MÜSNED-İ HANBEL

KİTAP VE SÜNNETE SARILMAK

 

2- Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in Sünnetine Sarılmak, Yolunu Takip Etmek

 

1. İrbad b. Sariye (r.a.)

 

797 (1) İrbad b. Sariye der ki: Bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bizlere çok duygusal bir konuşma yaptı ki gözlerimizi yaşartıp kalplerimizi ürpertti. "Ey Allah'ın Resulü! Bu, vedalaşan birinin konuşmasına benziyor. (Senden sonra) bize ne yapmamızı tavsiye edersin?" dediğimizde, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

''Sizleri gecesi de, gündüzü gibi (apaçık) olan bir din üzerinde bırakıyorum. Benden sonra ancak helak olmayı hakeden kişiler bu dinden sapar. İçinizden ömrü yetecek olanlar benden sonra pek çok ihtilaflara şahit olacaklardır. Böylesi bir zamanda benim ve doğru yolda olan raşid halifelerin sünnetlerinden bildiklerinize uyun. Başınızdaki Habeşli bir köle olsa dahi ona itaat edin! Bu sünnetlere sıkıca tutunun. Zira mu'min (doğru yolda) burnuna yular takılmış deve gibidir ve nereye sürülürse oraya gider.''[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sünne 4/200 (4607), Tirmizi, ilm 5/44 (2676, "hasen sahih") , İbn Mace, mukaddime 1/15 (42), Darimi 1/57 (95) ve Taberani, M. el-Kebir'de 8/257 (642) rivayet ettiler. Hakim (1/95) hadisin sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

798 (2) İrbad b. Sariye der ki: Bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sabah namazını kıldırdıktan sonra bize doğru döndü ve çok duygusal bir konuşma yaptı. Konuşmasıyla gözlerimiz yaşarıp kalplerimiz ürperdi. "Ey Allah'ın Resulü! Bu, vedalaşan birinin konuşmasına benziyor. (Senden sonra) bize ne yapmamızı tavsiye edersin?" dediğimizde, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

''Sizlere Allah'a karşı takva sahibi olmanızı, başınızda Habeşli bir köle olsa dahi emirlerini dinleyip itaat etmenizi öğütlüyorum. İçinizden ömrü yetecek olanlar benden sonra pek çok ihtilaflara şahit olacaklardır. Böylesi bir zamanda benim ve doğru yolda olan raşid halifelerin sünnetlerinden bildiklerinize uyun. Bu sünnetlere sıkıca tutunun. Dinde olmayıp da sonradan dine sokulan şeylerden sakının. Zira bu tür şeylerden her biri bidattır ve her bidat dalalet demektir.''[Sahih]

 

 

 

799 (3) Abdurrahman b. Amr es-Sülemi ile Hucr b. Hucr bildiriyor: Hakkında "Binek vermen için sana geldiklerinde, ''Size binek bulamıyorum'' dediğin zaman, sarfedecek bir şey bulamadıkIarı için üzüntüden gözyaşı dökerek geri dönenlere de sorumluluk yoktur"[Tevbe 92] ayetinin nazil olduğu İrbad b. Sariye'nin yanına geldik. Ona: "Seni ziyarete geldik. Senden bir şeyler öğrenip geri döneceğiz" dediğimizde İrbad şöyle anlattı:

 

Bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sabah namazını kıldırdıktan sonra bize doğru döndü ve çok duygusal bir konuşma yaptı. Konuşmasıyla gözlerimiz yaşarıp kalplerimiz ürperdi. "Ey Allah'ın Resulü! Bu, vedalaşan birinin konuşmasına benziyor. (Senden sonra) bize ne yapmamızı tavsiye edersin?" dediğimizde, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

 

''Sizlere Allah'a karşı takva sahibi olmanızı, başınızda Habeşli bir köle olsa dahi emirlerini dinleyip itaat etmenizi öğütlüyorum. İçinizden ömrü yetecek olanlar benden sonra pek çok ihtilaflara şahit olacaklardır. Böylesi bir zamanda benim ve doğru yolda olan raşid halifelerin sünnetlerinden bildiklerinize uyun. Bu sünnetlere sıkıca tutunun. Dinde olmayıp da sonradan dine sokulan şeylerden sakının. Zira bu tür şeylerden her biri bidattır ve her bidat sapıklık demektir.''[Sahih]

 

 

 

800 (4) İbn Ebi Bilal bildiriyor: "İrbad b. Sariye'nin bize bildirdiğine göre bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sabah namazını kıldırdıktan sonra onlara öğütlerde bulundu ... "

 

Sonrasında ravi söz konusu hadisi zikretti.

 

 

 

801 (5) İbn Ebi Bilal bildiriyor: "İrbad b. Sariye'nin bize bildirdiğine göre bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) sabah namazını kıldırdı. Namazdan sonra da onlara öğütlerde bulundu ... "

 

Sonrasında ravi söz konusu hadisi zikretti. [Sahih]

 

 

SONRAKİ