MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ

 

6- Namazı Vaktinde Kılmanın Faziletinin Bütün Amellere Olan Üstünlüğü

 

1. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

2804 (1) Abdullah b. Amr der ki: Bir adam Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip en üstün ameli sordu. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazdır'' buyurunca, adam: "Namazdan sonra en üstün amel nedir?" dedi. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Namazdır.'' buyurdu. Adam bir daha: "Namazdan sonra en üstün amel nedir?" diye sorunca, ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Namazdır'' buyurdu. Adam tekrar tekrar sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda cihattır.'' buyurdu. Adam: "Benim annem babam vardır" deyince, ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Anne babana iyi davranmanı emrediyorum'' buyurdu. Bunun üzerine adam: "Seni hak Peygamber olarak gönderen'e yemin olsun ki onları terk edip cihad edeceğim" dedi. Bunun üzerine ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen bilirsin '' buyurdu. [-Sahihtir-]

 

Heysemi (1674) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen İbn Lehia zayıf biridir. Bununla beraber Tirmizi hadisini hasen derecesinde değerlendirmiştir. Kalan ravileri ise Sahih'in ravileridirler."

 

Mahir: İbn-i Lehia'nın kitabı yandı ve yaşı ilerleyince rivayetleri karıştırmaya başladı. İşete zayıflığı bu şekildedir. Kendisi büyük ve önemli bir alimdir. (rahmetullahi aleyh)

 

 

SONRAKİ