MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ

 

3- Namaz’a devam eden kendisinden önce şehid olan’dan bile...

 

1. Talha b. Ubeydillah (r.a.)

 

2711 (1) Ebu Seleme anlatıyor: Yemen ahalisinden iki kişi Talha b. Ubeydillah'ın yanında konakladı. Biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte (savaşırken) şehid oldu. Diğeri de ondan sonra bir yıl yaşadı ve sonra döşeğinde öldü. Talha b. Ubeydillah rüyasında döşeğinde ölen kişinin şehid olan kişiden bir süre önce Cennete girdiğini gördü. Bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, diğerinden sonra ne kadar daha yaşadı?'' diye sordu. Talha:

 

"Bir yıl" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman (arkadaşından fazla) bin sekiz yüz namaz kıldı ve Ramazan ayı orucunu tuttull buyurdu. [Zayıf]

 

 

 

2712 (2) Abdullah b. Şeddad bildiriyor: Uzre kabilesinden üç kişilik bir grup Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip müslüman oldular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bunların geçimini benim adıma üzerine almak ister.'' buyurunca, Talha: "Ben alırım" dedi. Talha'nın yanında kalıyorlardı. Bir süre sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düşman üzerine bir grup gönderdi ve bunlardan biri bu gruba katılıp şehid oldu. Bir zaman sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir grup daha gönderdi ve bunlardan biri bu gruba katılıp şehid oldu. Daha sonra da üçüncüsü de döşeğinde öldü. (Bir gün) Talha (bir rüya gördü ve) şöyle dedi: "Yanımda kalan o üç kişiyi Cennette gördüm. Döşeğinde ölen kişi şehid olan iki kişiden önde idi. Onun arkasında ikinci şehid olan ve onun arkasında birinci şehid olan bulunmaktaydı. Bundan dolayı içime bir şüphe düşmüştü. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu kendisine anlattım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

''Bunun neyini kabul etmiyorsun ki! Hiç kimse Allah katında tesbih, tekbir ve tehlil ederek MÜslüman olarak uzun bir hayat süren mu'minden daha üstün değildir'' buyurdu. [-Sahihtir-] 

 

 

 

2713 (3) Ebu Seleme b. Abdirrahman, Talha b. Ubeydillah'tan bildiriyor: Aynı zamanda müslüman olmuş iki adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. Ancak İslam'da biri diğerinden daha gayretli idi. Daha gayretli olan kişi bir gazvede şehid oldu. Diğeri ise bir yıl daha yaşayıp öldü. Talha şöyle dedi:

 

"Uyuyan kişinin gördüğü gibi ben de rüyamda kendimi sanki Cennet kapısının yanındaymışım gibi gördüm. Baktım ki bu iki kişi karşımda. Bir kişi Cennetten çıkıp, ikinci ölen kişiye Cennete girmesi için izin verdi. Sonra bir daha çıkıp şehid olana girmesi için izin verdi. Sonra bana dönüp: ''Sen geri dön, daha senin zamanın gelmedi'' dedi." Talha sabahladığında bunu Müslümanlara anlatmaya başladı. Müslümanlar buna şaşırmıştı. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşıncü:

 

''Bu durumun neyine şaşıyorsunuz? Buı arkadaşından bir yı! sonra ölmedi mi?'' diye sordu. Ashab: "Evet" deyince ''Ramazan ayına yetişip oruç tutmadı mı?'' dedi. Ashab: "Evet" deyince: ''Bir yı! boyunca şu kadar şu kadar namaz kılmadı mı?'' diye sordu. Ashab yine: "Evet" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman ikisi arasında yerle gök arası kadar mesafe vardır'' buyurdu. [-Sahihtir-] 

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/238) rivayet etti.

 

 

 

2. Sa'd b. Ebi Vakkas (r.a.)

 

2714 (1) Amir b. Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: (Babam) Sa'd'ın ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bazı kişilerin şöyle anlattıklarını işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında iki erkek kardeş vardı. Biri diğerinden (fazilet olarak) daha üstün idi. Üstün olan kişi öldü, diğeri de ondan sonra kırk gece yaşayıp öldü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e birinci kişinin ikinciye olan üstünlüğünden bahsedilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

''(İkinci ölen kişi) namaz kılar mıydı?'' diye sordu. Ashab: "Evet, ey Allah'ın Resulül Kılardı ve kötü biri de değildi" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki, namazının kendisini nereye ulaştırdığını nasıl bilirsiniz?'' buyurdu. Sonra şöyle devam etti: ''Namazın misali sizden birinin kapısının önünde akan ve her gün içine beş kere girip yıkandığı suyu bol ve tatlı olan bir nehir gibidir. Bu nehrin onun üzerinde kir bıraktığını göremezsiniz''[-Sahihtir-]       

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta (1/187, 188) rivayet etti.

 

 

 

3. Ubeyd b. Halid es-Sülemi

 

2715 (1) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Ubeyd b. Halid es-Sülemi anlatıyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kişi arasında kardeşlik bağı kurdu. Biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında öldürüldü. Sonra da diğeri öldü ve cenaze namazını kıldılar. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

''Onun için ne dediniz (nasıl dua ettiniz)?'' diye sorunca, ashab: "Allahım! Onu bağışla. Allahım! Ona merhamet et. Allahım! Onu arkadaşına ulaştır dedik" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

''Bunun öncekinden daha fazla kıldığı namaz ne olacak? Daha fazla tuttuğu orucu veya işlediği ameli ne olacak? İki kişi arası (ndaki fazilet) yerle gök arasından daha uzaktır'' buyurdu.

 

2717 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

2716 (2) Ubeyd b. Halid es-Sülemi anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kişi arasında kardeşlik bağı kurdu. Biri öldürüldü, diğeri ise ondan sonra öldü. Namazını kıldığımızda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Onun için ne dediniz?'' diye sordu. Ashab: "''Allahım! Onu arkadaşına ulaştır'' şeklinde dua ettik" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun öncekinden daha fazla kıldığı namaz ne olacak? Daha fazla tuttuğu orucu veya işlediği ameli ne olacak? ravi Şu'be namaz ile amel arasında şüpheye düştü- İkısi arasında(ki fazilet farkı) yerle gök arası kadar mesafe vardır"buyurdu. [-Sahihtir-]     

 

 

 

2717 (3) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Ubeyd b. Halid: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kişi arasında kardeşlik bağı kurdu ... " dedi. Devamında bir önceki hadisin aynısını zikretti .

 

 

 

2718 (4) Süleym oğullarından olan Ubeyd b. Halid anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki kişi arasında kardeşlik bağı kurdu. Biri öldürüldü, diğeri ise ondan sonra öldü. Namazını kıldığımızda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun için ne dediniz (nasıl dua ettiniz)?" diye sordu. Ashab: "(Allah'ın) onu bağışlaması, ona rahmet etmesi ve arkadaşına ulaştırması için dua ettik" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun öncekinden daha fazla kıldığı namaz ne olacak? Daha fazla tuttuğu orucu veya işlediği ameli ne olacak? İkisi arasında yerle gök arası kadar mesafe vardır'' buyurdu. [-Sahihtir-]    

 

 

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

2719 (1) Ebu Hureyre anlatıyor: Kudaa'nın Beli kabilesinden iki kişi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında müslüman olmuştu. Biri şehid oldu, diğeri ise bir yıl sonra öldü. Talha b. Ubeydillah der ki: (Rüyamda) bana Cennet gösterildi. Sonradan ölen kişi, şehid olan kişiden önce Cennete sokuldu. Bu duruma şaşırmıştım. Sabahladığımda bunu Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattım. -veya- Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bahsedildi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonradan ölen kişi, arkadaşından sonra Ramazan orucunu tutmadı mı? Bir yılda altı bin rekat veya şu kadar şu kadar namaz kılmadı mı?'' buyurdu.

 

2720 (2)' de tekrar edecektir.

 

 

 

2720 (2) Ebu Seleme, Talha b. Ubeydillah'dan bir önceki hadisin aynısını nakletti.

 

 

SONRAKİ