musannef

Abdurrezzak

İçecekler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tulumda Yapılan Şıra'dan içme Cezası ve Böylesi Şıranın Üç Günden Sonra içilmemesi

 

17015- ismail bildiriyor: "Adamın biri Ömer b. el-Hattab için kurulan şırayı Medine yolundayken bir dikişte içti ve sarhoş oldu. Hz. Ömer adamı kendine gelinceye kadar bıraktı. Kendine gelince de adamı cezalandırdı. Daha sonra Hz. Ömer bu şıraya keskinliğini giderecek kadar su kattı ve bu şekilde içti. Nafi' b. Abdilharis de Mekke valisi iken Ömer b. el-Hattab'a su tulumu içinde şıra yaptı. Ancak Hz. Ömer geç gelince şıra iyice demini aldı. Hz. Ömer geldiğinde şıra getirildi. Ancak onu çok keskin bulunca geniş bir kaba döküp içine de su kattı. Bu şekilde hem kendisi içti, hem de oradakilere içirdi."

 

 

 

17016- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içinde içki yapılan kap içinde yapılan şıradan uzak dururdu."

 

 

 

17017- Vehb b. el-Esved der ki: Ambarlarda bulunan kuru üzümden aldık ve deriden küçük tulumlarımızı bolca doldurduk. Üzerine de az su ekleyip şırasını kurduk. Ancak Hz. Ömer gelene kadar şıra demini iyice almıştı. Hz. Ömer gelince: "içecek bir şeyiniz var mı?" diye sordu. "Var, ey müminlerin emiri!'' dedik ve yaptığımız şıradan bahsettik, nasıl demlendiğini söyledik. Hz. Ömer: "Bana onu gösterin" dedi. Getirdiğimizde tadına baktı, ancak çok keskin bulunca su katarak yumuşattı ve öyle içti.

Abdurrezzak der ki: "Bütün bunlar su tulumu içinde yapılan şıra hakkındadır. "

 

 

 

17018- İbn Abbas'ın azatlısı ikrime bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi tavaf ettikten sonra Abbas'a geldi ve: "Bana içecek bir şeyler verin" buyurdu. Abbas: "Ya Resülallah! Sana evimizde yaptığımız içecekten verelim mi? Zira diğer içecekler elden ele dolaşıp kirlenmiştir" deyince, Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana da herkese verdiğiniz içecekten verin" buyurdu. Bunun üzerine Allah Resülü' ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içecek ikram ettiler.

Abdurrezzak der ki: İbn Uyeyne bunu rivayet ederken şunu ekler:

"Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su istedi. Getirilen suyu şıraya katıp öyle içti. Kendisine getirilen meşrubat da su tulumunda yapılmıştı.''

 

Tahric: Buhari (2/191); Ahmed, MÜsned (1/214) ve Beyhaki, es-Sünenu'I-Kübra (8/304) İbn Abbas'tan mevsiHen rivayet ettiler.

 

 

 

17019- Kasım b. Muhammed der ki: "Şıranın kurulması üzerinden üç gün geçtikten sonra içilmesi yasaklanmıştır."

 

 

 

17020- İbn Sirin bildiriyor: Abide şöyle derdi: "insanlar adını bile bilemediğim bir sürü içecek çıkardılar. Ancak ben yirmi yıldır içecek olarak su, çorba, bal ve sütten başka bir şey içmiş değilim.''

 

Abdurrezzak der ki: "Aynısını ibnu'-Teymi, amcasından, o da İbn Sirin'den, o da Abide'den bildirdi.''

 

Tahric: Nesai (2/287), İbn Sirin kanalıyla Ubeyde' den rivayet etti.

 

 

 

17021- Mücahid der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zemzem suyu dağıtanlardan içecek isteyince ona tulum içinde şıra getirdiler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan içince yüzünü ekşitti. Bir daha onlardan içecek isteyince o şıraya su katılıp yumuşatıldı ve öyle getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan içince yine yüzünü ekşitti. Bir daha içecek isteyince ona su katılıp yumuşatıldı ve öyle getirildi. Hz. Peygamber de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirilen bu şıradan içti."

 

 

 

17022- ibnu'I-Müseyyeb der ki: Sakif kabilesi Ömer b. el-Hattab'ı yaptıkları şırayla karşıladı. Ömer yapılan şıradan ikram etmelerini istedi. Ancak ağzına yaklaştırınca keskinliğinden hoşlanmadı. Getirttiği suyu ona karıştırıp yumuşattı ve: "Şırayı bu şekilde için" dedi. 

 

Tahric: Nesai (2/285), "Abdula'la- Yahya b. Said" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

17023- Ebu Hureyre der ki: "Müslüman kardeşin sana yemek ikram ettiği zaman ye; içecek ikram etttiği zaman da sorgulamadan iç. Ancak keskinliğinden dolayı şüpheye düşecek olursan su katarak yumuşat."

 

 

 

17024- Abdurrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

 

17025- Züheyr b. Nafi' der ki: Ata b. Ebi Rebah'a mizr denilen içeceği sorduğumda: "Mizr nedir?" diyerek karşılık verdi. Yanında bulunan bir adam: "Mısırdan yapılan bir içecek türüdür" deyince, Ata: "Sarhoşluk veren her içecek haramdır" karşılığını verdi.

 

 

 

17026- Hz. Osman'ın azatlısı Hani der ki: "Hz. Osman'a yanında kabak içinde yapılmış şıra taşıyan bir adam getirilince ceza olarak ona kamçı attı. Sonra şırayı döküp kabağı da kırdı."

Ma'mer der ki: "Ebu Vail de aynı şeyi Hani'den işittiğini bana bildirdi."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

içki Kokusu