musannef

Abdurrezzak

(Fitneler)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hür Olan Kişiyi (Köle Diye) Satan

 

18794- Zühri, hür olan iki kişiden birinin diğerini satması ve: "Bedelin aramızda ortaktır" diyen kişilerle ilgili olarak: "ikisi de cezalandırılır ve satın alan kişiye verdiği bedel iade edilir" demiştir. Ma'mer: "Hasan(-ı Basri)'den duyan bir kişi, onun da aynı şeyi söylediğini bildirdi" demiştir.

 

18795- Süfyan(-ı SevrO, hür olan birini satan kişiyle ilgili olarak: "Eli kesilmez ve satışı geçerli değildir. Bu kişiye tazir cezası verilir" demiştir.

 

18796- Ömer b. el-Hattab der ki: "Bu kişi kendisinin köle olduğunu ikrar ettiği için köle sayılır." Katade: "Hz. Ali: ''Satılan hür kişi köle olmaz, onu satan kişinin eli kesilir'' demiştir."

 

 

18797- Ma'mer, Zühri'den bildiriyor: Bir adam kızını sattı ve onu satın alan kendisiyle cinsel ilişkiye girdi. Kızın babası: "ihtiyacım olduğu için onu sattım" dedi. Zühri bu konuda şöyle dedi: "Babaya ve eğer ergenlik çağına ermişse kıza yüzer kırbaç vurulur, satın alana parası geri verilir, satın alan da onunla ilişkiye girdiği için mehir verir, baba da bu adamın verdiği mehri kendisine öder. Ancak satın alan, kızın hür olduğunu bilirse, kıza mehir verir ve bu durumda kızın babası ona verdiği mehri ödemez. Satın alana da yüz kırbaç vurulur. Eğer kızın aklı yoksa bu durumda baba cezalandırılır."

 

 

18798- Şa’bi: "Hürler satılamaz ve sadaka olarak verilemezler" demiştir.

 

18799- Zühri: "Hürler satılamaz" demiştir.

 

18800- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a köle olduğunu ikrar eden kişinin durumunu sorunca: "Hür köle olmaz" cevabını verdi.

 

 

18801- Muğıre bildiriyor: ibrahım(-i Nehai)'ye: "Hür bir adam köle olduğunu ikrar edip rehin alınınca durum ne olur?" diye sorunca: "Kendini rehin bıraktığı gibi, (bedeli ödeyip) rehini kaldırana kadar, rehin olarak kalır" cevabını verdi.

 

 

 

18802- Ma'mer der ki: Zühri'ye, Arapça bilmeyen Acem bir köleyi çalan kişinin durumunu sorunca: "Eli kesilir" cevabını verdi.

 

 

 

18803- Hasan(-ı BasrI) der ki: Hür olan bir çocuğu veya köleyi çalan kişinin eli kesilir." ibrahım(-i NehaI) ise: "(Hırsızlık yapan) büyüğe had uygulanır, ama küçüğe bir ceza verilmez" demiştir.

 

 

 

18804- Süfyan(-ı Sevri) der ki: Küçük bir köleyi çalanın eli kesilir. Hür olan bir çocuğu veya buluğ çağına ermiş köleyi çalanın da eli kesilir." Süfyan der ki: "Kişi hanımını satar, müşteri de onunla cinsel ilişkiye girerse ve çocuğu olduktan sonra kadının hür olduğunu anlarsa, kadın kocasına iade edilir. Bu, bir ayrılık sayılmaz. Bu durumda hem kadına, hem kocasına tazir cezası verilir."

 

 

 

18805- İbn Şübrüme der ki: Yusuf b. Ömer beni çağırıp, hanımını satanın elinin kesilip kesilmeyeceğini sordu, Ben: "Hayır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında şöyle buyurdu: "Siz onları Allah'm emaneti olarak aldınız." Bize göre bu kadın emanettir ve kocası bu emanete ihanet etmiştir. Eli de kesilmez" cevabını verince, Yusuf, böyle yapan kişiyi öyle dövdü ki, elinin kesilmesinden daha ağır oldu.

 

 

 

18806- İbn Cüreyc der ki: Bana bildirildiğine göre Hz. Ali, bu durumda satan kişinin elini kesmiş ve: "Hür köle olmaz" demiştir. İbn Abbas ise: "Eli kesilmez. El kesmeye benzeyen bir ceza verilir yani hapsedilir" demiştir.

 

 

18807- Said b. el-Müseyyeb'e, çocuğunu satan bir adamın durumu sorulunca şöyle cevap verdi: "Buluğ çağına ermiş olanı satarsa ve bunu itiraf ederse, satılan kızla ilişkiye girilmişse ona had uygulanır. Babaya da canını acıtacak bir ceza verilir. Satış bedelini (geri vermek) kızın babasına aittir ve bu kızdan doğan çocuk meşru bir çocuk olur. Satılan buluğ çağına eren bir erkekse, hem kendisine, hem de babaya canlarını acıtacak şekilde ceza verilir. Baba da çocuğun bedelini (satın alana geri) öder."

 

 

18808- İbn Cüreyc der ki: "Bana bildirildiğine göre Ömer b. el-Hattab, bir çocuğu çalan bir adamın elini kesti."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Evin içinde Bulunan Hırsız