musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Uğursuz Saymak

 

19499- Cübeyr b. Mut'im der ki: Hz. Ömer ile Arafat dağında dururken bir adamın: "Ey halife!" diye seslendiğini duydum. Arkamda duran Lihb kabilesinden bir bedevi: "Bu sese ne oluyor? Allah sesini kessin. Vallahi, müminlerin emiri bu yıldan sonra kesinlikle burada durmayacak" deyince, ben bedeviye hakaret edip eziyet ettim. Ömer'le beraber cemreleri atarken, taşlardan biri Ömer'in başına isabet etti ve başındaki damarlardan birini açtı. Bedevi adam: "Müminlerin emirine alamet konuldu. Vallahi, bu yıldan sonra müminlerin emiri burada kesinlikle durmayacak" dedi. Dönüp baktığımda böyle diyenin Lihb kabilesinden olan o adam olduğunu gördüm. Vallahi o yıldan sonra Ömer hac yapmadı.

 

 

 

19500- Muaviye b. el-Hakem der ki: Sahabe Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ey Allah'ın Resülü! içimizden bazıları, bazı şeyleri uğursuz sayıyorlar" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu (uğursuzluk zannı) sızın içinizde hissettiğiniz bir şeydir (kuruntudur)" karşılığını verdi. Sahabe:

"Bazılarımız da kahinlere gidiyor" deyince ise Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kahine gitmeyin" buyurdu.

 

Tahric: Müslim (4/1749) rivayet etti.

 

 

 

19501- Muaviye b. el-Hakem der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! içimizden bazıları, bazı şeyleri uğursuz sayıyorlar" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu (uğursuzluk zannı) sizin içinizde hissettiğiniz bir şeydir (kuruntudur). Bu hissettiğiniz sizi yapacağınız işten alıkoymasın" karşılığını verdi. Ben: "Bazılarımız da kahinlere gidiyor" deyince ise Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kahine gitmeyin" buyurdu. Ben: "Bizde, kuma hatlar çizerek fala bakanlar (remil atanlar) da var" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peygamberlerden biri de (kuma) çizgi çizerdi. Kim çizgisini onun çizgisine uygun düşürürse isabet eder" buyurdu.

 

Tahric: Müslim (537, 4/1749), Yahya b. Ebi Kesır kanalıyla ve Ebu Davud (s. 134), Haccac es-Savvaf kanalıyla Yahya b. Ebi Kesır' den rivayet ettiler.

 

 

 

19502- Kabisa'nın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kuş uçurarak yorumlar yapmak. çakıl taşları ile fal açmak ve uğursuzluğa inanmak cibt'tendir (sihir / şirk sayılır)" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Davud ve Nesai rivayet ettiler.

 

 

 

19503- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Uğursuzluğa kapılmak diye bir şey yoktur. Bunun en hayırlısı ise [e'ldir" buyurunca, kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Fe'l nedir?" diye soruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden herhangi birinizin işittiği güzel sözdür" cevabını verdi.

 

Tahric: Buhari (7/175), Ma'mer kanalıyla ve Müslim (2/231), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

19504- ismail b. Umeyye'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ademoğlu şu üç şeyden kurtulamaz. Uğursuzluk, su-i zan ve hased. Uğursuzlukla amel etmemen (ona itibar etmemen) seni kurtarır. Su-i zandan ise, bu zannı diye getirmemen seni kurtarır. Hasedden ise kardeşine kötülük istememen seni kurtarır. "

 

 

 

19505- İbn Abbas: "Eğer uğursuzluk gördüğün şeye itibar etmeyip işine devam edersen, tevekkül etmiş olursun. Eğer devam etmeyip durursan uğursuz saymış (buna inanmış) olursun" dedi.

 

 

 

19506- Ziyad b. Ebi Meryem bildiriyor: Sa'd b. Ebi Vakkas bir gazvede giderken karşılarına koşan ceylanlar çıktı. Sa'd ve yanındakiler yanlarına yaklaşınca da geri dönüp kaçtılar. Bir adam: "in Allah seni ıslah etsin" deyince, Sa'd: "Neyi uğursuzluk saydın? Geldiklerinde boynuzlarını mı; yoksa geri döndüklerinde kulaklarını mı? Bu uğursuzluk inancı, şirkin kapılarından biridir" karşılığını verdi ve bineğinden inmeden yoluna devam etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Cüzzamlı ve Hastalık Bulaşması