 

226 (1) Nevvas b. Sem'an el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah örnek olarak size her iki tarafında duvar bulunan dosdoğru bir yolu veriyor. Bu duvarın da açık olan kapıları ve kapıların da perdeleri vardır. Bu yolun başında birisi: ''Ey insanlar! Bu yola girin ve bir yere sapmadan yürüyün'' diye seslenmektedir. Yolun üzerinde aynı şekilde bir uyarıcı vardır. Yolda giden insanlardan biri duvardaki kapıların perdesini aralamak istediği zaman yolun üst tarafında bulunan bu kişi:

 

''Sakın! Orayı açma! Şayet açarsan içeriye girmek zorunda kalırsın!'' diye onu uyarır. Bu örnekte dosdoğru yol İslam'dır. Yolun kenarındaki duvarlar da Allah'ın buyruklarıdır. Açık kapılar Allah'ın yasaklarıdır. Yolun başında insanları uyaran kişi Allah'ın Kitabıdır. Yolun üst tarafında durup insanları uyaran kişi de her müslümanın kalbinde bulunan vicdandır. ''[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (1/73) hadisi sahih bulmuş, Zehebi de bu hükmünde onu onaylamıştır. Ayrıca, Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (2142) rivayet etti.

 

 

 

227 (2) Nevvas b. Sem'an'ın bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah örnek olarak size her iki tarafında duvar bulunan dosdoğru bir yolu veriyor. Bu duvarın da açık olan kapıları ve kapıların da perdeleri vardır. Bu yolda, biri başında, biri de üst tarafında olmak üzere iki uyarıcı vardır. Allah bu konuda:

 

''Allah, cennete çağırır ve dilediğini doğru yola eriştirir'' [Yunus 25] buyurur. Yolun kenarındaki kapılar Allah'ın yasaklarıdır. Kişi bu perdelerden birini aralamadan Allah'ın yasaklarından birini işlemez. Yolun üst tarafında durup insanları uyaran da Allah'ın insana yerleştirdiği vicdandır. ''[Sahih]

 

 

SONRAKİ