MÜSNED-İ HANBEL

İLİM

 

DEVAM: 4- İlim Öğrenmek ve Öğretmek ilim Öğrenmeye. Teşvik ve Öğretme Adabı

 

6. Hanzale et-Temimi (r.a.)

 

599 (1) Hanzale et-Temimi el-Useydi el-Katib der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanında oturuyorduk. Cennet ile cehennemi öyle konuştuk ki neredeyse gözlerimizin önünde canlandılar. Daha sonra ailemin ve çocuklarımın yanına geldim. Birlikte oynayıp gülüştük. Ancak Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanında iken içinde bulunduğum durumu hatırlayınca evden çıktım. Ebu Bekr'le karşılaştığımda ona (olanları anlatıp):

 

"Münafık oldum! Münafık oldum!" demeye başladım. Ebu Bekr: "Biz de bazen aynı duruma düşüyoruz" karşılığını verdi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gelip bu durumu anlattığımda:

 

''Ey Hanzale! Şayet her zaman yanımda bulunduğunuz gibi kalacak olsaydınız minderlerinizde otururken veya yolda giderken melekler sizinle tokalaşırlardı. Ey Hanzale! Bazen öyle, bazen böyle olursunuz'' buyurdu    veya buna benzer bir şey söyledi. [Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2106 (2750), Tirmizi 2/672 (2526), İbn Mace 2/1416 (4239), İbnu'!-Mübarek Zühd (s. 380, no: 1075) ve İbn Hibban (s. 651, no: 2621)

 

 

 

600 (2) Hanzale der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanında oturuyorduk. Cennet ile cehennemi öyle konuştuk ki neredeyse gözlerimizin önünde canlandılar. Daha sonra ailemin ve çocuklarımın yanına geldim. Birlikte oynayıp gülüştük. Ancak Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanında iken içinde bulunduğum durumu hatırlayınca evden çıktım. Ebu Bekr'le karşılaştığımda ona: "Ey Ebu Bekr! Hanzale münafık oldu!" dedim. Ebu Bekr: "Neden?" diye sorunca, ona:

 

"Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in yanındayken cennet ile cehennemi öyle konuştuk ki neredeyse gözlerimizin önünde canlandılar. Daha sonra ailemin ve çocuklarımın yanına döndüğümde oynayıp gülmeye başladım" dedim. Ebu Bekr: "Biz de zaman zaman aynı duruma düşüyoruz" karşılığını verdi. Resulullah (s.a.v.)'e gelip bu durumu anlattığımda:

 

''Ey Hanzale! Şayet evlerinizde iken de yanımda bulunduğunuz gibi kalacak olsaydınız minderlerinizde otururken veya yolda giderken melekler sizinle tokalaşırlardı. Ey Hanzale! Bazen öyle, bazen böyle olursunuz'' buyurdu. [Sahih]

 

 

 

601 (3) Hanzale el-Useydi der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Senin yanındayken bir çeşit, başka bir yerde olduğumuzda ise başka bir çeşit oluyoruz" dediğimde, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem):

 

''Canım elinde olana yemin olsun ki şayet her zaman yanımda bulunduğunuz gibi kalacak olsaydınız melekler sizinle tokalaşır, kanatlarıyla size gölge yaparlardı'' buyurdu. [Sahih]

 

 

 

7. Enes (r.a.)

 

602 Enes der ki: Ashab, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e: "Senin yanında olup da bizlerle konuştuğun zaman kalplerimiz yumuşuyor, ancak yanından ayrılınca kadınlarımızla ilişkiye giriyor, çocuklarımızla oyalanıyor, şöyle şöyle yapıyoruz" dediklerinde, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) :

 

''Şayet yanımda bulunduğunuz halinizi hep koruyacak olsaydınız melekler sizinle tokalaşırdı'' karşılığını verdi. [Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/2106 (2750), Ebu Ya'la 5/378 (3035) ve İbn Hibban (s. 617, no: 2493)

 

 

SONRAKİ