musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yemeğin Şükrü

 

19573- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şükrederek yiyen, sabreden oruçlu gibidir" buyurdu. 

 

Tahric: Tirmizi (2486), Muhammed b. Ma'n el-Medeni el-Gifari-Said el-Makberi" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

19574- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hamd, şükrün başıdır. Allah'a hamdetmeyen kulOna şükretmemiş olur" buyurdu .

 

 

 

19575- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Allah bir kula bir nimet verir de kul Allah'a hamd ederse, işte bu hamd, nimet ne kadar büyük olursa olsun o nimetten daha efdaldir."

 

 

 

19576- Katade ve Hasan(-ı BasrI) şöyle dediler: "Hz. Adem'e zürriyeti arzedilince bazılarının bazılarından üstün olduğunu görüp: ''Ey Rabbim! Niçin hepsini birbirine eşit kılmadın?'' diye sordu. Allah: ''Bana şükredilmesini severim'' buyurdu."

 

 

 

19577- ibrahim(-i Nehai): "Yemeğin şükrü, başlayınca Besmele çekmen, bitirince de hamd etmendir" demiştir.

 

 

 

19578- ibrahim et-Tey mi der ki: Selman yemeği bitirince: "ihtiyacımızı bize yetiştiren ve rızkımızı genişleten Allah'a hamd olsun" derdi.

 

 

 

19579- İbn Adan' ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yeyince: "Bize rızık veren ve Müslüman yapan Allah'a hamd olsun. Hiçbir zaman terk edilemeyecek olan, ama yine de verilenlerin karşılığı olamayan. her zaman kendisine muhtaç olunacak hamdler Yüce Allah'a mahsustur" derdi.

 

 

 

19580- Katade'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Verilen nimete şükretmenin yollarından biri de onu anlatıp dile getirmektir" buyurdu.

 

 

 

19581- Hasan(-ı 8asri), Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "insanlara teşekkür etmeyen. Allah'a şükretmiş olmaz" buyurduğunu nakleder .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İçeceği Dağıtmaya Sağdan Başlamak ve Sağdan Devam Etmek