musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Koruluk - Arazi İktası - Arazi Gasbı

 

Koruluk

 

19750- Sa'b b. Cessame der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ancak Yüce Allah ve Resulü bır alani koruluk yapabilir" buyurduğunu işittim. 

 

Zühri der ki: "Ömer b. el-Hattab da bir alanı koruluk yapmıştı. Bana bildirilene göre Hz. Ömer bu koruluğu zekat olarak toplanan develer için tahsis etmişti." 

 

Tahric: Buhari (3/148, 4/74, 5/29, 30),

 

 

 

19751- Zühri bildiriyor: Hz. Ömer azatlılarından biri olan ve sık sık koruluğa gönderdiği Hani b. Huney'ye şöyle dedi: "Küçükbaş olsun, büyükbaş olsun ufak sürü sahiplerinin bu koruluğa girmelerine izin ver. Ancak sakın İbn Avf'ın ve İbn Affan'ın hayvanlarını içeriye sokma! Zira bu ikisinin sürüleri açlıktan telef olursa ailelerinin yanına başka mallarla dönebilirler. Ama diğerlerinin malları telef olursa bana gelip: ''Ey müminlerin emiri! Benim için hayvanlara su ve ot vermek onlara dinar ve dirhem harcamaktan daha iyidir!'' demeye başlarıar. ''

 

Tahric: Buhari, "Malik-Zeyd b. Eslem'in babası" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

 

Arazileri ikta ile Vermek

 

19752- Yahya b. Said der ki: "Ömer b. el-Hattab, üç yıl içinde arazinin imar ve ihya edilmesi şartını koşarak bazı arazileri ikta ile birilerine verdi. Hz. Osman da ikta olarak bazı arazileri vermiş, ancak herhangi bir şart koşmamıştır."

 

 

 

19753- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) ve Medine ahalisinden bir adamdan bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Akık arazisinin tümünü ikta olarak bir adama verdi. Hz. Ömer, hilafeti döneminde bu arazinin tümünü adama çok gördü. Arazinin bir bölümünü ona bıraktı ve geri kalanını başka kişilere ikta ile verdi.''

 

Tahric: İbn Zibale aynısı ve İbn Ebi Şeybe (2/190) başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

Başkasının Arazisinden Çalmak

 

19754- Ebu Hureyre der ki: "Kim başkasının arazisinden bir karış dahi olsa yer gaspederse (kıyamet gününde) o yer yedi tabakasıyla birlikte boynuna bir halka olarak takılır."

 

 

 

19755- Hişam b. Urve bildiriyor: Kadının biri Said b. Zeyd b. Amr b. Nüfeyl ile tarlasının sınırlarını genişletti diye Mervan'ın huzurunda davalaştı. Said: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim başkasının arazisinden bir karış dahi olsa yer gaspederse (kıyamet gününde) o yer yedi tabakasıyla birlikte boynuna bir halka olarak takdır'' buyurduğunu duymuşken tarlamın sınırlarını mı değiştireceğim?" deyince, Mervan, Said'e: "Sınırlar dediğin gibi kalsın" cevabını verdi. Said de: "Allahım! Şayet kadın yalan söylüyorsa onu kör et ve tarlası içinde canını al!" diye dua etti. Daha sonraları kadın kör oldu. Bu şekilde tarlasında yürürken tarladaki kuyunun içine düşüp öldü. Bir zaman sonra sel gelip tarlanın toprağını süpürüp götürdü. Toprak gidince tarlanın sınırları Said'in dediği gibi çıktı.

 

Tahric: Buhari (4/130) ve 1610 (139), "Hişam-Said b. Zeyd' kanalıyla rivayetetti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sidr Ağaçlarının Kesilmesi