MÜSNED-İ HANBEL

İMAN VE İSLAM

 

DEVAM: 12- Şehadette Bulunma; Şehadetin. Kişiyi Müslüman Yapması ve Canını Koruması

 

4. İbn Mes'ud (radiyallahu anh)

 

334 İbn Mes'ud anlatıyor: Allah bir adamı cennetlik yapmak için Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'i gönderdi. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bir havraya girince içerde Yahudilerle karşılaştı. Bir başka Yahudi de onlara Tevrat'ı okuyordu. Tevrat'ta Nebi (s.a.v.)'in sıfatlarını anlatan yere geldiklerinde okumayı bıraktılar. Havranın bir köşesinde de hasta bir adam bulunuyordu. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem): "Neden okumayı bıraktınız?" diye sorunca, hasta olan adam:

 

"Peygamberin sıfatlarını anlatan bölüme geldiler. Bundan dolayı da okumayı bıraktılar" dedi. Daha sonra hasta adam emekleyerek geldi ve Tevrat'ı alıp okumaya başladı. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in ve ümmetinin sıfatlarını anlatan yere ulaşınca:

 

"İşte burada senin ve ümmetinin sıfatları anlatılıyor. Allah'tan başka ilah olmadığına, senin de Allah Resulü olduğuna şehadet ederim" dedi. Daha sonra adam ölünce, Allah Resulü (sallallahu aleyhi ve sellem), ashabına:

 

''Arkadaşınızın cenaze işleriyle ilgilenin'' buyurdu.[zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/231) zikretmiş ve: "Hadisi Taberani ve Ahmed rivayet ettiler. İsnadında sonradan ezberini karıştırmaya başlayan biri olan Ata b. es-Saib vardır" demiştir.

 

 

SONRAKİ