musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Rızık ve Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Biat

 

21018- Zühri bildiriyor: Ubeydullah b. Abdillah -veya başka biri-: "Allah yolunda iken ölmek dışında, benim için ecelimin devemin sırtında Allah'ın rızkından isterken gelmesinden daha sevimli bir yer yoktur" dedi.

 

 

21019- Ubade b. es-Samit der ki: içlerinde benim de bulunduğum bir grup Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize:

 

"Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, başkasının çocuğunu sahiPlenerek kocasına isnadda bulunmamak ve uygun olanı işlemekte sana karşı gelmemek şartıyla sana biat etmek üzere geldikleri zaman, onları kabul et; onlara Allah'tan bağışlanma dile; doğrusu Allah, bağışlayandır, acıyandır"[Mumtehine, 12] ayetini okudu ve şöyle buyurdu: "Sizden kim sözünde durursa ecri Allah'a aittir. Kim bunlardan birini yapar da dünyada iken cezasını çekerse bu onun için ketaret olur. Kim de bunlardan birini yapar da Allah onu örtbas ederse (dünyada iken cezasını vermezse) artık o, Allah'a kalmış bir şeydir. Dilerse ona azap eder, dilerse bağışlar."

 

Tahric: Buhari (1/48), Şuayb kanalıyla Zühri'den ve Muslim 1709 (42) rivayet ettiler.

 

 

 

21020- Urve, Hz. Aişe'den bildiriyor: Fatıma binti Utbe b. Rabia, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmeye gelince Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan "Allah'a hiçbir ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, başkasının çocuğunu sahiPlenerek kocasına isnadda bulunmamak ve uygun olanı işlemekte sana karşı gelmemek''[Mumtehine, 12] şartını koştu. O, utanıp (şaşkınlık ifade) ederek elini başına koyunca Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun bu hareketini beğendi. Hz. Aişe:

"Gözün aydın olsun. Vallahi hep bu hal üzere biatı kabul ettik" dedi. Bunun üzerine Fatıma: "O zaman tamamdır" karşılığını verdi ve Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayetteki şartlar üzerine onun biatını kabul etti. 

 

Tahric: Buhari (9/99) ve Tirmizi, Sünen'de (3306) rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Muhtaçlığın Riski, Irkçılık, Sadaka'nın Temiz Olmasının Gerekliliği