MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

14- Mu'minin Özellikleri, Vasıfları ve Neye Benzediği

 

1. Ebu Hureyre (radiyallahu anh)

 

365 Ebu Hureyre der ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte Hayber savaşına katıldık. Allah Resulü (s.a.v.) orada Müslüman olduğunu söyleyen bir adam hakkında: ''Bu adam cehennem ahalisindendir'' buyurdu. Savaş esnasında da söz konusu bu adam çok iyi savaştı ve ağır bir yara aldı. Resulullah (s.a.v.)'e:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Cehennemlik olduğunu söylediğin adam çok iyi bir şekilde savaştı ve bu savaşta öldü" dediklerinde, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): ''Cehennem'e gidecektir’’ buyurdu. Bu söz üzerine insanlardan bazıları şüpheye düşer oldular. Bir zaman sonra ise: "Adam ölmemiş, ağır bir şekilde yaralanmış" denildi. Gece vakti olunca da adam, yarasının acısına dayanamadı ve kendini öldürdü. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bu durumdan haberdar edilince: ''Allahu Ekber! Şehadet ederim ki ben Allah'ın kulu ve Resulüyüm'' buyurdu. Sonra Bilal'e:

 

''Cennete ancak Müslüman olanlar girer. Allah günahkar kişilerle de bu dini destekler'' şeklinde seslenmesini söyledi. [Sahih] 

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "İslam'ın Hoşgörülü Bir Din Olması" başlığı altında zikredildi.

 

Diğer tahric: Buhari (6/125, 7/362, 363, 11/436) ve Müslim (1/42, 43)

 

279 (1)'de geçmiştir.

 

 

 

2. Cabir (r.a.)

 

366 (1) Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir'e, birinin öldürülmesi üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in Suhaym'a çağrı yaptırma konusunu sorduğumda Cabir şu karşılığı verdi: "Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem), Suhaym'ın: ''Bilin ki cennete ancak mu'min olanlar girer'' diye seslenmesini emretti. Ancak o sırada birinin öldürüldüğünü bilmiyorum." [Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari (8/155), Müslim 1/106 (111), Nesai 8/103 (4994), İbn Mace 1/548 (1720), Darimi 1/393 (1430) ve Hakim (1/523)

 

 

 

367 (2) Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir'e, birinin öldürülmesi üzerine Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in Suhaym'a çağrı yaptırma konusunu sorduğumda Cabir şöyle dedi: "Huneyn'deyken Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), Suhaym'ın: ''Cennete ancak mümin olanlar girer'' diye seslenmesini emretti. Ancak o sırada birinin öldürüldüğünü bilmiyorum."

 

Ravi der ki: "Musa b. Davud bunu rivayet ederken birinin öldürülmesi üzerine bu çağrının yapıldığını zikreder." [Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bişr b. Suhaym'dan, başka kanallarla "Bayramlar" ve "Taharet, Sütre ve Tavaf" konularında zikredilecektir.

 

 

SONRAKİ