musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Anne Baba'ya İyilik - İsyan

 

Anne-Babaya iyilik Etmek

 

20118- Hudeybiye'de bulunmuş olan Rafi' b. Mekıs'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "(Kölelere) iyi muamele (rızıkta) artıştır. Kötü huy da kişi için musibettir. iyilik yapmak ömrü uzatırken sadaka vermek kişiyi kötü bir ölümden korur. ''

 

Tahric: Ebu Davud (s. 702), Abdurrezzak kanalıyla "kısa bir metinle" ve başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

20119- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Uyuduğumda rüyamda kendimi cennette gördüm. Orada birinin Kur'an okuduğunu işittim. ''Kim bu?'' diye sorduğumda: ''Harise b. en-Nu'man'' dediler. iyilik yapmanın insanı götüreceği yer budur." Harise de annebabasına çok iyi davranan birisiydi. 

 

Tahric: Ahmed; İstibe'de (1/298) geçtiği üzere Nesai; Mecmau'z-Zevaid'de (9/313) geçtiği üzere Ebu Ya'la ve Humeydi (1/136), "Süfyan-Amre" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

20120- Katade bildiriyor: Hz. Musa: "Rabbim! Sana karşı nasıl iyilik yapabilirim?" diye sorunca, Yüce Allah tarafından kendisine: "Anne-babana iyilik yaparak" karşılığı verildi. Hz. Musa aynı şeyi üç defa sormasına rağmen aynı cevap verildi.

 

 

 

20121- Behz b. Hakım, babasından, o da dedesinden bildirir: "Ya Resulallah! ilk kime iyilik etmem gerek?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Annene" karşılığını verdi. Aynı şeyi üç defa sorduğumda üçünde de aynı cevabı verdi. Dördüncüsünde: "Ya Resulallah! Sonra kime etmeliyim?" diye sorduğumda: "Babana" cevabını verdi. "Ya Resulallah! Sonra kime?" diye sorduğumda: "En yakınından başlamak suretiyle akrabalarına" karşılığını verdi.

 

Tahric: Buhari, el-Edebü'I-Müfred'de (s. 3), Asım kanalıyla Behz'den; Ebu Davud ve Tirmizi rivayet ettiler.

 

 

 

20122- ismail b. Umeyye bildiriyor: Adamın biri: "Ya Resulallah! Bana öğütte bulun" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yakılacak veya iyi parçaya bölünecek olsan dahi Allah'a şirk koşma" buyurdu. Adam: "Ya Resulallah! Bir öğüt daha ver" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Annebabana iyi davran. Onlara karşı sesini yükseltme. Tüm malını senden isteseler dahi onlar için bunu yap" buyurdu. Adam: "Ya Resulallah! Bir öğüt daha ver" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "içki içme! Zira içki her kötülüğün anahtarıdır" buyurdu. Adam: "Ya Resulallah! Bir öğüt daha ver" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aileni iyi terbiye et. Elinden geldiği kadartyla onların harcamalarını karşıla. Sopanı üzerlerinden eksik etme ve onları Allah'ın zattyla korkut!" buyurdu.

Ma'mer der ki: "Bazıları buradaki sopadan kastın söz, öğüt anlamında olduğunu söylemiştir."

 

Tahric: Buharl, el-Edebü'I-Müfred'de (s. 5), Ebu'd-Derda kanalıyla merru olarak ve İbn Mace, "kısa bir metinle" rivayet ettiler.

 

 

 

20123- Davud b. Ali b. Abdillah b. Abbas'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kamçınızı ailenizin göreceği bir yere asın" buyurmuştur.

 

Tahric: Buhari, el-Edebü'l-Müfred'de (s. 179), Ebu Muğıre kanalıyla Davud b. Ali'den başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

20124- Yahya b. Ebi Kesir der ki: Ebü Müsa el-Eş'ari ile Ebü Amir, Medine'ye gelip Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettiler ve Müslüman oldular. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden filan adında bir kadın vardi, ona ne oldu?" diye sorunca, onlar: "Geldiğimizde ailesinin yanındaydı" dediler. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O kadın bağışlandı" buyurunca, onlar:

 

"Ya Resulallah! Nasıl bağışlandı?" diye sordular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Annesine yaptığı iyilikten dolayı" buyurdu ve şöyle devam etti: "O kadının yaşlı bir annesi vardi. Bir ara gözcü geldi ve gece vakti düşmanın saldırıya geçeceği haberini verdi. Kabilenin efendisine ulaşmak için ayrılip yola düşmelerini söyledi, Ancak bu kadın ile yaşlı annesinin binekleri yoktu. Kadın annesini sırtına alıp yola düştü. Yorulunca da onu sırtından indiriyordu, Sonra karnını annesinin karnına yapıştırdı. Annesinin ayaklarını da kendi ayaklarının üzerine koydu ve çölün o sıcak kumlarını da aşıp kurtuldular. "

 

 

 

20125- Hişam b. Urve, babasından bildirir: Ömer b. el-Hattab, annebabasının izni olmadan savaşa katılmak için gelen birini geri döndürdü. Babası da oğlu savaşa çıkınca şöyle bir şiir okumuş ve bu şiir de Hz. Ömer'in kulağına gitmişti:

"Babanın ellerini titrek bıraktın

Annen de içmeden kesildi Onu neden koruyup gözettiler

İki ihtiyarı yüzüstü bırmakmak için mi?

Vecc vadisinde bir güvercin

Kilab'ı çağıran yavrularına ağlamakta. "

 

 

 

20126- ibrahım b. Meysere bildiriyor: ibnu'l-Müseyyeb'in, Hz. Ömer'in sözkonusu (yukarıdaki) hadisini aktarırken: "Vecc, mukaddes bir vadidir" dediğini işittim.

 

 

 

20127- İbn Sirin bildiriyor: Cureye adında bir genç manastırına çekilmiş kendini ibadete vermişti. Selam vermek için annesi yanına geldi fakat genç: "ibadet daha önemlidir. Seni selamlamak yerine ibadetime devam etmeyi tercih ederim" dedi. Annesi ikinci defa geldi, ancak yine aynı şekilde karşılandı, Bunun üzerine kızdı ve oğluna: "Seni zinakarların içinde görmeden Allah canımı almasın!" şeklinde bedduada bulundu. Genç bir süre bu şekilde kaldıktan sonra bir koyun çobanı gölgesinde dinlenmek üzere manastıra geldi. Dinlenirken oradan geçen Hintli bir kızla ilişkiye girdi ve bu kız hamile kaldı. Ailesi kimden hamile kaldığını sorunca kız manastırda kendini ibadete veren gençten hamile kaldığını söyledi. Gidip gençle konuşmaya çalıştılar, ancak genç onlara herhangi bir cevap vermedi. Manastırını yıkmaya kalkışınca onlarla konuşmak zorunda kaldı ve bu durumdan kendisini kurtarması için Allah'a dua etti. Kızın ailesi: "Ey riyakar! Bu kız senden hamile kaldı!" dediklerinde genç bunun annesinin bedduasından dolayı olduğunu anladı. Onlara: "Bana izin verin de iki rekat namaz kılayım" dedi. iki rekat namaz kılıp bu durumdan kendisini kurtarması için Allah'a dua etti. Sonra kızın yanına kalkıp elini karnına sürdü. Kızın ailesi de onları izliyordu. Genç, kızın karnındaki çocuğa: "Baban kim?" diye sorunca, çocuk içerden: "Filan oğullarının çobanı" cevabını verdi. Bu şekilde de genç kurtulmuş oldu. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari (6/305) ve Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

20128- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Anne-babası veya ikisinden biri kendisine öfkeli bir şekilde geceleyen kişiye cehennem kapılarından iki kapı açılır. Anne babasından bir kişi öfkeli ise bir kapı açılır" buyurdu. "Peki ya kendisine haksızlık etmişlerse?" diye sorduğumda: "Haksdık etmiş olsalar dahi! Bu şekilde sabahlamaları durumunda da aynı şey geçerlidir" buyurdu.

 

Tahric: Buhari, el-Edebü'l-Müfred'de (s. 3), "Süleyman et-Tey mi-İbn Abbas" kanalıyla mevkuf olarak ve Mişktıt'te (s. 413) geçtiği üzere Beyhaki, Şuabu'l-İman'da, İbn Abbas kanalıyla merfu olarak rivayet ettiler.

 

 

 

Anne-Babaya Asi Olmak

 

20129- Mücahid der ki: "Anne-babasına asi olan, yaptığı iyiliği başa kakan, içki mübtelası olan, mahremi olan biriyle cinsel ilişkiye giren ve şehre hicret ettikten sonra tekrar çöle dönüp bedevileşenler cennete giremez. ''

 

Tahric: Nesai ve Darimi, Abdullah b. Amr kanalıyla merm olarak rivayet ettiler.

 

 

 

20130- Hişam b. Urve, babasından bildirir: Tevrat'ta şöyle yazılıdır:

"Babasına söven kişi lanetlenmiştir. Annesine söven kişi lanetlenmiştir. Tarla sınırlarıyla oynayan kişi lanetlenmiştir. Yüce Allah'ın yolundan insanları alıkoyan veya yol soran birine yanlış yolu gösteren lanetlenmiştir."

 

 

 

20131- Said b. Ebi Said der ki: Adamın biri Ka'b'a: "Allah'ın Kitab'ında babaya asi olma konusunda ne buluyorsunuz?" diyerek babaya asi olma konusunu sordu. Ka'b şöyle cevap verdi: "Babası onun üzerine yemin ettiği zaman bu yeminini boşa çıkarır. Babası ondan bir şey istediği zaman vermez. Babasının verdiği emanete ihanet eder. Babaya karşı asi olma budur."

 

 

 

20132- Ebu Haşim el-Vasıti'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'm adı dışında bir şey için kurban kesen ve tarlanın sınır işaretlerini değiştiren kişiye Yüce Allah lanet etmiştir" buyurmuştur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Saygı Gösterilmesi Gereken Kişiler Hakkında Söylenenler