MÜSNED-İ HANBEL

İLİM

 

DEVAM: 1- İlmin ve Alimlerin Fazileti

 

2. Enes b. Malik (radiyallahu anh)

 

534 Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: ''Yeryüzündeki alimler gökyüzündeki yıldızlara benzerler. Kara ve denizin karanlıklarında onlara (yıldızlara) bakarak yol bulunur. Yıldızlar görünmez olduklarında da yol arayanlar yönlerini şaşırırlar.''[zayıf]

 

Heysemi (480) der ki; "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde zikri geçen Rişdeyn b. Sa'd'ın hüccetliği ihtilaflıdır. Ayrıca Enes'in ravisi Ebu Hafs da mechuldür. Doğrusunu en iyi Allah bilir."

 

 

3. Ebu Musa (radiyallahu anh)

 

535 Ebu Musa der ki: Bir oğlum olduğunda onu alıp Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e getirdim. Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem) ona İbrahim adını verdi ve ağzında çiğnediği bir hurmayı çocuğun ağzına koydu.

 

Bir defasında Medine'de bir ev içindekilerle birlikte yandı. Bu durum Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e zikredilince: ''Bu ateş sizin düşmanınızdır. Bundan dolayı uyuyacağınız zaman onu söndürün'' buyurdu. Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) ashabından birini bir görevle bir yere göndereceği zaman ona:

 

''Sevindirinl nefret ettirmeyin! Kolaylaştırın, zorlaştırmayın'' diye nasihatte bulunurdu.

 

Bir defasında Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın benimle hidayet ve ilmi göndermesi yağmurun yağmasına benzer. Yağmurun indiği topraklardan bazıları bu suyu kabul eder. Sonunda üzerinde bol miktarda çayır ve ot biter. Bazı yerlerin toprağı serttir ve suyu yüzeyinde tutar. Allah da bu suyla insanları faydalandırır. İnsanlar bu su'dan içerler, hayvanlarını içirirler, ekinlerini sularlar ve su ihtiyaçlarını giderirler. Yağmurun yağdığı başka yerler de var ki bu yerin zemini kaygandır. Ne su'yu yüzeyinde tutar, ne de emip ot bitirir. İşte dini buyrukları anlayan, Allah'ın benimle gönderdiği hidayet ve ilimden faydalanan, bunları öğrenip başkalarına öğretenler ile bunlara kulak asmayan ve Allah'ın benimle gönderdiği hidayet ve ilimi kabul etmeyenlerin durumu da buna benzer.''[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (79) ve Müslim (2282)

 

 

4. Ömer b. el-Hattab (radiyallahu anh)

 

536 Ebu't-Tufayl Amir b. Vasile anlatıyor: Nafi' b. Abdilharis -ki Hz. Ömer onu Mekke'ye vali tayin etmişti- Usfan'da Ömer b. elHattab'la karşılaştı. Ömer ona: "Mekke'de yerine kimi bıraktın?" diye sorunca, Nafi': "Yerime İbn Ebza'yı bıraktım" dedi. Ömer: "İbn Ebza da kim?" diye sorunca, Nafi': "Azatlılarımızdan biri" dedi. Ömer:

 

"Yerine azatlı olan birini mi bıraktın!" deyince, Nafi': "Ama Kur'an hafızı, miras hukukunu iyi bilen ve hüküm verebilecek olan biri" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer şöyle dedi:

 

"Nebiniz (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Allah bu Kitap (Kur'an)'la bazılarının değerini yükseltirken, bazılarının da değerini düşürür'' buyurmuştu." [Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/224)

 

 

SONRAKİ