MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 14- Mu'minin Özellikleri, Vasıfları ve Neye Benzediği

 

15. Abdullah b. Amr (radiyallahu anh)

 

395 Abdullah b. Bureyde bildiriyor: Ubeydullah b. Ziyad havd (havz-ı kevser) konusunda şüphe ye düşünce Ubeydullah b. Ziyad'ın arkadaşlarından biri olan Ebu Sebre ona: "Baban, Muaviye'nin yanına gittiği zaman ben de onunla birlikte gittim. Orada Abdullah b. Amr'la karşılaştım. Bizzat kendi ağzıyla (bu konuda) Resulullah (s.a.v.)'den işittiği bir hadisi bana anlattı ki onu kendi ağzından kaleme aldım" dedi.

 

Ebu Sebre olayı şöyle anlatır: Bunun üzerine Ubeydullah b. Ziyad bana: "Yemin ettim! Bu atı alıp hızlıca gidecek ve bu hadisin yazılı olduğu kağıdı bana getireceksin" dedi. Ata atlayıp hızlı bir şekilde gittim ve kağıdı getirip geldim. Kağıtta şöyle yazıyordu:

 

"Abdullah b. Amr'ın bana bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu işitmiştir: 'Allah edepsizliği ve çirkin şeyleri sevmez. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki güvenilir kişiler' hain, hain kişiler güvenilir sayılmadıkça, edebsizlikler ve çirkinlikler yayılmadıkça, akrabalık bağlarını kesmeler ve kötü komşuluklar baş göstermedikçe kıyamet kopmaz. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki mu'min kişi (saf) altın parçası gibidir. Sahibi onu ateşe tutsa dahi özelliğini kaybetmez ve ağırlığı eksilmez. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki mu'min bal arısı gibidir. Temiz olan şeylerden yiyip, temiz olan bir şeyi üretir. Konduğu yeri kırmaz ve bozmaz. (Cennette) öyle bir havuzum var ki iki kenarı arası Eyle ile Mekke -veya: San'a ile Medine- arası kadardır. İçmek için de yıldızlar sayısınca kapları vardır. Suyu sütten beyaz ve bal'dan tatlıdır. Ondan bir defa içen bir daha asla susuzluk çekmez.''

 

Bitirdikten sonra UbeyduIlah b. Ziyad benden kağıdı alınca hadisi unutacağım endişesine kapıldım. Yahya b. Ya'mar ile karşılaştığımda durumu şikayet ettim. Yahya: "VAllahi ben o hadisi Kur'an'dan bir sureyi bildiğimden daha iyi biliyorum" dedi ve hadisi bana aktardı. Aynen kağıtta yazılı olduğu gibi aktardığını gördüm. [Sahih]

 

Heysemi (18121) der ki: "Ahmed daha önce geçen uzun bir hadiste rivayet etti. Ebu Sebre dışındaki Ravileri Sahih'in ravileridir. Onu da İbn Hibban güvenilir bulmuştur."

 

 

SONRAKİ