musannef

Abdurrezzak

Diyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Burnun Diyeti

 

17455- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Burnun koparılması durumunda diyet nedir?" diye sorduğumda: "Tam diyet verilir" cevabını verdi.

 

 

17456- Hz. Ali der ki: "Burnun koparılması durumunda tam diyet vardır. ''

 

Tahric: Beyhaki (8/88), "Said - Ebu İshak" kanalıyla kısa bir metinle rivayet etti.

 

 

 

17457- Abdullah b. Ebi Bekr, babasından, o da dedesinden bildirir:

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gönderdiği mektupta: "Burun tamamen kesilirse. tam diyet olan yüz deve vardır" yazılıydı. 

 

Tahric: Beyhaki (8/87), Malik kanalıyla Abdullah b. Ebi Bekr' den rivayet etti.

 

 

 

17458- Zühri bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burunda diyetin verilmesine hükmetti"

 

 

 

17459- Mücahid der ki: "Burun deliklerinden birinin kesilmesi halinde diyetin üçtebiri ödenir."

 

 

 

17460- Mücahid der ki: "Burun deliklerinden birinin kesilmesi halinde diyetin üçtebiri ödenir. Burnun yumuşak olan kısmının kemik görünecek şekilde kesilmesi durumunda tam diyet vardır. Şayet burun deliklerinin olduğu yumuşak kısım veya diğer kısımlardan biri kemik görünmeyecek şekilde kesilirse diyetin üçtebiri ödenir."

 

 

 

17461- ikrime bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), burnun tamamen kesilmesi durumunda tam diyete, burun deliklerinden birinin kesilmesi halinde de yarım diyete hükmetti."

 

 

 

17462- Ömer b. Abdilazız der ki: "Burnun tamamen kesilmesi durumunda tam diyet vardır. Bundan daha hafif olan kesiklerin diyeti ise bu oran üzerinden hesaplanır."

 

 

 

17463- Amr b. Şuayb der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), burnun tamamen kesilmesi durumunda tam diyete, burun deliklerinden birinin kesilmesi halinde de yarım diyet olan elli deveye ya da aynı değerde olan altın veya gümüş veya sığır veya koyuna hükmetti.''

 

Tahric: Ebu Davud (4564); Ahmed, Müsned (2/217) ve Beyhaki (8/88), Muhammed b. Raşid kanalıyla Süleyman b. Musa'dan rivayet ettiler.

 

 

 

17464- İbn Cüreyc der ki: "ibn Tavus'un bana bildirdiğine göre yanlarında bulunan ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından gönderilen mektupta, burnun yumuşak kısmının kesilmesi durumunda diyetin yüz deve olduğu yazılıdır."

 

Tahric: Beyhaki (8/88), Şafii' nin bunu İbn Tavus'tan muallak olarak zikrettiğini rivayet eder.

 

 

 

17465- Ömer b. Abdülziz der ki: "Burnun tamamen kesilmesi durumunda tam diyet vardır. Bundan daha hafif olan kesiklerin diyeti ise bu oran üzerinden hesaplanır ve diyeti deve ya da aynı değer de olacak şekilde altın veya gümüşten verilir. Kadının burnunun tamamen kesilmesi durumunda da tam diyet vardır. Bundan daha hafif olan kesiklerin diyeti ise bu oran üzerinden hesaplanır ve diyeti altın veya gümüş olarak verilir."

 

 

 

17466- Şa’bi der ki: "Burundaki kesiğin miktarına göre diyeti hesaplanıp verilir."

 

 

 

Burunda Genize Kadar Varan Yaralamalarda Diyet

 

17467- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Burunda diyet olarak caife (nin diyeti olan üçtebir) var mı?" diye sorduğumda: "Evet!" cevabını verdi.

 

 

 

17468- İbn Ebi Necih bildiriyor: "Mücahid, burunda (genize kadar varan) derin yaralamalarda tam burun diyetinin üçtebirinin, burnun delinmesi durumunda ise tam burun diyetinin üçteikisinin verileceğini söylerdi."

 

 

 

17469- Ma'mer bildiriyor: Ata el-Horasanı: "Burnun delinmesi durumunda diyet olarak yüz dinar vardır" dedi. Başka birinin ise bu konuda:

"Böylesi bir durumda diyetin üçteikisi vardır" dediğini ve bunu caife şeklindeki (baş ve karın bölgesinde derine ulaşan veya delip geçen) yaralamalardan saydığını işittim.

 

 

 

17470- Osman b. Ebi Süleyman bildiriyor: Kölenin biri bir adamın burun kemiklerinden birini kırdı. Dava Ömer b. Abdilazız'e taşınınca, Ömer: "Ömer b. el-Hattab'ın bir mektubunda, kırılan kemiğin iyileştirip eksi halini alması durumunda diyet olarak dört yaşında iki devenin verileceğini yazdığını gördük" dedi. İbn Suraka daha sonra aynı konu için müracaat etti ve: "Ama burun kemiklerinden biri kırıldı!" dedi; fakat Ömer b. Abdilazız diyet olarak dört yaşında olan iki deve dışında başka bir şeyi kabul etmedi.

 

 

 

17471- Ömer b. Abdilazız der ki: "Burun çirkin duracak şekilde kırıldığı zaman tam burun diyetinin altıdabiri verilir. Burun delikleri çirkin duracak şekilde kırıldığı zaman ise burun deliklerindeki diyetin üçtebiri vardır. Burnun yumuşak olan kısmından bir et parçası koparılmışsa burun diyetinin üçtebiri vardır. Şayet alt kemiğe yapışacak ve kişinin sesini boğuk çıkaracak bir şekilde kırılmışsa gözde olduğu gibi yarım diyet vardır. Yani hem kusurlu durması, hem de sesi boğuk çıkarması dolayısıyla diyet olarak beşyüz dinar vardır. Ancak kusuru kalmayacak, yanlış koku almayacak ve kokusu çıkmayacak şekilde yaralanmışsa çeyrek diyet vardır. Burun kemiği dipten kırılmışsa, kusurlu duruyorsa, ancak ondan pis bir koku gelmiyorsa tam diyetin sekizde biri yani yüz yirmibeş dinar vardır. Kişinin burnu darbe alsa, sonra eskisi gibi iyileşse, ancak güzel olsun kötü olsun koku alamıyorsa tam diyetin ondabirini yani yüz dinar alır."

 

 

 

17472- Süleyman b. Habıb'in azatlısının bildirdiğine göre Süleyman b.

Habıb, burunda kemiğe ulaşmayan yaralamalarda on dinara, burnun kırılmasında ise yüz dinara hükmetmiştir.

 

 

 

17473- süfyan der ki: "Burnun kırılması durumunda hükümet-i adl vardır.

 

 

 

Sakalın Diyeti

 

17474- Eyyub bildiriyor: İbn Sırın, birinin sakallarından kıl yolan kişi hakkında: "Yolunan kıl kadar adamın sakalından yolunur. Şayet sakallarındaki kıllar yetmezse geri kalanı saçından yolunur" dedi.

 

 

17475- Başka bir kanalla (kadı) Şureyh'ten aynısı rivayet edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Dudak, Bıyık Diyeti