MÜSNED-İ HANBEL

TAHARE / NECASET TEMİZLİĞ

 

6- Tabaklanmakla Temizlenmiş Olsa Bile Ölü Hayvan'ın Derisini Yemenin Haram Kılınması

 

1- İbn Abbas (r.a.)

 

1067 İbn Abbas der ki: Sevde binti Zem'a'nın koyunu ölünce: "Ey Allah'ın Resulü! Falan koyunum öldü" dedi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Neden onun postunu almadınız?'' buyurunca, Sevde: "Ölen bir koyunun postunu mu alacağız?" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

"Yüce Allah: ''De ki: Bana vahyolunanda. leş, akıtılmış kan, domuz eti ki pistir ve günah işlenerek Allah'tan başkası adına kes''En hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum'' [En'am 145] buyurmaktadır. Siz onu yemiyorsunuz. Eğer onun postunu tabaklarsanız ondan faydalanabilirsiniz.'' Bunun üzerine Sevde birini gönderip koyunun derisini yüzdürdü ve ondan bir kuba yapıp eskiyene kadar kullandı. [Sahih]

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis İbn Abbas kanalıyla daha önce başka senetlerle geçmiştir.

 

Diğer tahric: İbn Hibban (1281)

 

1667'de tekrar edecektir.

 

 

 

7- Ölü Hayvan'ın Derisi Tabaklanınca Kıllarının da Temiz Olacağını Söyleyenlerin Delilleri

 

1- Ebu Leyla

 

1068 İbn Ebi Leyla'nın bildirdiğine göre Sabit der ki: Abdurrahman b. Ebi Leyla’ya mescidde otururken iri yarı bir adam gelip: "Ey Ebu İsa!" diye seslendi. İbn Ebi Leyla: "Buyur!" karşılığını verince, adam:

 

"Tabaklanmamış (deri) hakkında duyduğunu bize anlat" dedi. Bunun üzerine İbn Ebi Leyla şu karşılığı verdi: Babamın şöyle dediğini duydum: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanında otururken bir adam gelip:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Kürkle namaz kılabilir miyim?" diye sordu. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "Tabaklanmamış olarak mı? (tabaklanmadan kılamazsın) '' karşılığını verdi. İri yarı olan adam gidince, İbn Ebi Leyla'ya: "Bu kim diye sordum: "Süveyd b. Ğafele'dir" cevabını verdi. [Hasen]

 

Muhammed b. Abdirrahman b. Ebi Leyla sebebiyle hadis hasendir. Heysemi (1/218) de aynı şeyi söylemiştir.

 

 

SONRAKİ