musannef

Abdurrezzak

KİTABU’L-CAMİ Ma’mer b. Raşid el-Ezdi

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kim, Kim'e Selam Verir?

 

Az Olanların Çok Olanlara Selam Vermesi

 

19443- Zeyd b. Eslem'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Binekli olan yürüyene, yürüyen oturana, az olanlar çok olanlara, küçük büyüğe selam verir. Geçen topluluktan bir kişinin selam vermesi yeterlidir. Selam verilen topluluktan bir kişinin de selamı alması yeterlidir. "

 

19444- Zeyd b. Eslem, dedesinden bildiriyor: Muaviye, Abdurrahman b. Şibl'e mektup yazarak: "insanlara, Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duyduklarını öğret" deyince, Abdurrahman halkı toplayıp şöyle dedi:

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu duydum: "Kur'an'ı öğreniniz. Onu öğrendiğinizde ise ne aşırıya gidiniz, ne de uzak durunuz. Onu vesile kılarak yemeyin ve mallarınızı çoğaltmaya çalişmayın."

 

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tüccarlar, facirlerdir" buyurdu. Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Allah, alışverişi helal, faizi haram kılmadı mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet öyle. Ama onlar yemin edip günah işliyorlar" buyurdu.

 

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fasıklar, cehennem halkıdır" buyurdu.

Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Fasıklar kimlerdir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadınlardır" cevabını verdi. Sahabe: "Bunlar bizim annelerimiz, kızlarımız ve kardeşlerimiz değil mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet öyle. Ama onlara verildiğinde şükretmezler, belaya uğrayınca da sabretmezler" cevabını verdi.

 

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Binmiş olan yürüyene, yürüyen oturana, az olanlar çok olanlara selam versin. Selama cevap verene sevabı vardır. Cevap vermeyene ise hiçbir şey yoktur. ''

 

Tahric: Ahmed rivayet etti.

 

 

 

19445- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Küçük büyüğe, geçen oturana, az olanlar çok olanlara selam versin. ''

 

Tahric: Buhari (8/64), Ma'mer kanalıyla; Tirmizi (3/389), İbnu'l-Mübarek kanalıyla Ma'mer'den ve Ebu Davud rivayet ettiler.

 

 

 

19446- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından iki kişi bir arada yürürken, iki ağaç aralarına girip yine bir araya geldiklerinde, birbirlerine selam verirlerdi.

 

 

 

Erkeğin, Ailesine Selam Vermesi

 

19447- Zühri ve Katade, "Evlere girdiğiniz zaman, kendinize ehlinize Allah katından bereket, esenlik ve güzellik dileyerek selam verin"[Nur, 61] ayetini açıklarken: "Evine girdin zaman: ''Selamun aleykum'' de" dediler.

 

 

 

Kadınlara Selam Vermek

 

19448- Yahya b. Ebi Kesır der ki: "Duyduğuma göre, erkeklerin kadınlara, kadınların da erkeklere selam vermesi mekruh görülmüştür."

 

 

 

19449- Katade: "ihtiyar kadına selam vermekte sakınca yoktur, genç olana ise selam verilmez" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Evden Çıkarken Selam Vermek