MÜSNED-İ HANBEL

TAHARE / İDRAR, MEZİ, MENİ...

 

17- Üçten Daha Az Taşla Taharetlenmenin Yasaklanması

 

1- Selman (r.a.)

 

1311 (1) Abdurrahman b. Yezid, Selman-ı Farisi'den bildiriyor: Müşrikler: "Arkadaşınızın, size tuvalet ihtiyacınızı nasıl gidereceğinizi bile öğrettiğini görüyoruz" deyince, Selman şöyle karşılık verdi: "Evet, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sağ elimizle istinca etmemizi (taharetlenmemizi) veya kıbleye dönmemizi, tezek ve kemikle temizlenmemizi yasaklayıp: «Kimse üç taştan daha azıyla temizlenmesin» buyurdu." [Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis daha önce "Abdest bozarken kıbleye önünü veya arkasını dönmenin yasaklanması" konusunda geçmiştir

 

 

 

2- Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

1312 Cabir b. Abdillah, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in: ''Biriniz (taşla) taharetlenince bunu üç defa yapsın '' buyurduğunu nakleder. [Sahih]

 

1302 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

3- Huzeyme b. Sabit

 

1313 (1) Huzeyme b. Sabit el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) temizlenmeden bahsedip: ''Üzerinde necaset olmayan üç taşla yapılır'' demiştir.

 

---Mahir: Buradaki temizlenme; taş ile istinca'nın (necaset bulaşan yeri taş ile silmenin) nasıl olması gerektiğine dairdir.

 

 

 

1314 (2) Huzeyme b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e temizlenmeden sorulunca: ''Üzerinde necaset olmayan üç taşla yapılır'' cevabını vermiştir.

 

 

 

1315 (3) Huzeyme b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e  taharetlenmeden sorulunca: "Üzerinde necaset olmayan üç taşla yapılır" cevabını vermiştir.

 

 

 

1316 (4) Hişam'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) istinca hakkında: "Üç taş bulamıyor musunuz?" buyurdu. Umara b. Huzeyme b. Sabit'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Üzerinde necaset olmayan üç taş (ile temizleniniz)" buyurdu. [Sahih]

 

Mahir: İstinca: Tuvalet sonrası ön yada arkada olan büyük yada küçük idrarın su, taş, yaprak, kağıt v.s. ile temizlenmesidir. Kağıt, ilk zamanlar bazı alimler tarafından hürmet'e layık görüldüğü için reddedilmişti. 

 

 

 

4- Hz. Aişe (r.anha)

 

1317 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Sizden biri tuvalete gidince üç taşla taharetlensin. Bu, kendisi için yeterlidir'' buyurdu.

 

 

 

1318 (2) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Sizden biri tuvalete çıkınca, temizlenmek için yanına üç taş alsın. Bu, kendisi için yeterlidir'' buyurdu. [Hasen]

 

 

 

5- Ebu Hureyre (r.a.)

 

1319 Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Ben sizin babanız yerindeyim. Size gerekli şeyleri öğretirim. Tuvalete gittiğinizde, önünüzü ve arkanızı kıbleye dönmeyiniz. Sağ elinizle de istinca etmeyiniz'' buyurdu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) üç taşla silinmeyi emreder, tezek ve kemikle temizlenmeyi ise yasaklardı.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis, "Tuvalet ihtiyacını giderirken önünü veya arkasını kıbleye dönmenin yasaklanması" konusunda geçmiştir. Hadis başka kanallarla da rivayet edilmiştir.

 

1263 (2)' de geçti.

 

 

SONRAKİ