musannef

Abdurrezzak

Vasiyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Vasiyette Haksızlık Yapmak ve Zarar Vermek; Kişinin Ümmü Veledine Vasiyette ve Bağışta Bulunması

 

16455- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi vardır, yetmiş yil boyunca hayırlı ameller yapar. ancak (ölüm vakti) vasiyetinde haksızlık ettiği için amelleri en kötü amelle kapanır ve cehenneme girer. Kişi de vardır, yetmiş yil boyunca kötü ameller işler. ancak (ölüm vakti) vasiyetini adilane yaptığı için amelleri en iyi ameliyle kapanır ve cennete girer" buyurdu. isterseniz bu konuda: "Bunlar Allah'ın yasalarıdır. Allah'a ve Peygamberine kim itaat ederse onu içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyacaktır, orada temellidirler, bÜyÜk kurtuluş budur. Kim Allah'a ve Peygamberine baş kaldırır ve yasalarını aşarsa, onu, temelli kalacağı cehenneme sokar. Alçaltıcı azab onadır"[Nisa, 13, 14] ayetlerini okuyun.

 

Tahric: Ebu Davud (2867); Tirmizi (2117); İbn Mace (2704) ve Ahmed, Müsned (2/278) rivayet ettiler.

 

 

 

16456- ikrime bildiriyor: İbn Abbas: "Vasiyette varislere haksızlık etmek büyük günahlardandır" dedi ve: "Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır. Allah'ın sınırlarını kim aşarsa, şüphesiz, kendine yazık etmiş olur"[Talak, 1] ayetini okudu.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/440, 441, 442), farklı kanallardan farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

16457- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, "Her kim işittikten sonra onu (vasiyeti) değiştirirse, günahı ancak onu değiştirenlerin boynunadır''[Bakara, 181] ayetini açıklarken şöyle demiştir: "Bize ulaşana göre kişi vasiyetini ettikten sonra onu bir daha değiştirmezdi. Ancak: "Vasiyet edenin yanılacağından veya günaha gireceğinden endişe duyan kimse, ilgililerin arasını düzeltirse ona günah yoktur''[Bakara, 182] ayeti nazil olunca vasiyetin hakka uygun şekilde değiştirilme ruhsatı da oldu."

 

 

 

16458- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Ömer b. el-Hattab ümmü veledlerine vasiyette bulundu."

 

Tahric: Said b. Mansur (3(436), "Huşeym-Hasan" kanalıyla ve Darimi (s. 420), Hammad b. Seleme kanalıyla Humeyd'den rivayet ettiler.

 

 

 

16459- Cabir bildiriyor: "Şa’bi, ümmü veledine vasiyette bulundu."

 

 

 

16460- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Kişi (ölüm anında) ümmü veledine bir şey verdiği zaman o artık ümmü veledindir."

Abdurrezzak der ki: "Aynı şeyi Abdullah, Şu'be vasıtasıyla Hakem'den, o da ibrahim(- Nehai)'den bana bildirdi."

 

 

 

16461- Ma'mer bildiriyor: Kişinin ümmü veledlerine evlenmedikleri sürece gelirini yemeleri için bir tarlayı vermesi, evlenmeleri durumunda tarlanın varislere iade edilmesini vasiyet etmesi konusunda Zühri: "Koştuğu şart üzere vasiyet geçerli olur" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin, Babasının Ümmü Veledi Olan Annesine Vasiyette Bulunması; Kişinin Kölesine Vasiyette Bulunması; Vasiyetin Telef Olması