musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İlim

 

20465- İbn Mes'ud der ki: "ilim kalkmadan önce ilim öğreniniz. ilmin kalkması alimlerin ölmesidir. ilim öğreniniz; çünkü ne zaman ilme veya sahip olduğu şeye ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz. İlim öğrenmeye bakınız. Sakın ince eleyip sık dokumayınız, ayrıntıya dalmayınız. Selefin yolundan ayrılmayınız. Zira sonra öyle bir topluluk gelecektir ki, onlar Allah'ın Kitab'ını okuyup arkalarına atarlar."

 

Tahric: Tirmizi (3/371); farklı kanallarla İbn Mace ve farklı kanallarla Darimi (s. 30) rivayet ettiler.

 

 

 

20466- Ebu Harun der ki: Ebu Said el-Hudrı'nin yanına girdiğimizde bize şöyle derdi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize vasiyet ettiği kişilere merhaba! Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Size. uzaklardan ilim öğrenmek için bir topluluk gelecek. Onlara hayır tavsiye ediniz'' buyurdu."

 

Tahric: Tirmizi (2650, 2651) ve İbn Mace (247, 249), Ebu Harun el-Abdı kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

20467- Ebu'd-Derda der ki: "Sizin için en çok korktuğum şey, kıyamet günü bana: ''Sen biliyordun, bildiğinle nasıl amel ettin?'' denmesidir.''

 

 

 

20468- Mutarrif b. Abdillah b. eş-Şıhhır der ki: "ilimden nasiplenmem, benim için ibadetteki nasipten daha hoş gelir. Sağlıklı olup şükretmem, hastalanıp sabretmemden daha hoş gelir. içinde şer olmayan hayra baktım, afıyet ve şükür gibisini görmedim.'' 

 

 

 

20469- İbn Abbas: "Gecenin bir bölümünü ilim müzakere ederek geçirmek, benim için o geceyi ibadetle geçirmekten daha iyidir" demiştir.

 

Tahric: Mişkat'ta geçtiği üzere Darimi (s. 28) rivayet etti.

 

 

 

20470- Ebu Kılabe der ki: Lokman'a: "insanların hangisi daha sabırlıdır?" veya: "Daha hayırlıdır?" diye sorulunca: "Sonrasında eziyet olmayan sabırdır" cevabını verdi. "insanların hangisi daha alimdir?" diye sorulunca: "insanların ilminden kendi ilmine katandır" cevabını verdi. "insanların hangisi daha hayırlıdır?" diye sorulunca: "Zengin alanıdır" cevabını verdi. "Mal zenginliği mi?" diye sorulunca ise şöyle cevap verdi: "Hayır. Zenginlik, kendisinden hayırlı bir şey istenince, o hayır kendisinde bulunan, eğer yoksa insanları kötülüğünden emin kılandır."

 

Tahric: Ebu Nuaym (2/283), Hammad kanalıyla Eyyub'dan "kısa bir metinle" rivayet etti.

 

 

 

20471- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah şöyle buyurdu:

"Allah. insanlara ilmi verdikten sonra onu kendilerinden çekip almaz. Ama alimleri çekip alır. Her alimin ölümüyle ilmi de onunla gider. Sonunda bilmeyenler geriye kalır ve bunlar hem kendileri saparlar, hem de insanları saptırırlar. ''

 

Tahric: Buhari (1/36); Müslim 2673), Urve kanalıyla; Tirmizi (3/371), Hişam b. Urve kanalıyla babasından aynı kanalla İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (s. 281) ve Nesai, Zühri kanalıyla Urve'den rivayet ettiler.

 

 

 

20472- Ebü Kılabe der ki: "Alimler üç türlüdür. ilmi kendisine faydası olan, insanlara faydası olmayan alim; ilmi herkese faydası olan, fakat kendine faydası olmayan alim; ilmi, hem kendisine, hem de insanlara faydalı olan alim."

 

Tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (2/283), başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

20473- Ebu'd-Derda der ki: "Kur'an'ın birçok yönünün var olduğunu bilmeden hakkıyla alim olamazsın. Allah'ın zatı için (onun rızasını kazanmak için gerekirse) insanlara buğzetmedikçe, sonra kendi nefsine dönüp, insanlara olan buğzundan daha fazla kendi nefsine buğzetmedikçe hakkıyla alim olmazsın."

 

Tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (1/211), İbn Uleyye kanalıyla Eyyub'dan rivayet etti.

 

 

 

20474- Ebu Nadra veya başkası anlatıyor: imran b. el-Husayn'ın yanında ilim müzakere ederken bir adam: "Kur'an'da olandan başka şey konuşmayın" dedi. Bunun üzerine imran b. el-Husayn şöyle dedi: "Sen ahmaksın. Sen öğle namazının Kur'an'da dört rekat, ikindi namazının dört rekat olduğunu ve bunlarda sesli okumayacağını, akşam namazının üç re kat olduğunu bunun iki rekatında açıktan okuyacağını, üçüncü re katta sesli olarak okumayacağını, yatsı namazının dört rekat olduğunu, bunun iki rekatında sesli olarak okuyacağını, diğer iki rekatında sessiz olarak okuyacağını, sabah namazının iki rekat olduğunu ve bu rekatlarda sesli olarak okuyacağını gördün mü?" Ali (b. Zeyd) ekledi: "Bu sözü söyleyen kişi bidat sahibi biri değildi, ama bu sözü öylesine söylemişti." imran: "Bizim müzakere ettiğimiz şey Kur'an'a denktir veya buna benzer ... '' dedi. 

 

Tahric: İbnu'l-Mübarek bu isnadla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

20475- Ma'mer der ki: "Kişi, Allah ması dışında bir maksatla ilmi ister ama ilim, Allah rızası dışında bir amaçla onun olmayı kabul etmez" denirdi.

 

 

 

20476- Şa'bi der ki: "Sana, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından aktardıkları şeyle am el et, kendi görüşleri olarak söylediklerinin ise üzerine idrarını yap." İbn Ebcer der ki: ibrahim en-Nehai: "Bana ihtiyaç duyulmasına şaşıyorum" dedi. ibrahim'e çok soru sorulur, o da: "Bilmiyorum" derdi. 

 

Tahric: Ebu Nuaym (4/319), Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

20477- Abdullah b. Amr der ki; Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğuna şahitlik ederim: "Allah ilmin kendisini çekip almaz, ama alimleri ilimleriyle alması sebebiyle çekip alır. Sonunda alim kalmaz ve insanlar cahilleri başlarına geçirirler, insanlar onlara bir şey sorunca. onlar da anlatırlar ve hem kendileri dalalete düşerler. hem de insanları dalalete düşürürler.''

 

Tahric: Buhari (1/136); Müslim (2673), "Hişam b. Urve-Abdullah b. Amr" kanalıyla ve Ebu Avane (1/140), Yahya b. Ebi Kesir kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

20478- Zühri veya başkası: "iki şeye düşkün olan doymaz, ilme düşkün olan ve dünyaya düşkün olan" demiştir.

 

Tahric: Beyhaki, Şuabu'l-İman'da (s. 29), Enes hadisinden merfu olarak rivayet etti.

 

 

 

20479- Zühri; "Allah'a fıkıh gibi (yararlı ve üstün başka bir) amelle ibadet edilmemiştir" dedi.

 

 

 

20480- Abdülmelik b. Umeyr, adını unuttuğu bir adamın: "ilmin kaybolmasının bir çeşidi de, ilim ehli olmayanın onu anlatmasıdır" dediğini bildirir.

 

 

 

20481- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah, ilmi insanlara verdikten sonra onu kalplerinden söküp almaz, Fakat ilmi, alimlerin canlarını kabzetmek suretiyle alır. Ulema kabzedilir, öyle ki tek bir alim kalmaz. insanlar da cahilleri kendilerine lider yapar. Bunlara meseleler sorulur, onlar da ilme dayanmaksızın fetva verirler, böylece hem kendilerini. hem de başkalarını dalalete düşürürler. "

 

 

 

20482- ikrime der ki: isa b. Meryem (aleyhisselam); "inciyi domuza takma.

Domuz inciyle bir şey yapamaz. Hikmeti de onu istemeyene verme. Hikmet inciden daha üstündür. Hikmeti istemeyen de domuzdan daha kötüdür" dedi.

 

 

 

20483- Abdullah b. Mes'ud der ki: "insanlar, kendilerine ilim Resulullah'ın ashabından ve büyüklerinden geldiği müddetçe hayır üzeredirler. ilim kendilerine değersiz insanlardan gelince ise helak olurlar."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İlmi (Hadisleri) Yazmak