MÜSNED-İ HANBEL

TEVHİD

 

DEVAM: 6- Tevhid ehlinin ulaşacağı Mükafatlar; Müşriklerin Maruz Kalacağı Cezalar

 

108 (1) Ebu Zer der ki: "Resulullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) yanına geldiğimde üzerinde beyaz bir giysi vardı ve uyuyordu. Onunla konuşmak için bir daha geldiğimde hala uyuyordu. Sonradan bir daha geldiğimde uyanmıştı. Yanına oturduğumda bana:

 

''Allah'tan başka ilah olmadığını söyleyip de bu hal üzere ölen kişi cennete girer'' buyurdu. Ben: "Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (s.a.v.): ''Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da, karşılığını verdi. Bir daha: "Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) yine:

 

''Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da, karşılığını verdi. Bu şekilde aynı şeyi üç defa sorduğumda aynı karşılığı verdi. Dördüncüsünde de: ''Ebu Zer istemese de'' buyurdu."

 

Ravi Ebu'l-Esved ed-Dueli der ki: Bunun üzerine Ebu Zer izarını çeke çeke ve: "Ebu Zer istemese de!" sözünü tekrarlayarak oradan ayrıldı. Daha sonraları Ebu Zer ne zaman bu olayı anlatsa sonunda "Ebu Zer istemese de!" derdi. [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5827) ve Müslim (94:154)

 

 

 

109 (2) Ebu Zer der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Cebrail bana geldi ve ümmetimden Allah'a şirk koşmadan ölenlerin cennete gireceği müjdesini verdi.'' buyurdu. Ben: "Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da, karşılığını verdi.

 

Zeyd b. Vehb bunu Ebu Zer'den rivayet ederken sadece ''Cebrail bana şu müjdeyi verdi ... '' lafzını aktarır. [Sahih]

 

 

 

110 (3) Ebu Zer anlatıyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte bir akşam vakti Medine kara taşlığında yürüyor ve Uhud dağını seyrediyorduk. Bir ara bana:

 

''Ey Ebu Zer'' diye seslenince, ben: "Buyur ey Allah'ın Resulü!" dedim. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Şu Uhud dağı benim için altına dönüşse borcu kapatmak üzere kaldıracağım dinar dışında ondan hiçbir şeyin üç günden daha fazla yanımda kalmasını istemez, Allah'ın kullarına şu şekilde dağıtırdım'' buyurdu ve sağına, önüne ve soluna doğru avuçlarıyla dağıtır gibi yaptı. Biraz daha yürüdükten sonra: ''Ey Ebu Zer! Malını şöyle şöyle şöyle dağıtanlar dışında dünyada malı çok olanların kıyamet gününde nimetleri az olur'' buyurdu ve sağına, önüne ve soluna doğru avuçlarıyla dağıtır gibi yaptı.

 

Biraz daha yürüdükten sonra: ''Ey Ebu Zer! Yanına geri dönene kadar sen burada bekle, buyurdu. Sonra gözden kayboluncaya kadar gitti. Gittiği yerde gürültü ve sesler işitince karşısına bir şeylerin çıktığını düşündüm ve ona doğru gitmek istedim. Ancak bana söylediği ''yanına geri dönene kadar sen burada bekle'' sözünü hatırlayınca yerimde bekledim. Geldiğinde işittiğim sesleri ona söyledim. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Cebrail yanıma geldi ve ümmetimden Allah'a şirk koşmadan ölenlerin cennete gireceğini söyledi'' buyurdu. Ben: "Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da’’ karşılığını verdi. [Sahih]

 

Bu hadis 20385 (9)'da tekrar edecektir.

 

Diğer tahric: Buhari (2388, 6268, 6444) ve Müslim (s. 687-88:32)

 

 

 

111 (4) Ebu Zer der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Rabbimden bana bir elçi geldi ve ümmetimden Allah'a şirk koşmadan ölen kişilerin cennete gireceği haberini -veya ''müjdesini'’ şüphe ravi Mehdl'ye aittir- verdi.'' Ben: "Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da mı?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Zina etmiş, hırsızlık yapmış olsa da, karşılığını verdi. [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1237)

 

 

 

112 (5) Ebu Zer'in bildirdiğine göre Nebimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Allah'a şirk koşmadan ölen kişi cennete girer'' buyurmuştur. [Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2644)

 

 

SONRAKİ