musannef

Abdurrezzak

Yeminler - Adaklar

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yeminde istisnada Bulunmak

 

16111- İbn Ömer der ki: "Kim: ''Vallahi, inşallah'' diyerek yemin ederse (yeminini bozması halinde) kefaret ödemesi gerekmez."

 

 

16112- Başka bir kanalla Abdurrezzak bu hadisin aynısını rivayet etmiştir.

Sonra Abdurrezzak bu hadisi Ubeydullah'tan işitti."

 

 

16113- Nafi' der ki: İbn Ömer: "Vallahi şunu şunu yapmayacağım inşallah" diye yemin eder ve sonra o şeyi yapıp kefaret ödemezdi."

 

 

16114- Abdurrezzak der ki: Ma'mer, Zühri kanalıyla İbn Ömer'in hadisinin aynısını rivayet etti ve: "Bana Hasan'dan işiten bir kişi bildirdi" dedi.

 

 

16115- İbn Ömer ve İbn Mes'ud: "Kim: ''inşallah'' diyerek yemin ederse o şeyi yapsa bile yeminini bozmuş sayılmaz" dediler.

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhakı (10/46) rivayet etti.

 

 

 

16116- Mücahid bildiriyor: İbn Abbas: "Kim yemin ederken istisna ederse o şeyi yapsa bile yeminini bozmuş sayılmaz ve kefaret öder" dedi.

 

 

16117- Ebu Zer der ki: Her kim sabahladığı zaman: "Allahım! Ne dersem, ne adak adarsam ve ne yemin edersem bütün bunlar senin ellerin arasındadır. Bunlardan dilediğin olur ve istemediğin olmaz. Olmayan şey hakkında beni bağışla ve affet. Allahım! Sen kimi bağışlarsan ben de ona duacıyım. Kimi de lanetlersen benim de lanetim onun üzerine olsun" derse o gün ettiği yeminlerin hepsinde istisna etmiş gibi olur.

 

 

16118- Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim yemin edip yemininden sonra inşallah derse o şeyi yapsa bile yeminini bozmuş sayılmaz" buyurmuştur. 

 

Tahric: Tirmizi (2/269, 270), Yahya b. Musa kanalıyla Abdurrezzaktan "kısa bir metinle", Nesai (7/30) ve İbn Mace (2104) rivayet ettiler.

 

 

16119- Tavus: "Kim yemin ederken istisna ederse o şeyi yapsa bile yeminini bozmuş sayılmaz. Kişinin meclisinden kalkana kadar istisna etme hakkı vardır" dedi.

 

 

16120- İbn Uyeyne bildiriyor: İbn Ebi Necih: "Yeminden sonra istisna etmek zamanı, sütü çok olan bir deveyi sağma zamanı kadardır" dedi.

 

 

16121- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah): "Kişi yemin eder ve hemen ardından yeminle birlikte istisna ederse istisnası geçerli sayılır" dedi. Ata sanki: "Yeminden sonra başka bir şeyle yeminle istisna arasının kesilmemesi gerekir" demektedir.

 

 

16122- Sevri der ki: "Kişi yemin ettikten sonra bir şey konuşsa bile istisna edebilir. Ancak yemin ettikten sonra susar ve sonra istisna ederse istisnası geçerli sayılmaz. Bütün insanlar bunu bu şekilde bilmektedir."

 

 

16123- ikrime der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi Kureyşle savaşacağım" dedikten sonra sustu ve sonra: "inşallah" dedi. 

 

Tahric: Ebu Davud (3286) ve Beyhaki, Amr b. Avn kanalıyla Şerik'ten başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

16124- Hasan(-ı BasrI): "Kişi yemin ettikten sonra konuşulmadığı müddetçe istisna edebilir" demiştir.

 

16125- Başka bir kanalla Zühri' den bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

16126- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Kişinin (yemin ettikten sonra) içinden istisna etmesi bir şey ifade etmez. Diliyle istisna etmesi gerekmektedir."

 

 

16127- Ma'mer bildiriyor: Hammad (b. Ebi Süleyman): "(Kişinin yemin ettikten sonra) kendisinin işitebileceği bir şekilde istisna etmemesi bir şey ifade etmez" dedi.

 

 

16128- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (Tavus): "Eğer şunu şunu yapmazsan karım boş olsun inşallah" diyen ve yemin ettiği şeyi yapmayan kişi hakkında: "Karısı boş olmaz ve kefaret ödemesi gerekmez" dedi.

 

16129- Başka bir kanalla Hammad'dan bu fetvanın aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

16130- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, kişinin şunu şunu yapmayacağım diye yemin etmesi ve yeminini bozmaması halinde kefaret gerekmemesi hakkında: "Yeminini bozarsa kefaret ödemesi gerekir" dedi.

 

 

16131- Katade bildirir: Hasan( -I Basrı): "Kişinin yemin ettikten sonra istisna ederken dilini oynatması yeterlidir" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Dövmek için Edilen Yeminin Yerine Getirilmesi