musannef

Abdurrezzak

Yeminler - Adaklar

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yemin-i Lağv (Boş Yemin / Söz) Nedir?

 

15951- İbn Cüreyc der ki: Ata, fetihten önce Ubeyd b. Umeyr ile birlikte Hz. Aişe'nin yanına geldi. O zaman Hz. Aişe Mina tarafından Sebir'in içinde ikamet etmişti. Ubeyd: "Ey sen! Allah'ın: "Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz"[Maide, 89] buyruğundan kasıt nedir?" diye sordu.

 

Bunun üzerine Hz. Aişe: "Burada: ''Hayır, Vallahi, evet, Vallahi'' diyen kişi kastedilmektedir" karşılığını verdi.

 

Ubeyd: "Ey sen! Hicret ne zamandır?" diye sorunca, Hz. Aişe: "Fetihten sonra hicret yoktur. Hicret fetihten önce insanların dinleriyle Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gitmeleridir. Ancak şimdi fetih gerçekleşmiştir. Kişi nerede isterse orada Allah'a kulluk eder ve bir zarar görmez" karşılığını verdi. Ata'ya: "Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar''[Maide, 89] buyruğunda nasıl bir yemin kastedilmektedir?" diye sorduğumda: "Ondan başka ilah olmayan Allah'ın adına yemin ederim" şeklinde yapılan yemin kastedilmektedir" karşılığını verdi. Ona: "Kişi kasıtlı olarak ve bilerek: (Nallahi yapmayacağım'' deyip te kalben niyet etmeyip sadece söylerse" dediğimde ise: "Bu, kasıtlı olarak yaptığınız şeylerdendir" dedi ve: "Lakin kasıtlı yaptığınız yeminlerinizden dolayı sizi sorumlu tutar''[Bakara, 225] ayetini okudu.

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhaki (10/49) rivayet etti.

 

 

 

15952- Hz. Aişe der ki: "Boş bulunarak yemin etmek bir topluluğun herhangi bir konuda tartışırken: "Vallahi evet! Vallahi hayır! Vallahi ikisidir!" şeklinde kasıtsız ve kalpten gelmeyen yeminler etmeleridir."

 

 

 

15953- Mücahid der ki: Kişi bir şeyin bildiği gibi olduğunu düşünerek yemin etmesi ve o şeyin düşündüğü gibi olmaması halinde boş bulunarak edilen yemindir. Ancak: "Lakin kasıtlı yaptığınız yeminlerinizden dolayı sızı sorumlu tutar"[Bakara, 225] ayetinde kişinin bilerek yaptığı yeminler kastedilmektedir. ''

23

Tahric: Beyhaki (10/50), Revh kanalıyla Sevri' den ilk kısmını bu isnadla ve Hasan el-Basri kanalıyla son kısmını rivayet etti.

 

 

 

15954- Sa7d b. Cübeyr der ki: "Boş bulunarak edilen yeminlerle sorumlu tutulmamaktan kasıt, kişinin günah işlemek üzere yemin etmesi ve o yeminini yerine getirmemesi halinde Allah'ın onu sorumlu tutmamasıdır."

 

 

 

15955- ibrah7m(-i NehaI) der ki: "Boş bulunarak edilen yeminden kasıt, kişinin bir şey için yemin edip de sonra bunu unutmasıdır." Başka bir kanalla Hasan(-ı Basri)'den ibrah7m(-i Nehai)'nin sözünün rivayet edilmiştir.

 

 

 

15956- Ma'mer işiten bir kişiden bildiriyor: Hasan(-ı BasrI): "Boş bulunarak edilen yeminden kasıt, kişinin doğru bildiğini sanarak: "Vallahi bu, filan filan kişinindir" demesi gibi istemeyerek hata ile edilen yeminlerdir" dedi.

Katade de aynı şeyi söyledi.

 

Tahric: Beyhaki (10/50), Avf kanalıyla Hasan'dan aynısını rivayet etti.

 

 

 

15957- Şa'b7 der ki: "Yemin etmenin iyi veya kötü olması kişinin bir konuda öyle olduğunu zannederek ve bu bilgisine dayanarak (istisnada bulunmadan) yemin etmesidir. Bunda da bir günah yoktur ve kefaret gerektirmez. "

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Satışta Yemin ve Hükmü