MÜSNED-İ HANBEL

TEYEMMÜM

 

5- Su Olmadığında Teyemmüm, Bu Dönemde Cinsel ilişki için Ruhsat ve Suyun Bulunmas! Halinde Teyemmümün Bozulması

 

1. Ebu Zer (r.a.)

 

2664 (1) Amir oğullarından bir kişi anlatıyor: Daha önce kafir biri idim ve Allah beni İslama hidayet etti. Ailem ile birlikte sudan uzak bir yerde yaşamaktaydım. Bazen cünüp oluyordum. Bundan (cünüp olup da su bulamamaktan) dolayı içime bir sıkıntı düştü (bu durumu sormam için) bana Ebu Zer tarif edildi. Hac ettikten sonra Mina mescidine girdim ve onu vasıflarından tanıdım. Baktım ki kendisi tanınan esmer bir ihtiyar olup, üzerinde Katar dokuması bir cübbe var. Gidip yanında durdum, kendisi namaz kılıyordu. Ona selam verdim, ama selamımı almadı. O namazını tam olarak güzel ve uzun bir şekilde kıldı. Namazını bitirip selamımı alınca, ona: "Sen Ebu Zer misin?" dedim. O: "Ailem bana öyle demektedir" karşılığını verdi. Bunun üzerine ona: "Daha önce kafir biri idim ve Allah beni İslam'a hidayet etti. Dinimi önemsemeye başladım. Ailem ile birlikte sudan uzak bir yerde yaşamaktaydım. Bazen cünüp oluyordum. Bundan (cünüp olup da su bulamamaktan) dolayı içime bir sıkıntı düştü" dedim. O: "Sen Ebu Zer'i tanır mısın?" diye sorunca: "Evet, (tanıyorum)" dedim.

 

Bunun üzerine şöyle anlatmaya başladı: Medine havası bana ağır gelmeye başlamıştı. -(ravi) Eyyub: "Veya buna benzer bir şey söyledi" dedi- Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni (yaklaşık on tane) deve ve koyun gütmekle görevlendirdi. Ben onları güderken sudan uzak yerlerde bulunuyordum. Yanımda ailem de vardı. Bazen de cünüp oluyordum. Bundan (cünüp olup da su bulamamaktan) dolayı içime helak olma korkusu düştü. Bunun üzerine bir deveye bindim ve gün ortasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir grupla Mescid'in gölgesinde oturuyordu. Deveden inip: "Ey Allah'ın Resulü! Helak oldum!" dedim. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Seni helak eden şey nedir?'' diye sorunca durumu kendisine anlattım. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve ailesinden birini çağırdı. Siyah bir cariye tam dolu olmayan bir tas su ile geldi. Su tasın içinde çalkalanıyordu. Ben de deveyi kendime sütre ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama bana sütre etmesini emretti. Ben de gusledip yanına geldiğimde: ''On yıl boyu su bulamasan bile temiz toprak temizleyicidir. Su bulduğun zaman da vücudu onunla slvazla'' buyurdu .

 

 

 

2665 (2) Kuşeyr oğullarından bir kişi anlatıyor: Sudan uzak bir yerde yaşamaktaydım, Bazen cünüp olup su bulamadığım için teyemmüm ediyordum, Bundan dolayı içime bir sıkıntı düştü (ve bu durumu sormak için) Ebu Zer'in evine gittim, Onu evinde bulamayınca da Mescid'e gittim, Onu bana anlatmışlardı ki gördüğümde hemen tanıdım. Namaz kılıyordu, Selam verdim, ama namazını bitirene kadar selamımı almadı. Namazı bitirip selamımı alınca: "Sen Ebu Zer misin?" dedim. O: "Ailem bana öyle demektedir" karşılığını verdi. Ona:

"İnsanlardan hiç kimse yoktur ki onu görmek benim için seni görmekten daha sevimli olsun" dedim. O: "İşte beni gördün" deyince:

"Sudan uzak bir yerde yaşıyor ve bazen cünüp oluyorum. Bu sebeple de günlerce hep teyemmüm ettim. Ancak içime bir sıkıntı düştü" karşılığını verdim. Bunun üzerine bana: "Sen Ebu Zer'i tanır mısın?" diye sordu ve şöyle devam etti.

Medine havası bana ağır gelmeye başlamıştı. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir koyuncuğu otlatmamı emretti. Ben de onu otlatmaya çıktım ve cünüp oldum. Günlerce temiz toprakla teyemmüm edip namaz kıldım. Bundan dolayı içime bir sıkıntı düştü ve helak olacağımı sandım. Bir deve istedim ve ona binip yola çıktım. Medine'ye geldiğimde Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'i bir grupla Mescid'in gölgesinde otururken buldum. Selam verdiğimde Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) başını kaldırıp: ''Sübhanallah! Ebu Zer sen ha'' dedi. Ben: "Evet! Ey Allah'ın Resulü! Cünüp oldum ve günlerce teyemmüm ettim. Bundan dolayı içime bir sıkıntı düştü ve helak olacağımı sandım" dedim. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) benim için su istedi ve siyah bir köle içinde su olan bir tasla geldi. Tas dolu değildi ki su tasta çalkalanıyordu. Ben bineği kendime sütre edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama bana sütre etmesini emretti. Bu şekilde guslettim. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

''Ey Ebu Zer! On yıl boyu su bulamasan bile temiz toprak temizleyicidir. Su bulduğun zaman da vücudunu onunla sıvazla'' buyurdu. [Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/91 (333) ve Beyhaki (1/179, 217) rivayet ettiler.

 

 

 

2666 (3) Eyyub bir adamdan, o da Ebu Zer'den bildiriyor: Kendisi cünüp olmuş ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelmişti. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun için su isteyince Ebu Zer kendine sütre edip gusletti. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''On yıl boyu su bulamasa daı temiz toprak Müslümanın abdest suyudur. Suyu buluncaı vücudunu onunla sıvazlasını zira böylesi, daha hayırlıdır'' buyurdu. [Sahih]

 

 

 

2667 (4) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''On yıl boyu su bulamasa da, temiz toprak Müslümanın abdest suyudur. Suyu bulunca, vücudunu onunla sıvazlasın, zira bu daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

 

 

2. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

2668 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulül Bir kişi su bulamayacak kadar uzaklara gidiyor, bu kişi eşiyle ilişkiye girebilir mi?" deyince: ''Evet (girebilir)'' buyurdu.[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/218) rivayet etti.

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/263) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Haccac b. Ertat'ta zayıflık bulunmakla birlikte, bile bile yalana tevessül etmezdi."

 

 

SONRAKİ