musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Günah işlemek

 

20271- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Canım elinde olana yemin olsun ki günah işleyemeyecek olsaydınız Allah sizin yerinize günah işleyip bağışlanma dileyecek ve onları bağışlayacak birilerini getirirdi. ''

 

Tahric: Müslim (2/355), Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

20272- Ebu Zer der ki: Allah şöyle buyurdu: "Kullarım! Ben zulmü kendime haram kıldığım gibi size de haram kılıyorum. Kullara zulmetmeyin. Kullarım! Gece gündüz günah işliyorsunuz. Acak benden bağışlanma dilediğiniz için sizleri bağışlıyor ve yaptıklarınızı önemsemiyorum. Kullarım! Gelmişiniz geçmişiniz, insanınız cininiz, küçüğünüz büyüğünüz, içinizden en günahkar kişinin kalbinde toplansa yine mülkümden bir şey eksiltemez. Yine gelmişiniz geçmişiniz, insanınız cininiz, küçüğünüz büyüğünüz benden bir şey istese herkese istediğini veririm ve verdiklerim mülkümden bir şey eksiltmez. Denize batırılıp çıkarılan iğnenin deniz suyundan eksilteceği kadarı bile eksiltecek değildir.''

 

Tahric: Müslim (s. 195) rivayet etti.

 

 

 

20273- Said b. Cübeyr der ki: "Yapılan eziyete (eziyet veren söze) Allah'tan daha fazla sabır göstereni yoktur. Zira O'na çocuk nisbet ederler onları affeder; eş ve ortak nisbet ederler ancak yine onları rızıklandırıp belayı onlardan defeder."

 

A'meş der ki: Said'e: "Bu hadisi sana kim aktardı?" diye sorduğumda: "Ebu Abdirrahman es-Sülemı, Ebu Musa el-Eş'arı vasıtasıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aktardı" dedi. 

 

Tahric: Buhari (10/391), Süfyan kanalıyla A'meş'ten rivayet etti.

 

 

 

20274- İbn Mes'ud der ki: israil oğullarından biri bir günah işlediği zaman belki ameli çok bulur da bir daha bu günahı işlemez diye diğer günün sabahında kapısında: "Şöyle şöyle bir günah işledin! Bunun da kefareti şu şu kadar ameldir" şeklinde bir yazı bulurdu. Benim için de böylesi bir yazıyı bulma yerine Allah'ın: "Kim bir kötülük yapar yahut nefsine zulmeder de sonra Allah'tan mağfiret dilerse, Allah'ı çok bağışlayıcı ve esirgeyici bulacaktır"[Nisa, 110] ayetini indirmiş olması daha sevindiricidir.

 

 

 

20275- İbn Mes'ud bildiriyor: Adamın biri secde eden bir adamla karşılaşınca boynuna bastı. Secdedeki adam: "Secdede olduğum halde boynuma mı basıyorsun! Vallahi Allah bundan dolayı seni asla affetmeyecektir!" dedi. Bunun üzerine Allah: "Benim adıma yemin mi ediyorsun! Adamı bağışladım!" buyurdu.

 

 

 

20276- Ma'mer, Katade veya Hasan'dan veya her ikisinden bildirir:

"Zulümler üç çeşittir. Biri bağışlanmayan zulümdür. ikincisi, karşılıksız bırakılmayan zulümdür. Üçüncüsü ise bağışlanan zulümdür. Bağışlanmayan zulüm Allah'a şirk koşmaktır. Karşılıksız bırakılmayan zulüm ise insanların birbirlerine yaptıkları zulümlerdir. Bağışlanan zulüm ise kulun, Rabbi ile arasında olan bir şeyde kendi nefsine yaptığı zulümdür."

 

 

 

20277- Ma'mer der ki: Cabir b. Abdillah'ın sahifesinde şöyle yazılıdır:

"Bir şey cennet veya cehennemi gerektirir. Bir şeyin karşılığı katıyla verilir. Bir şey de misliyle karşılık görür. Allah'ın huzuruna kendisine şirk koşmamış bir şekilde çıkan kişi cennete girer. Allah'ın huzuruna kendisine şirk koşmuş bir şekilde çıkan kişi de cehenneme girer. Cennet ile cehennem gerektiren şey budur. Kişi bir iyilik yaptığı zaman on katından yedi yüz katına kadar karşılık bulur. Katıyla karşılık bulan şey budur. Kişi bir kötülük yaptığı zaman ise sadece bir kötülük olarak yazılır. Misliyle karşılık bulan şey de budur."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Küçük Günahların Basit Görülmesi