MÜSNED-İ HANBEL

HAYIZ

 

8- Hayızlı ve Lohusa Kadının Gusletme Şekli

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

2586 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Bir kadm Allah Resıılü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'm Resulül Hayızdan temizleneceğim zaman nasıl yıkanmalı yım?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üzerine misk sürülmüş bir pamuk (veya bez) parçası alıp temizlen'' buyurdu. Kadın:

"Onunla nasıl abdest temizleneceğim?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onunla temizlen'' buyurdu. Kadın yine de: "Onunla nasıl temizleneceğim?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sübhfmallah deyip ondan yüz çevirdi. Sonra da: ''Onunla temizlen işte'' buyurdu. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne demek istediğini anlamıştım. Bunun üzerine kadını kendime doğru çekip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne kasdettiğini ona anlattım. [-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, fethul bari, hayd 1/414 (314), Müslim, hayd 1/261 (332), Ebu Davud, taharet 1/85 (314), İbn Mace, taharet 1/210 (242) ve Beyhaki, taharet (1/183) rivayet ettiler.

 

 

 

2587 (2) Safiyye, Hz. Aişe'den bildiriyor: Esma, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hayızdan temizlenmeyi sorduğunda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden birisi suyunu ve sidrini (sabun vs.) alıp güzel bir şekilde temizlenir. Sonra başına su dökerekı ta ki su başının kemiklerine (saç diplerine) ulaşana kadar başını güzelce ovalar. Sonra bütün vücuduna su döker. Daha sonra üzerine misk sürülmüş bir pamuk (veya bez) parçası alıp onunla temizlenir. ii Esma: "Onunla (pamukla) nasıl temizleneceğim?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sübhanallah! Onunla temizlen işte ii buyurdu. Sanki Aişe bu sözlerini gizleyerek (ona fısıldayarak):

"Onunla kanın değdiği yerleri sil" dedi.

 

Sonra Esma, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e cünüblükten dolayı guslü sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri suyunu aldıktan sonra güzel bir şekilde temizlenir. Sonra başına su dökerekı ta ki su başının kemiklerine (saç diplerine) ulaşana kadar başını güzelce ovalar. Sonra bütün vücuduna su dökerli buyurdu. Bunun üzerine Aişe: "En iyi kadınlar Ensar'ın kadınlarıdır. Utanma duygusu, onları dini bilgileri öğrenmekten alıkoymuyor" dedi.[-Sahihtir-]

 

 

 

2588 (3) Safiyye binti Şeybe, Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Aişe, Ensar'ın kadınlarını anıp onları övdü ve haklarında güzel şeyler söyleyerek: "Nur Suresi indiği zaman şalvarlarımızı" -veya"izarlarımızı yırtıp onu kendimize başörtüsü yaptık" dedi. Onlardan bir kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdi ve:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Bana hayızdan temizlenmeyi anlat" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Olur, Sizden birisi suyunu ve sidrini alıp güzel bir şekilde temizlenil'. Sonra başına su dökerek, ta ki su başının kemiklerine (saç diplerine) ulaşana kadar başını güzelce ovalar. Baş böyle temizlenir. Sonra bütün vücuduna su döker. Daha sonra üzerine misk sürülmüş bir pamuk (veya bez) parçası alıp onunla temizlenil'. '' Kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Onunla nasıl temizleneceğim?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda ima ile konuşuyordu. Bunun üzerine Aişe: "Onunla kan bulaşan yerleri silersin" dedi.

 

Affan rivayetinde: ''Sonra başına su döker ve su başının kemiklerine (saç diplerine) ulaşana kadar başını güzelce ovalar'' ibaresi geçer. [-Sahihtir-]

 

 

 

SONRAKİ