musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yol Üzerinde Oturmak

 

19786- Ebu Said el-Hudrı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yol üzerine veya yol başlarında oturmaktan sakının" buyurunca, ashab: "Ya Resulallah! Ama bu, bizim için kaçınılmaz bir şey!" dediler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman yola hakkmı verin!" buyurdu. Ashab: "Yolun hakkı ne ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Verilen selamları almak, bakmamanız gereken şeylerden gözleri çevirmek, isteyenlere yolu göstermek ve iyiliği emredip kötülükten sakındırmaktır" buyurdu. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari (5/70, 11/9) başka bir lafızla ve Müslim (2121), "Zeyd b. Ata-Ebu Said el-Hudri" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

19787- Katade der ki: "Denilirdi ki; bir müslümanı ya ihya ettiği mescit ya meskeni olan evi ya da Yüce Allah'ın lütfundan olan rızkı aradığı işi olmak üzere üç yer dışında bir yerde çok az görürsün."

 

 

 

19788- Yahya b. Ebi Kesır'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir araya toplanıp da Yüce Allah'ı zikretmeden dağılan bir topluluk. sanki leş yiyip dağılmış gibidir" buyurmuştur. 

 

Tahric: Ebu Davud (s. 666), "Sehl b. Ebi Salih-Ebu Hureyre" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

19789- Katade der ki: "Gece konuşacağın zaman sesini yükseltme! Gündüz konuşacağın zaman da etrafta kimlerin bulunduğuna bak!"

 

 

 

19790- Bişr b. Rafi', San'a ahalisinden Ebu Abdillah adında yaşlı bir adamdan bildirir: Vehb b. Münebbih'in babama şöyle dediğini işittim: Hz. Davud ailesine verilen Hikmet'te (Zebur'da) şunu okudum: "Akıllı olan her bir kişinin mutlaka şu dört anı bulunmalı ve bundan gafıl olmamalıdır: Birincisi Rabbiyle başbaşa kalıp ona ibadet edeceği bir anı olmalıdır, ikincisi, kendini hesaba çektiği bir anı olmalıdır. Üçüncüsü, kusurlarını açıkça söyleyen, ona güzellikle nasihatlerde bulunan arkadaşlarına ayırdığı andır. Dördüncüsü ise nefsinin hoşuna giden ve helal olan şeyleri yaptığı andır. Böylesi anlardan her biri diğer bir ana yardımcı olur, kalbi rahatlatır. Kişiyi en doğru ve güzel olana ulaştırır. Akıllı olan her kişinin de şu üç şey dışında bir konumda olmaması lazımdır: Bunlardan biri ahireti için hazırlık içinde olmasıdır. Diğeri dünyadaki geçimi için çalışmasıdır. Bir diğeri de haram olmayan yollarla zevk duyduğu şeyleri yapmasıdır. Akıllı olan her bir kişinin yaşadığı zamanı iyi tanıması, diline sahip olması ve kendi işine bakması lazımdır."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Meclis Adabı