musannef

Abdurrezzak

Sadaka

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Evli Kadın'ın Sadaka Vermesi

 

Kadının Evliliğinin Üzerinden Bir Yıl Geçmeden Sadaka Vermesi

 

16600- İbn Sirin der ki: "Kadın evlendikten sonra doğum yapana veya buna yakın bir süre geçene kadar malından bağışta bulunamaz. Bu konuda sünnet budur. Bekar kız da malı, biriktirmeyi, kazancı sevip zararı sevmemeyi bilecek yaşa gelene kadar malından bağışta bulunamaz."

 

 

 

16601- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Kadın evlendikten sonra doğum yapana veya buna yakın bir süre geçene kadar malından bağışta bulunamaz. Bu konuda sünnet budur."

 

 

 

16602- Başka bir kanalla Katade'den aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

16603- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Bana ulaşana göre kadın evlendikten sonra doğum yapana kadar veya gerdeğe girmesinin üzerinden bir yıl geçene kadar malından bağışta bulunamaz" dedi. Ona:

"Bekarken babasının izni olmadan bağış yapamaz mı? Köle azat edemez mi? Veya Allah yolunda bir harcamada bulunamaz mı?" diye sorduğumda:

"Evet, yapamaz" dedi. Ona: "Güvenilir bir kaynağa dayanarak mı bunu söylüyorsun?" diye sorduğumda: "Evet, öyle denilmiştir" karşılığını verdi.

 

 

 

16604- Amr b. Dinar'ın bildirdiğine göre Ebu'ş-Şa'sa: "Bekar kız yaşıtı olan kadınlar doğum yapana kadar malından bağışta bulunamaz" dedi. İbn Cüreyc der ki: Amr'a: "Peki köle azat edemez mi?" diye sorduğumda:

"Hepsi birdir" dedi.

 

 

 

16605- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kadın yaşı geçmiş olmasına rağmen henüz evlenmemiş, evde kalmışsa bağış durumu nasıl olur?" diye sorduğumda: "Böylesi bir kızın bağışta bulunması caizdir. Söz konusu yasak, henüz genç olan kızlar içindir. Ancak büyüyüp ne yaptığını bilecek yaşa geldiği zaman bağışta bulunması caizdir" dedi.

 

 

 

16606- Eyyub bildiriyor: İbn Sırın: "Henüz yeni evlenmiş genç kız evliliğinin üzerinden bir yıl geçmeden bağışta bulunup da ölene kadar bu bağışından dönmezse geçerli olur" dedi. Ancak bu görüşünde İbn Sirın'e katılan hiç kimseyi görmüş değilim.

 

 

 

Kadının Kocasından izinsiz Bağışta Bulunması

 

16607- İbn Tavus'un, babasından (Tavus'tan) bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evli bulunduğu sürece kadının, kocasının izni olmadan kendi malından bağışta bulunmasi caiz değildir" buyurmuştur. 

 

Tahric: İbn Amr, Vasile ve Ebü Umame hadislerinden şahitleri vardır,

 

 

 

16608- ikrime der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocası bulunan kadının kocasının izni olmadan kendi malından vasiyette bulunamayacağına hükmetmiştir."

 

 

 

16609- Zühri der ki: Kadının biri malı konusunda kocasıyla anlaşmazlığa düşmüştü. Kadın: "Yüce Allah'ın emrettiği gibi yakınlarıma bağışta bulunmak istiyorum" derken, kocası: "Kadın bana zarar vermek istiyor" diyordu. Ömer b. Abdilazız de kadının hayatı boyunca yapacağı bağışların malının üçtebirinden (vasiyetinden) sayılmasına hükmetti.

 

 

 

16610- Zühri der ki: "Kadın kendi malından akılsızda dağıtmadıkça ve zarar vermedikçe kocası izin vermese de yapacağı bağışlar geçerli olur."

 

 

 

16611- Simak der ki: Ömer b. Abdilazız kendi malından bağışta bulunan kadın konusunda: "Şayet kadın sefıh değilse ve zarar vermeyecekse bağışını kabul edin" şeklinde bir mektup yazdı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının, Kocasının Malında Tasarruf Hakkı