musannef

Abdurrezzak

(Fitneler)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yağmalamak ve Günah işleyeni Barındırmak

 

18840- Muhammed b. Sırin der ki: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emriyle hayvanlar boğazlanınca insanlar etlerini yağmaladılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir münadi gönderdi ve bu münadi: "Allah ve Resülü yağma yapmanızı yasaklıyor" dedi. Halk ta aldıkları etleri geri iade ettiler ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu etleri onların arasında paylaştırdı.

 

18841- Sa'lebe b. el-Hakem der ki: Hayber günü koyun ele geçirdik ve halk bu koyunları yağmaladı. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip halkın tencerelerin kaynadığını görünce: "Bu nedir?" diye sordu. Sahabe: "Yağma ey Allah'ın Resülü!" cevabını verince, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu dökünüz. Muhakkak ki yağma helal değildir" buyurdu. Bunun üzerine sahabe tencerelerde kalan etleri döktü.

 

Tahric: İbn Mace (3938) rivayet etti.

 

 

 

18842- Ebü Kılabe der ki: Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emriyle hayvanlar kesilince, halk etleri yağmaladılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir münadiye emretti ve bu münadi: "Allah ve Resülü yağma yapmanızı yasaklıyor" diye seslendi.

 

 

 

18843- Amr b. Şuab'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'm laneti. insanların değer vereceği bir şeyi yağmalayan veya İslam'da bir günah işleyen kimseye kucak açan veya bir topluluğun kölesini onlardan izinsiz sahiplenen kişiye olsun. (Kıyamet gününde de) ne nafile, ne de farz ibadetleri kabul edilmez."

 

 

 

18844- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yağma yapan bizden değildir. Açıkta olan bir malı zorla alan bizden değildir, bizden değildir." İbn Cüreyc de aynı şeyi nakletmiştir.

 

Tahric: Ebu Davud (4391- 4393); Tirmizi (1448); Nesai (8/88) ve İbn Mace (2591, 3935) rivayet ettiler.

 

 

 

18845- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

18846- Humeyd b. Abdirrahman b. Avf bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim orada (Mekke'de) bir günah işler veya günah işleyene kucak açarsa ya da, bir köleyi efendilerinin izni olmadan sahiplenirse Allah'ın laneti onun üzerinedir. (Kıyamet gününde de) ne nafile, ne de farz ibadetleri kabul edilmez" buyurdu. Abdurrahman b. Avf: "Ey Allah'ın Resulü! Bu günah nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "insanların gozu önünde bir şeyi yağmalamak veya had uygulanmasi dışında birine müsle yapmak veya islam'da olmayan bir şeyi islama sokmaktir."

 

ibn Cüreyc der ki: Abdulkerım'e: "Orada günah işlemekten kastedilen yer neresidir?" diye sorunca: "Mekke'dir" cevabını verdi. Başkaları ise Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Haksız yere adam öldüren" sözünü de eklemişlerdir.

 

 

 

18847- Cafer b. Muhammed, babasından, o da dedesinden bildiriyor:

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kılıcıyla beraber, kılıcın kabzasında bir sayfa asılıydı ve onda şöyle yazıyordu: "Allah katında insanların en ileri derecede isyan etmiş olanları, katilinden başkasını öldüren ve kendisine vurandan başkasına vurandır. Günah işleyene kucak açanın kıyamet günü ne nafile, ne de farz ibadetleri kabul edilmez. Efendisinden başkasını sahip edinen köle, Muhammed'e indiriteni inkar etmiş olur." Cafer'e: "Günah işleyene kucak açmaktan kasıt, birini öldürene kucak açmak mı (yataklık etmek mi)?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

18848- Katade'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim bir günah işlerse veya günah işleyene kucak açarsa, Allah'm, meleklerin ve bütün insanların laneti üzerine olur." Ma'mer der ki: "Cafer b. Muhammed'in bildirdiğine göre: "Ey Allah'ın Resulü! Günah işleyenden kasıt kimdir?" diye sorulunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Had (şer'i cezası sözkonusu) olmadan kamçı vuran veya haksız yere öldüren kimsedir" cevabını verdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

ihtilas