musannef

Abdurrezzak

Vasiyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin "Filanın Oğullarına veya Filanın Kızlarına" Şeklinde Vasiyette Bulunması; Kendisine Vasiyette Bulunulan Kişinin Bu Vasiyeti Reddetmesi

 

16467- Sevri der ki: Kişi ölüm anında (malının üçtebiri içinden) kölesini azat edip: "Malımın üçtebirinden kalan kısmı filan kişinindir" demesi, ancak kölenin vasiyetten önce hür kaldığının anlaşılması durumunda malın üçtebirinin tümü kendisine vasiyet edilen kişiye verilir.

 

 

16468- Sevri der ki: Kişinin: "Malımın üçtebiri filanın oğulları ile falanın oğullarınındır" demesi, ilk zikredilenlerin on kişi, sonra zikredilenlerin ise yedi kişi olması durumunda malın üçtebiri aralarında yarı yarıya paylaştırılır. Ancak kişi: "Malın üçtebiri fılanın oğulları ile falanın oğulları arasında paylaştırılsın" dediği zaman yarı yarıya değil, kişi sayısına göre bunu aralarında paylaşırıar.

 

 

16469- Sevri der ki: Kişi: "Malımın üçtebiri filanın oğullarınındır" deyip de söz konusu kişinin bir oğlunun olduğu anlaşıldığı zaman bazıları bu kişiye vasiyetin üçtebirinin verileceğini söylerken, bazıları da üçtebirinin yarısını alacağını söylemişlerdir. Bunu da Yüce Allah'ın "Kardeşleri varsa, altıda biri annesinindir"[Nisa, 11] buyruğuna dayanarak söylemişlerdir.

 

 

16470- Şa’bi der ki: Kişi: "Bu mal fılan oğullarının dullarınadır (eramil)" diyerek vasiyette bulunduğu zaman vasiyet, hem erkek, hem de kadın dullara verilir. Zira erkek için de "dul (ermel)" ifadesi kullanılır."

 

 

16471- Sevri der ki: Kişi malının üçtebirini vasiyet ederken: "Bu mal, filan ile filanındır" der de bunlardan biri öldüğü zaman malın üçtebiri sağ kalan kişinin olur. Vasiyet eden kişi: "Bu mal filan ile falan kişi arasında paylaştırılsın" der de bunlardan biri öldüğü zaman hayatta kalana vasiyetin sadece yarısı vardır. Vasiyet eden kişi: "Bu mal filan kişi ile şu küçük çocuğundur" dediği zaman vasiyet sadece adamın olur, küçük çocuğa bir şey düşmez. Kişi: "Filanın giysisi filana verilsin" diyerek vasiyette bulunduktan sonra o giysiyi satın alması durumunda vasiyetin bir değeri olmaz, çünkü giysi henüz mülkiyetinde değilken vasiyet etmiştir.

 

 

16472- Sevr! der ki: Kişi: "Malımın üçtebiri filanın oğullarınındır" diyerek vasiyette bulunduğu zaman sözkonusu ailenin kadınlarına bu vasiyetten bir şey verilmez.

 

 

16473- Sevri der ki: Kişi ölmeden: "Kölem filan kişinindir" deyip de daha sonra: "Kölemin yarısı filan kişinindir" diyerek bunu değiştirdiği zaman bazılarımız kölenin dörtteüçünün ilk vasiyette zikredilen kişiye, dörttebirinin de sonradan zikredilen kişiye olacağını söylemiştir. Bazılarımız da birine kölenin üçtebiri, diğerine de üçteikisi olacağını söylemiştir. Son görüşü söyleyen İbn Ebi Leyla' dır ve genelin de görüşü bu yöndedir .

 

 

16474- Sevri der ki: Kişi birine bir vasiyette bulunur da vasiyet eden kişi ölmeden önce kendisine vasiyette bulunulan kişi bunu reddederse bu reddetmenin bir değeri olmaz, zira vasiyet edilen şey henüz kendi mülkü olmamıştır. Ancak vasiyette bulunan kişi öldükten sonra kendisine vasiyette bulunulan kişinin artık onu reddetme hakı kalmamıştır. Vasiyette bulunan kişi öldükten sonra kendisine vasiyette bulunulan kişi ölürse, varisleri de: "Biz bu vasiyeti almayı kabul etmiyoruz" derlerse bu reddetme sayılmaz. Zira vasiyet kendilerine edilmiş değildir ve onu babalarından mal olarak miras almışlardır.

 

 

16475- Sevri der ki: Kişi bir kardeşinin veya mahremi olan bir akrabasının azat edilmesini vasiyet ederse azat edilmesi istenen kişi: "Bunu kabul etmiyorum" deyip reddedemez. Çünkü vasiyet yapıldığı an azat da gerçekleşmiş olur. Kölenin, vasiyet eden kişinin ölümünden önce veya sonrasında bunu reddetmesinin bir değeri olmaz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hasta Kişinin Alışveriş Yapması; Vasiyet Edene Düşen Görevler; Kişinin Kendisine Vacip Olan Şeyi Vasiyet Etmesi