musannef

Abdurrezzak

Ehl-i Kitab

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Miras Taksim Edilmeden Varisin Müslüman Olması

 

19316- Ata (b. Ebi Rebah) ve İbn Ebi Leyla der ki: "Hıristiyan çocukları olan bir müslüman vefat ederse ve çocuklar müslüman olduğu zaman henüz miras paylaştırılmamışsa, çocukların mirasta hakkı yoktur. Çünkü müslüman olmadan önce mirasın paylaştırılma zamanı gelmiştir. Babası hür olan kölenin ölmesi durumu da aynıdır. Bu köle azad edilmedikçe mirası paylaştırılmaz." 

 

19317- Başka bir kanalla ibrahım'den bu fetvanın aynısı rivayet edilmiştir.

 

19318- Ebu'ş-Şa'sa der ki: "Vefat edip, geriye bir Müslüman, bir de kafir çocuk bırakan kişinin mirası, kafir Müslüman oluncaya kadar taksim edilmezse, Müslüman olan kardeşiyle beraber mirastan payalır." Ravi der ki: "Bu görüşü beğenmedim."

 

19319- Zühri: "Miras anında müslüman olanın, mirasta bir hakkı yoktur" demiştir.

 

Tahric: İbn Cüreyc ve Ma'mer kanalıyla daha önce geçti. 9890. hadise bakınız.

 

 

 

19320- Eyyub'un bildirdiğine göre Ebü Kılabe kendisine şöyle yazdı:

"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Derim ki: Bana mektup yazıp, söylediğin şeyi Yezid b. Katade'ye sormamı emrettin. Ona sordum, bana şöyle dedi: "Hıristiyan olan annem öldü, bense müslümanım. Annem, otuz köle ve cariye ile iki yüz hurma ağacı bıraktı. Bunu sormak için yola çıkıp Ömer b. el-Hattab'a gittiğmizde hakkımızda: ''Onun mirası, hıristiyan olan kocasının ve kardeşinin oğlunundur'' hükmünü verip beni mirasçı kılmadı. Yezid b. Katade der ki: "Sonra müslüman olup Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat eden ve Huneyn'de bulunan dedem vefat etti ve geriye bir kız bıraktı. Ben, dedemin kardeşinin oğlu ve hıristiyan olan kızı yola çıkıp Hz. Osman'a gittik. Hz. Osman, dedemin bütün malını bana miras olarak verdi, dedemin kızına bir şey vermedi. Bir veya iki yıl malın bakımını yaptıktan sonra, dedemin kızı müslüman oldu. Hz. Osman'ın yanına gittiğimizde, Hz. Osman, Abdullah b. el-Erkam'a sordu. Abdullah: ''Hz. Ömer: "Miras paylaştırılmadan önce müslüman olanın, müslüman olması sebebiyle varis olması vacip olur" şeklinde hüküm verirdi'' dedi. Bunun üzerine Hz. Osman, dedemin bütün malına kızını mirasçı kıldı, ben de buna şahit oldum."

 

Tahric: Said b. Mansur (s. 13), Halid kanalıyla Ebu Kilabe'den "kısa bir metinle"; Taberani (4/226), Hassan b. Bilal kanalıyla Yezid b. Katade' den rivayet ettiler.

 

 

 

19321- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a sorduğumda şöyle dedi:

"Küçük çocukları olan iki hıristiyandan baba müslüman olursa ve bu çocuklar ölüp geriye mal bırakırlarsa, müslüman olan baba onlara mirasçı olamaz, anneleri mirasçı olur. Kalan ise onların dininden olanlara aittir." Ben: "Bunlar küçüktür ve dinleri yoktur" deyince, Ata: "Ama hıristiyanlık üzere doğdular" cevabını verdi. Bir defasında da: "Müslüman olan, babalarının hissesinden dolayı onlara mirsaçı olur" dedi. Bildiğim kadarıyla Ata şöyle derdi: "Bu anne babaya, dinleri bir olduğu müddetçe küçük çocukları mirasçı olur." Bu sözü Amr b. Dinar'a zikredip: "Bu çocuğun anne babası hıristiyandır" deyince:

"Ben onların malını çocuklarına verirdim" karşılığını verdi. Ben, Amr'a: "çocuk islam fıtratı üzere doğarken nasıl (hıristiyan olan anne babasına) varis olur?" diye sorunca ise şöyle cevap verdi: "O zaman şirk ehlinin çocukları fıtrat üzere ve müslüman olmalarına rağmen neden esir alınıyor?" bunun üzerine ben sustum.

 

 

 

19322- İbn Cüreyc der ki: Süleyman b. Musa, Ata b. Ebi Rebah'a şöyle dedi: "Daha önce uygulanan ve doğruluğunda şüphe olmayan, bizim de aynı görüşte olduğumuz şeyşudur: Hıristiyan anne baba, aynı dinden oldukları müddetçe çocuklarına mirasçı olurlar, çocuk ta onlara mirasçı olur. Eğer annesi müslüman olursa, çocuğa Allah'ın Kitab'ına göre mirasçı olur ve mirasın kalan kısmı müslümanlara verilir. Eğer babası hıristiyansa ve çocuk küçükse, yine bu çocuğun müslüman olan annesinden bir erkek veya kız kardeşi varsa, erkek ve kız kardeşi, Allah'ın Kitab'ına göre ona (kardeşlerine) mirasçı olurlar, mirasın kalan kısmı müslümanlara verilir. Hıristiyanların vefat eden çocuklarının namazı kılınmaz, başsağlığı dilenmez, cenazesi de mezara kadar takip edilmez. Bu çocuk hıristiyanların mezarlığına defnedilir. Eğer bir müslüman onların bir çocuğunu kasıtlı olarak öldürürse, bu müslümana kısas uygulanmaz, hıristiyana verilecek olan diyet ödenir."

 

 

 

19323- İbn Cüreyc der ki: Süleyman'a: "iki müşriğin küçük çocuğu varsa ve bunlardan biri müslüman olursa, çocuğun babası ölünce durum ne olur?" diye sorunca şöyle cevap verdi: "çocuk, anne babasından müslüman olana varis olur, kafıre varis olamaz. Bu durumda müslüman ve çocuk arasında miras olur. Çocuk bu durumda anne babasından kafır olana varis olamaz."

 

 

 

19324- Hasan(-ı BasrI) ile ibrahım(-i NehaI): "Anne babadan Müslüman olanı, çocuk üzerinde daha çok hak sahibidir. (Müslüman olan) hem ona varis olur, hem çocuk (Müslüman olan anne babasına) varis olur" dediler.

 

 

 

19325- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

19326- Sevri, hanımı hamile olan bir Hıristiyanın ölmesi, kadının da doğum yapmadan önce Müslüman olması ve ölmesiyle ilgili olarak şöyle dedi: "Çocuk, hem annesine, hem babasına varis olur. Çünkü babası vefat edince kendisine miras düştü. Sonra annesi ölünce, çocuk ta onun milletinden (Müslüman) sayıldı ve ona varis oldu."

 

 

 

19327- ikrime der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Safıyye, Muaviye'den olan evini yüz bine (dirheme) sattı ve yahudilerden olan akrabasına: "Müslüman ol. Eğer müslüman olursan bana mirasçı olursun" dedi; ama o müslüman olmayı kabul etmeyince bu paranın otuz binini ona vasıyet ettı,

 

Tahric: Beyhaki (6/281), İbn Uyeyne kanalıyla Eyyub'dan "kısa bir metinle" rivayet etti.

 

 

 

19328- İbn Cüreyc der ki: Muhammed b. Abdirrahman b. Ebi Leyla, yahudi bir ev halkının babalarının ölmesi ve onlar müslüman olunca mirasının paylaştırılmasıyla ilgili olarak bana: "Müslüman olmaları, mirastan payalmalarına hak kazandırmaz. Çünkü miras, onlar müslüman olmadan önce gerçekleşmiştir" dedi.

 

 

 

19329- Ebu'ş-Şa'sa der ki: "Vefat edip, köle veya hıristiyan bir çocuk bırakan kişi, köle olan çocuğu azad edilirse ve miras paylaştırılmamışsa, mirası alır."

 

 

 

19330- Ata b. Ebi Rebah ve Cabir b. Zeyd'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cahiliye devrinde taksim edilmiş olan her maL, Cahiliye devrine göre taksim edilir. Taksim edilmeden önce müslüman olan ise, islam'a göre payalır. ''

 

Tahric: Ebu Davud (2914) ve İbn Mace (2485) rivayet ettiler.

 

 

 

19331- Başka bir kanalla Nafi’den bu hadisin aynısı mürsel olarak rivayet edilmiştir.

 

19332- Ömer b. el-Hattab: "Miras taksim edilmeden önce Müslüman olan, taksim edilen mirastan alır" demiştir.

 

19333- ibnu'I-Müseyyeb: "Vefat edip, köle bir çocuk bırakan kişinin çocuğu miras paylaştırılmadan azad edilirse mirastan bir şeyalamaz" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Müslüman Olan Mecusilerin Mirası