MÜSNED-İ HANBEL

KADER

 

DEVAM: 5- Kader'e iman

 

3- Ebu’d-Derda’ (r.a.)

 

488 Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: ''Her şeyin bir hakikati vardır. Kul da başına gelmesi takdir edilen bir şeyin, şaşmadan mutlak bir şekilde başına geleceğini, başına gelmesi takdir edilmeyen bir şeyin de asla başına gelmeyeceğini bilip kabul etmedikçe imanın hakikatine ulaşamaz.''[Hasen]

 

Heysemi (11833) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilirdirler. Aynı hadisi Taberam el-Mu'cemu'l-evsat'ta da rivayet etmiştir."

 

 

4. Ubade b. es-Samit (radiyallahu anh)

 

489 (1) Ubade b. el-Velid b. Ubade, babasından bildirir: Hasta olan Ubade'nin (babamın) yanına girdim. Gördüğüm kadarıyla ölmek üzereydi. Ona:

 

"Babacığım! Elinden geldiği kadarıyla bana öğütlerde bulun" dediğimde: "O zaman beni oturtun" karşılığını verdi. Onu oturttuklarında:

 

"Evladım! Hayrı ve şerriyle birlikte kader'e iman etmedikçe imanın tadına ve ilmin hakikatine ulaşamazsın" dedi. Ona:

 

"Babacığım! Kaderin hayır mı, yoksa şer mi olduğunu nasıl bilebilirim?" diye sorduğumda, babam: "Bilmelisin ki başına gelmesi takdir edilen bir şey şaşmadan mutlak bir şekilde başına gelecektir. Başına gelmesi takdir edilmeyen bir şey de asla başına gelmeyecektir" dedi ve şöyle devam etti:

 

"Evladım! Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim:

 

''Allah ilk olarak Kalem'i yarattı ve ona: «Yaz!» dedi. Kalem de o andan kıyamet kopana dek olacak bütün şeyleri yazdı." Evladım! Kader hakkında bundan daha farklı bir inanış içindeyken de ölürsen cehenneme girersin!" [Hasen]

 

24473 (1)'de tekrar edecektir.

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (14/114) ve İbn Ebi Asim, Sünne (107)

 

 

 

490 (2) Velid b. Ubade b. es-Samit der ki: Babam (Allah kendisine rahmet etsin) bana şöyle öğütte bulundu: "Evladım! Hayrı ve şerriyle kadere iman etmeni öğütlüyorum. Zira buna iman etmezsen Allah seni cehenneme sokar. Resulullah (s.a.v.)'in da şöyle buyurduğunu işittim:

 

"Allah ilk olarak Kalem'i yarattı ve ona: «Yaz!» dedi. Kalem: «Neyi yazayım?» diye sorunca, Allah: «Kaderi yaz» buyurdu. Bunun üzerine kalem kıyamet kopana dek olmuş ve olacak bütün şeyleri yazdı.''[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Asım, Sünne (103)

 

 

SONRAKİ