MÜSNED-İ HANBEL

İLİM

 

DEVAM: 18- İlim'in Ortadan Kalkması

 

5. İbn Abbas (r.a.)

 

778 Kabus, babasından bildirir: İbn Abbas: "Mu'min'in çekeceği en son acı, ölümdür" dedi. İbn Abbas: "O gün gök, erimiş maden gibi olur"[Mearic 8] ayetini açıklarken: "Zeytinyağı tortusu gibi olur" demiştir. " .......'' [Zumer 9]  ifadesini açıklarken de: "Gece yarısı anlamındadır" demiştir. Yine: "İlmin kaldırılması ne demektir biliyor musunuz? Yeryüzünden alimlerin gitmesidir" demiştir. [Sahih]

 

21942 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

6. Ziyad b. Lebid (r.a.)

 

779 (1) Ziyad b. Lebid der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir şeylerden bahsetti ve: ''İşte ilmin ortadan kaybolacağı zaman bu zamandır'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Bizler Kur'an'ı okurken, çocuklarımıza okuturken, çocuklarımız da kendi çocuklarına okuturken ve kıyamete dek bu böyle sürecekken ilim nasıl ortadan kaybolur?" diye sorduğumuzda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) bana şu karşılığı verdi:

 

''Annen sensiz kalsın ey Ziyad! Seni Medine ahalisinin fakihlerinden sayardım. Yahudi ile Hıristiyanlar, Tevrat ile İncili okumuyorlar mı? Bu okumaların onlara bir faydası oluyor mu?'' [Sahih]

 

 

 

780 (2) İbn Lebid el- Ensari der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''İşte ilmin ortadan kaybolacağı'' veya; ''Kesileceği zaman bu zamandır'' buyurdu. Ben: "Bizler Kur'an'ı çocuklarımıza öğretirken, onlar da kendi çocuklarına öğretecekken bu nasıl olur?" diye sorduğumda, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem);

 

''Annen sensiz kalsın ey İbn Lebid! Seni Medine ahalisinin en akıllılarından bilirdim. Yahudi ile Hıristiyanların da ellerinde Allah'ın Kitab'ı bulunmuyor mu?'' buyurdu.

 

Şu'be'nin rivayetine göre Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Yahudi ile Hıristiyanlar'' veya: ''Ehl-i kitab'dan olanlar Tevrat ile İncili okumuyorlar mı? Bu okumaların onlara bir faydası oluyor mu?'' karşılığını vermiştir. [Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (1/100)

 

 

 

781 Avf b. Malik anlatıyor: Bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanında otururken bir ara gökyüzüne baktı ve:

 

''İlmin kaldırılma zamanı bu zamandır'' buyurdu. Ensar'dan Ziyad b. Lebid adında biri: "Ey Allah'ın Resulü! Elimizde Allah'ın Kitab'ı varken ve onu çocuklarımız ile kadınlarımıza öğretmişken bu nasıl olur?" diye sorunca, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

"Seni Medine ahalisinin fakihlerinden sayardım'' karşılığını verdi. Sonra Allah'ın kendilerine gönderdiği kitaplar ellerinde olmasına rağmen Yahudiler ile Hıristiyanların nasıl saptıklarını anlattı.

 

Velid b. Abdirrahman el-Curaşi der ki: Daha sonra Cubeyr b. Nufeyr namazgahta Şeddad b. Evs ile karşılaştığında Avf b. Malik'ten bu hadisi nakletti. Şeddad: "Avf doğru söylemiş "dedi ve bana: "İlmin kaldırılmasının ne olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ben:

 

"Onu taşıyanların (alimlerin) gitmesidir" karşılığını verdim. Velid: "Peki, ilk kaldırılacak ilmin ne olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ben:

 

"Bilmiyorum" karşılığını verdiğimde, Velid: "Haşyettir! Öyleki huşu sahibi olan tek bir adam dahi bulamazsın" dedi. [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Halk efa!i'l-ibad'da (339)

 

 

 

8. Ebu Umame el-BahiIi (r.a.)

 

782 Ebu Umame el-Bahili anlatıyor: Veda haccı sırasında bir gün Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) boz devesinin terkine Fadl b. Abbas'ı bindirmişti. Bir ara durup:

 

''Ey insanlar! İlmi kaldırılıp yok olmadan önce iyice öğrenin!// buyurdu. O sıralar da Allah: "Ey inananlar! Size açıklanınca hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın. Kur'an indirilirken onları sorarsanız size açıklanır (ama üzülürsünüz). Allah sorduğunuz şeyleri affetmiştir. Allah Bağışlayan'dır, Halim'dir"[Maide 101] ayetini indirmişti. Bundan dolayı ona gereğinden fazla soru sormayı istemiyorduk. Bu sözü demesi üzerine de soru sormaktan çekindik. Bunun üzerine bir bedevinin yanına geldik ve rüşvet olarak bir rida verdik. Ama adam bu ridayı sarık yapıp başına sardı. Ucunun da sağ kaşının üzerine geldiğini gördüm.

 

Bedeviye bu ridayı verdikten sonra ona: "Peygamberimiz (s.a.v.)'e bu konuyu sor" dedik. Bedevi: "Ey Allah'ın Resulü! Mushaflar elimizdeyken, biz onu öğrenmiş, kadınlarımıza, çocuklarımıza ve hizmetçilerimize de öğretmişken nasıl olur da ilim yok olur?" diye sorunca, Resulullah (s.a.v.) öfkeden yüzü kızarmış bir şekilde başını göğe doğru kaldırdı ve:

 

'Annen sensiz kalsın emi! Mushaflar (Tevrat ve İncil) Yahudilerin ve Hıristiyanların da elinde değil mi? Oysa şimdi peygamberlerinin getirdiklerinden tek bir harfe bile tutunmuş değiller'' karşılığını verdi ve üç defa: ''Bilin ki ilmin yok olması onu taşıyanların (alimlerin) yok olmasıyla gerçekleşir'' buyurdu. [Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani 8/25 (7867)

 

Heysemi (1/199) hadisin zayıf olduğunu söylemiştir.

 

 

SONRAKİ