musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ma'siyet Olan Şeyde itaat Yoktur

 

20699- Yahya b. Ebi Kesır der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Huzafe'yi bir askeri birlikle komutan olarak gönderdi. Abdullah adamlarına ateş yakmalarını emretti, sonra onu harlamalarını emretti. Bir ihtiyar ateşi harlamak için yaklaşınca ateşin içine düştü ve vücudunun bir kısmı yandı. Bu durum Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlatılınca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Neden böyle yaptınız?" diye sordu. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim komutanımızdı ve ona itaat etmemiz gerekirdi" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin başınıza seçtiğim herhangi bir komutan, eğer Allah'a itaatten başka bir şeyemrederse ona itaat etmeyiniz. Allah'a isyan olan şeylerde itaat yoktur" buyurdu.

 

Tahric: Buhari, Hz. Ali hadisinden rivayet etti.

 

 

 

20700- İbn Sırın bildiriyor: Ziyad, Hakem el-Gifari'yi vali tayin edince, imran b. Husayn: "Ona, çıkmadan önce yetişmeyi isterdim" dedi. imran onunla karşılaşınca: "Bilmiyor musun -veya duymadın mı- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a isyan konusunda hiç kimseye itaat yoktur'' buyurdu" dedi. Hakem: "Evet duydum" karşılığını verince, imran: "Sana bunu söylemek istemiştim" dedi. 

 

Tahric: Ahmed, başka bir lafızla ve Taberani "kısa bir metinle" rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

20701- Hasan(-ı Basri)'nin bildirdiğine göre Ebu Bekr es-Sıddik hutbe verip şöyle dedi: "Vallahi, ben sizin en hayırlınız değilim. Bu görevi de istemiyordum. Bu işi benden başkasının almasını isterdim. Sizler, sizi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünneti üzere idare edeceğimi zannediyorsunuz, ama benim buna hakkıyla gücüm yetmez. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vahiyle korunuyordu ve onunla birlikte melek vardı. Benim peşimi bırakmayan Şeytan var. Kızgın olduğum zaman benden uzak durun. Üstünüze başınıza bakarak birilerini diğerlerini tercih edecek değilim. Ama bana göz kulak olun! Doğru yolda olduğum müddetçe bana yardım ediniz. Eğer doğru yoldan çıkarsam beni doğrultunuz." Hasan der ki: "Vallahi, bu öyle bir hutbe ki, ondan sonra böyle bir hutbe verilmedL"

 

Tahric: İbn Sa'd, Tabakat'ta (3/212), Vehb b. Cenr-Hasan" kanalıyla ve Ahmed, Müsned'inde (1/188), Kays b. Ebi Hazım kanalıyla başka bir lafızla ve "kısa bir metinle" rivayet ettiler.

 

 

 

20702- Medine halkından bir kişinin bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr hutbe verip şöyle dedi: "Ey insanlar! En hayırlınız olmadığım halde başınıza getirildim. Eğer zayıflık gösterip saparsam beni doğrultun. iyilik yaparsam yardım edin. Doğruluk emanettir. Yalancılık hiyanettir. Zayıf, kendisine hakkını alıncaya kadar benim yanımda kuvvetlidir. Kuvvetli de ondaki hakkı alıncaya kadar benim yanımda zayıftır. Allah, yolunda cihadı terkeden topluluğa fakirliği musallat eder. Bir yerde kötülük çıkıp yaşarsa, bela o toplumun hepsini kapsar. Allah'a ve Resulüne itaat ettiğim sürece bana itaat ediniz. Eğer Allah'a ve Resulüne isyan edersem, bana itaat etmeniz gerekmez. Namazınıza kalkınız, Allah size merhamet etsin." Ma'mer: "Bunu bana arkadaşlarımdan bir kişi haber verdi" demiştir.

 

Tahric: İbn Sa'd (3/182), Hişam b. Urve kanalıyla babasından rivayet etti.

 

 

 

20703- Zühri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Rüyamda kendimi bir kuyunun başında gördüm. Ondan bir miktar su çektim. Sonra İbn Ebi Kuhafe bir veya iki kova su çekti. ama suyu çekmesinde bir zayıflık vardı. Allah onun bu zayıflığmı bağışlayacaktır. Sonra kova büyük bir kovaya dönüştü. Su çekme konusunda Ömer'den daha yeteneklisini görmedim. İnsanlar develerini suya doyurdular."

 

Tahric: Buhari (7/18), Ebu Hureyre kanalıyla ve Müslim (2392), "Zühri-Ebu Hureyre" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

20704- Zühri'nin bildirdiğine göre İbn Ömer, Muaviye ile karşılaşınca veya bir heyetle yanına gidince- Muaviye: "Ne istiyorsun?" diye sordu. İbn Ömer ona şöyle cevap verdi: "Senin sebebine kanının akmamasını istiyorum. Öncekiler böyle yaparlardı. Bu minberde senden başkasının da oturmamasını, şu anlaşmalılara da maaşlarını vermeni istiyorum. Ömer onlara maaşlarını vermişti."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cimrilik ve Müsamahakarlık