MÜSNED-İ HANBEL

TAHARE / NECASET TEMİZLİĞ

 

3- Necaset Bulaşan Ayakkabının Altını Temizlemek

 

1- Ebu Said-i Hudri (radiyallahu anh)

 

1022 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) (namazdayken) ayakkabısını çıkarınca, halk ta çıkardı. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) namazı bitirince:

 

''Ayakkabılarınızı neden çıkardınız?'' diye sordu. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Senin çıkardığını görünce biz de çıkardık" cevabını verince, Hz. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril gelip bana ayakkabılarımda pislik olduğunu söyledi. Sizden biri mesciddeyken ayakkabısını çevirip (temiz olup olmadığına) baksın. Onda bir pislik görürse yere silsin, sonra o ayakkabılarla namaz kılsın.''

 

 

 

1023 (2) Ebu Said el-Hudri der ki: Bir gün Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) bize namaz kıldırırken, namazın bir bölümünde ayakkabılarını çıkarıp sağ tarafına koydu. Bunu gören insanlar da ayakkabılarını çıkardılar. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) namazı bitirip:

 

''Neden ayakkabılarınızı çıkardınız?'' diye sorunca, sahabe: "Senin ayakkabılarını çıkardığını görünce, biz de çıkardık" cevabını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

''Cibril bana gelip ayakkabılarımda necaset -veya pislik- olduğunu bildirince onları çıkardım. Sizden biri Mescid'e gelince ayakkabılarına baksın, eğer onlarda necaset -veya pislik- görürse silsin ve o ayakkabılarla namaz kılsın.''

 

Babam (Ahmed b. Hanbel): "Hadiste, hangi tür necaset olduğundan bahsedilmemiştir" diye ekledi.

 

4042 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ