musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tabibin Verdiği Zararlarda Diyet

 

18044- Abdulazız b. Ömer bildiriyor: Ömer b. Abdilazız'in bir mektubunda şöyle yazılıdır: Bize ulaşana göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Daha önce tabiblik yaptığı bilinmeyen birisinin, müslümanlardan birini neşteriyle tedavi ederken ölümüne sebep olması veya onu yaralaması durumunda verdiği zararm diyetini öder. ,,

 

Tahric: Ebu Davud (4587) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (27582) rivayet ettiler.

 

 

 

18045- Ebu Melih b. Usame bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab, çocukları sünnet eden bir adamı, bir çocuğun erkeklik organını fazla kestiği için bundan sorumlu tuttu."

 

Ma'mer der ki: fyyüb'den başkasının ise: "Kadınları sünnet eden bir kadın, kızın birini sünnet ederken aşırıya kaçıp fazla kesince Hz. Ömer kadını zarardan sorumlu tuttu" dediğini işittim.

 

 

 

18046- İbn Mücahid, babasından (Mücahid' den) bildirir: Hz. Ali tabiblik konusunda: "Tabib tedavi sırasında başkalarını da hazır bulundurmazsa vereceği zarar konusunda kendisinden başkasını suçlamasın" dedi ve tabibin vereceği zarardan sorumlu tutulacağını ifade etti.

 

 

 

18047- Dahhak b. Müzahim der ki: Hz. Ali müslümanlara bir hutbe verdi.

Hutbesinde şöyle dedi: "fy (gerçek) tabibler! Baytarlar! Tabiblik yapanlar! Biriniz bir insanı veya hayvanı tedavi edeceği zaman gelecek zarardan sorumlu tutulamayacağını baştan belirtsin. Şayet bunu belirtmeden tedaviye kalkışır da tedavi ettiğine zarar verirse bu zarardan sorumlu tutulur."

 

 

 

18048- Ma'mer bildiriyor: Zühri'ye, kişinin hayvana nal takarken ona zarar vermesi konusu sorulunca: "Nal takmak, adamın yaptığı bir şey ise bir sorumluluğu olmaz. Ancak kendi işi değilse ve bilmediği halde böylesi bir işe kalkışmışsa verdiği zarardan sorumlu tutulur" dedi.

 

 

 

18049- Zühri der ki: "Tabib eğer tedaviyi bizzat kendi eliyle yapıyorsa (zararı) aşırıya kaçmadıktan sonra gelecek zarardan sorumlu tutulmaz."

 

 

 

18050- Şa’bi: "Tedavi edenin herhangi bir sorumluluğu yoktur" demiştir. Yine Şa’bi: "Hacamatçının da gelecek zararda bir sorumluluğu olmaz" demiştir.

 

 

 

18051- Şa’bi: "Tedavi edenin, baytarın ve hacamatçının oluşan zararda bir sorumluluğu olmaz. Kişi, bir eve evahalisinin izni olmadan girip de evdeki köpek tarafından ısırıldığı zaman bunda evahalisinin bir sorumluluğu olmaz. Ancak onların izniyle girdiği zaman bundan sorumlu tutulurlar. Bir eve, ahalisinin izni olmadan gizlice bakan kişinin gözü evahalisi tarafından çıkarıldığı zaman bunda bir sorumlulukları olmaz" dedi.

 

 

18052- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Tabib yarayı açarken hastanın elinde ölmesi konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "Bu durumda tabibin diyet ödemesi gerekmez" dedi. Amr b. Dinar da aynı şeyi söyledi.

 

 

18053- Süleyman b. Müsa der ki: "Aşı rı ya kaçmadan birini cezalandırırken öldüren kişinin diyet ödemesi gerekmez."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hür ile Köle Arasında Kısasın Olmaması