musannef

Abdurrezzak

Miras

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Suda Boğulanın Durumu

 

19150- Şa’bi'nin bildirdiğine göre Hz. Ömer ile Hz. Ali, toplu olarak ölen ve kimin daha önce öldüğü bilinmeyen bir topluluğun birbirlerine varis olacaklarına hükmettiler. 

 

Tahric: Darimi ve Said b. Mansur mana olarak aynısını ve Beyhakı ikisi kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

19151- Şa'bi'nin bildirdiğine göre Hz. Ömer bu durumda olanları daha önceki mallarında birbirlerine varis kıldı. Kendilerine birbirlerine miras olarak düşen şeylerde ise mirasçı kılmadı.

 

Tahric: Said (s. 14), en-Nehai kanalıyla Ömer' den rivayet etti.

 

 

 

19152- Harış, babasından bildiriyor: "Hz. Ali, Sıffin savaşında öldürülen iki kardeş veya babayla oğlu birbirlerine varis kıldı."

 

 

 

19153- İbn Ebi Leyla bildiriyor: Hz. Ömer ve Ali şöyle dediler: ''Bir topluluğun hepsi suda boğulursa ve bunlardan hangisinin daha önce boğulduğu bilinmezse, aynı anda ölen ve her birinin bin dirhemi olan ve anneleri yaşayan üç kardeş gibidirler. Bunlardan her biri, hem annesine hem kardeşine varis olur. Bu durumda anne bunların her birinden altıda bir miras alır, geri kalan ise kardeşler arasında paylaştırılır. Sonra anne, bu altıda birden başka, kardeşlerin birbirlerinden miras olarak aldıklarının üçte birini alır.''

 

Tahric: Said b. Mansur, Şa'bi kanalıyla Hz. Ali' den rivayet etti.

 

 

 

19154- Humeyd el-A'rac der ki: ''Bu durumda birinin mirası alınıp, diğerine verilir, diğerinin mirası alınıp buna verilir."

 

 

 

19155- Muğıre'nin bildirdiğine göre ibrahım(-i NehaI) suda boğulanları birbirlerine varis kılmıştır.

 

Tahric: Said b. Mansur, "Huşeym-İbrahim" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

19156- Ebu Sehl'in bildirdiğine göre ibrahım(-i Nehai)'ye üç kardeşin suda boğulup aynı anda ölmeleri ve annelerinin hayatta olmasını sorunca, ibrahım, anneye oğullarının her birinin malının altıda birine mirasçı kıldı. Sonra bu kardeşleri birbirlerine varis kıldı. Sonra bu anneyi, bu kardeşlerin birbirlerinden miras olarak aldıkları üçte bire varis kıldı.

 

 

 

19157- Heysem b. Katan der ki: "Bir kadın ve iki kızı boğularak veya başka bir sebeple aynı anda ölünce (Kadı) Şureyh onları birbirlerine varis kıldı."

 

Tahric: Veki', "İbn Husayn-Şureyh" kanalıyla aynısını rivayet etti.

 

 

 

19158- Ebu'z-Za'ra'nın bildirdiğine göre Abdullah b. Utbe b. Mes'ud bu durumda olanları birbirlerine varis kılmıştır.

 

Tahric: Veki', Ahbaru'I-Kudat'ta (2/405), Gassan b. Ubeyd kanalıyla Sevri'den rivayet etti.

 

 

 

19159- Amr b. Dinar'n bildirdiğine göre Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan iyas b. Abd, bir topluluğun üzerine ev çökünce, onları birbirlerine varis kıldı.

 

Tahric: Said b. Mansur bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

19160- Harice b. Zeyd'in bildirdiğine göre Zeyd b. Sabit, hayatta olanları birbirine varis kılardı. Ölüleri ise ölenlere mirasçı yapmazdı.

 

Tahric: Beyhaki (6/222), Yahya b. Atik kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

19161- Davud b. Ebi Hind'in bildirdiğine göre Ömer b. Abdilazız, hayatta olanları ölenlere mirasçı kılmış, ölenleri ise birbirlerine varis kılmamıştır. ı Ma'mer der ki: "Ömer bu konuda mektup (ferman) ta yazmıştır."

 

 

 

19162- Abdurrezzak der ki: "Ömer b. Abdilazız bu şekilde hüküm vermiştir. "

 

 

 

19163- Zühri der ki: "Daha öncekilerin uygulaması, hayatta olan her varisin ölen kişiye varis olması, ölenlerin ise birbirlerine mirasçı olmamaları şeklindedir. "

 

 

 

19164- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir

 

 

 

19165- Yahya b. Said'in bildirdiğine göre Haruriler (Hariciler) ve (emel savaşına katılanlar birbirlerine varis olmadılar.

 

Tahric: Beyhaki (6/222), Nasr b. Tarif el-Bahili kanalıyla Yahya b. Said'den ve Said b.

Mansur (3/237), İsmail b. Ayyaş kanalıyla Yahya b. Said'den rivayet ettiler.

 

 

 

19166- Harice b. Zeyd'in bildirdiğine göre Zeyd b. Sabit, dirileri ölülere varis kılmış, ölüleri ise birbirlerine mirasçı kılmamıştır. Bu, Harre günü gerçekleşti.

 

 

 

19167- Harice b. Zeyd'in bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr, Yemame halkıyla ilgili olarak Zeyd b. Sabit'in verdiği gibi hüküm vermiş; dirileri ölülere mirasçı kılmış, ölüleriyse birbirlerine varis kılmamıştı.

 

Tahric: Beyhaki'ye (6/222) bakınız.

 

 

 

19168- Ebü Muti' der ki: "Abbad b. Kesir, üç yıl sonra mezarından çıkarılınca, sadece saçlarının bir kısmı çürümüştü. Bu, bize onun ne kadar faziletli ve bizim yanımızda güvenilir biri olduğunu gösterdi."

 

 

 

19169- Şa’bi'nin bildirdiğine göre Hz. Ali ve İbn Mes'ud, Mecusileri iki yönden mirasçı kılarlardı.

 

Tahric: Darimi (s. 404), "Hammad-Şa'bi" kanalıyla ve Beyhaki (6/260), "Ubeydullah b. elVelld-bir kişi" kanalıyla rivayet ettiler,

 

 

 

19170- ibrahım(-i Nehai), Mecusileri iki yönden mirasçı kılardı.

 

Tahric: Beyhaki (5/528), Sevri kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

19171- Ma'mer'in bildirdiğine göre Zühri, anne tarafından en yakın olanlarını onlara mirasçı kılardı. 

 

Tahric: Darimi (s. 404), Abdu'l-A'la kanalıyla Ma'mer'den başka bir lafızla ve Beyhaki, İbnu'l-Mübarek kanalıyla Ma'mer'den başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hamil (Küfür diyarında doğup geldiği için Nesebi bilinmeyen kişi, Devşirme)