musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cahiliye Halkının Esirlerinin Fidyesi

 

18527- Hz. Ömer: "Benden şu üç şeyi iyice belle: Vali (halife) şurayla seçilir. Arapların fidyesinde, bir köleye karşılık bir köle, cariyenin oğluna karşılık iki köle verilir." Ma'mer der ki: İbn Tavus üçüncüsünü söylemedi.

 

18528- Zühri'nin bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, Arapların fidyesini altı deve olarak belirledi.

 

18529- Katade'nin bildirdiğine göre Hz. Osman böylesi bir durumda (cariyenin efendisine) çocuklardan her bir erkek çocuk için bir köle, her bir kız için ise iki cariye verilmesine hükmetti.

 

18530- Amr b. Şuayb der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arapların kendilerinden olan ve Cahiliyeden kalan esirleri konusunda fidye olarak her bir kişi için sekiz deveye hükmetti. Sadece anne tarafından Arap olan çocuklar için de fidye olarak erkek veya kadın ikişer köleye hükmetti. Cahiliyeden kalma esir kadının fidyesi için on deveye hükmetti. Böylesi bir kadının köleden olma çocukları için fidye olarak erkek veya kadın iki köleye ve bu fidyenin de kadının ailesi tarafından verilmesine hükmetti. Çünkü kadının asabesi ve varisleri onlardır. Babaları az at edilmemişse kadının ondan olan çocuklarının da varisleri onlardır. Müslümanlardan esir düşenler konusunda ise erkek olsun kadın olsun çocuk için fidye olarak altı deveye hükmetti. Araplar için fidye bu şekildedir."

Amr b. Şuayb der ki: "Benim de bu konuda işittiğim, oğlu Müslüman olan annenin Müslümanlar tarafından esir alınması durumunda fidyenin başka dinden olan esirlerin fidyesi gibi olacağıdır."

 

 

 

18531- Amr b. Şuayb der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arapların kendilerinden olan ve Cahiliyeden kalan esirleri konusunda fidye olarak her bir kişi için sekiz deveye hükmetti. Sadece anne tarafından Arap olan çocuklar için de fidye olarak erkek veya kadın ikişer köleye hükmetti. Cahiliyeden kalma esir kadının fidyesi için on deveye hükmetti. Böylesi bir kadının köleden olma çocukları için fidye olarak erkek veya kadın iki köleye ve bu fidyenin de kadının ailesi tarafından verilmesine hükmetti. Çünkü kadının asabesi ve varisleri onlardır. Babaları azat edilmemişse kadının ondan olan çocuklarının da varisleri onlardır. Müslümanlardan esir düşenler konusunda ise erkek olsun, kadın olsun çocuk için fidye olarak altı deveye hükmetti."

 

 

 

18532- Hasan(-ı Basri): "Her köleye karşılık bir köle verilir" demiştir.

 

 

 

18533- Ma'mer, birden çok kişiden bildiriyor: Umman halkı esir edilince, Ömer b. Abdilazız, hürriyetleri karşılığı her birinin dört yüz dirhem fidye vermesine hükmetti. Daha sonra: "Bunlar, islam döneminde esir edildiler. Onları nerede bulursanız hür sayılırlar" dedi.

 

 

 

18534- Tavus der ki: Esir edilen Arapların ileri gelenlerinden her biri için iki köle veya sekiz deve, Arap olan diğer her kişi için bir köle veya dört deve verilmesine hükmetti. Amr der ki: "Esir alınan Araplardan ileri gelenlerden olan esirler, insanlar onların idaresi altındayken Müslüman olan Arapların ileri gelenleridir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Verilen Cezada Aşırıya Gidenin Zararı Karşılaması