musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Babanın Hatayla Oğlunu Öldürmesi; Kölenin Hür Olan Oğlunu Öldürmesi

 

17833- Ma'mer bildiriyor: Babanın hatayla oğlunu öldürmesi konusunda Zühri: "Öldürdüğü kanıtlanırsa çocuğun diyetini babanın yakınları öder" dedi.

 

 

17834- Abdurrezzak der ki: "ibn Cüreyc, Ata (b. Ebi Rebah)'dan, Zühri' nin sözünün aynısını rivayet etti."

 

ibn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kölenin, hür olan oğlunu öldürmesi durumunda ne olur?" diye sorduğumda: "Mutlaka diyeti ödemesi gerekir" dedi.

 

 

 

17835- Ma'mer bildiriyor: Babanın hatayla oğlunun gözünü çıkarması veya kolunu kırması hakkında Zühri şöyle dedi: "Babanın bunu hatayla yaptığı kanıtlanırsa diyeti babanın yakınları öder. Kanıtlanmaması durumunda yakınlarından diyet olarak bir şey talep edemez. Diyeti kendi malından öder."

 

 

17836- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'ın: "Babasından dolayı oğula kısas uygulanmaz. Ancak kocasından dolayı babaya kısas uygulanır" dediğini işittim.

 

 

17837- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişinin hatayla kendi kendini yaralaması konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "Yaralayan el müslümanlardan birinin elidir, denilir ve diyetini yakınları öder" cevabını verdi. Sonra bana şu olayı anlattı: 

Adamın biri bineğine binmiş giderken onu kamçıladı. Ancak kamçının ucu dönüp gözüne çarpınca gözü çıktı. Amr b. el-As bu konuda Hz. Ömer'e bir mektup yazdı. Hz. Ömer de cevaben: "Şayet hatayla kendi kendini yaraladığı kanıtlanırsa diyeti ödenir. Zira müslümanlardan birinin eli onu yaralamış sayılır" şeklinde yazdı.

 

İbn Cüreyc der ki: Amr b. Şuayb ise bunu anlatırken: "Adamın biri bineğine sopayla vurunca sopa dönüp gözüne geldi. .. " dedi ve söz konusu olayı anlattı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin, Birini Kasten Öldürdükten Sonra Başka Birini Hatayla Öldürmesi