musannef

Abdurrezzak

Yeminler - Adaklar

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yeminler ve Ancak Allah Adına Yemin Edilebilmesi

 

15920- Sehl b. Huneyf'in azatlısı Muhammed b. Kays bildiriyor:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sehl b. Huneyf'e şöyle buyurdu: "Sen Mekke ahalisi için benim elçimsin. Onlara şöyle de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni size gönderdi. O size selam etmekte ve size üç şeyi emretmektedir. Allah'dan başka kimsenin adına yemin etmeyin. Hacet gidereceğiniz zaman önünüzü veya arkanizı kıbleye doğru dönmeyin. Kemik ve kuru hayvan pisliği ile istinca etmeyin. ''

 

Tahric: Ahmed rivayet etti. Heysemı (1/205, 4/177) der ki: "Senedinde zayıf olan Abdulkerim b. el-Muharik bulunmaktadır."

 

 

 

15921- İbn Sırın der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'dan başka kimsenin adına yemin etmeyin. Allah adına yemin eden kişi de doğru söylesin" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Davud (3248) ve Nesai (7/5) rivayet ettiler.

 

 

 

15922- Hz. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), benim, babamın adına yemin ettiğimi işitti ve: "Şüphesiz ki Allah size, babalarınızın ad ma yemin etmenizi yasakladı" buyurdu. Vallahi bundan sonra ne kendi sözüm olarak, ne de bir başkasından naklederek baba adına yemin etmedim.''

 

Tahric: Buhari (8/164), İbn Şihab kanalıyla; Müslim (2) 1646 ve Ebu Davud (3250) rivayet ettiler.

 

 

 

15923- Hz. Ömer der ki: Ben bir kafılede iken ve: "Babam adına" diyerek yemin ederken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma yetişip: "Şüphesiz ki Allah size, babalarınızın adına yemin etmenizi yasakladı. Sizden yemin edecek kişi Allah adına yemin etsin veya sussun" buyurdu.

 

Tahric: Buhari, Malik kanalıyla ve Müslim, İsmail b. Umeyye kanalıyla, her ikisi de Nafi' den ve Ebu Davud (3249), Ubeydullah b. Amr kanalıyla Nafi' den rivayet ettiler.

 

 

 

15924- Hz. Ömer der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) , beni babam adına yemin ederken işitti ve: "Ey Ömer! Allah adına yemin et ve Allah'tan başka kimsenin adına yemin etme" buyurdu. Ondan sonra da sadece Allah adına yemin ettim. Sonra benim ayakta iken işediğimi gördü ve: "Ey Ömer! Ayakta iken işeme" buyurdu. Ondan sonra da ayakta iken hiç işemedim.

 

Tahric: Müslim (4) 1646; İbn Mace (308); Tirmizi (12) "kısa bir metinle" ve Bezzar, Keşfu'l-Estar' da (1/56), "Ubeydullah-Ömer" kanalıyla rivayet ettiler. Ravileri güvenilir kişilerdir.

 

 

 

15925- Hz. Ömer der ki: Süvari olarak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir gazvede idim. Ben: "Hayır, babam adına" diyerek yemin edince, arkamdan bir kişi beni azarladı ve: "Babalarının adına yemin etme" dedi. Dönüp arkama baktığımda bu kişinin Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olduğunu gördüm.

 

 

 

15926- İbn Ömer der ki: Hz. Ömer: "Babamın adına" diyerek yemin ederdi. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bundan men edip: "Kim Allah adından başka bir şeye yemin ederse şirk koşmuş olur" veya: "Müşrik olmuş olur" buyurdu.

 

Tahric: Ahmed ve Beyhaki (10/69), Şu'be kanalıyla Mansur'dan rivayet ettiler.

 

 

 

15927- ibnu'z-Zübeyr bildiriyor: Hz. Ömer, Usfan yollarında iken insanlar yarıştı ve Hz. Ömer herkesi geçti. Ben hamle edip onu geçince: "Kabe'nin adına yemin olsun ki onu geçtim" dedim. Sonra o hamle edip beni geçti ve: "Vallahi onu geçtim" dedi. Sonra ben bir daha hamle edip onu geçtim ve: "Kabe'nin adına yemin olsun ki onu geçtim" dedim. Sonra o üçüncü defa hamle edip beni geçti ve: "Vallahi onu geçtim" dedi. Sonra bineğini çöktürüp: "Senin Kabe'nin adına yemin ettiğini gördüm. Vallahi, yemin etmeden önce bunu düşünmüş olsaydın seni cezalandırırdım. Allah adına yemin et ve sonra ister günahkar kal ister, kefaret öde" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (10/69), Velid b. Müslim kanalıyla İbn Cüreyc'den "kısa bir metinle" rivayet etti.

 

 

 

15928- Şa’bi der ki: Allah Resalü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Babamın adına" diyerek yemin eden birine rastlayınca: "içinde babandan daha hayırlı olan bir kavme azab edildi. Sen dediğinden geri dönene kadar biz senden uzağız" buyurdu.

 

 

 

15929- Vebere der ki: Abdullah - ravi: "ibn Mes'üd mu yoksa, İbn Ömer mi bilmiyorum" dedi - "Allah adına yalan yere yemin etmem, benim için yalan yere başkasının adına yemin etmekten daha sevimlidir" dedi.

 

Tahric: Taberanı, M. el-Kebir'de rivayet etti. Ravileri güvenilir kişilerdir. Bak: Heysemı (4/177).

 

 

 

15930- Ebü Temime el-Huceymı der ki: Allah Resalü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), eşine: "Ey kardeşim" diyen birine rastlayınca onu azarladı. Yine, (eşine): "Emanet" diyen bir kişiye rastlayınca: "Emanet mi dedin? Emanet mi dedin?" buyurdu.

 

Tahric: Farklı kanallarla Ebu Davud (s. 301) mürsel olarak rivayet etti.

 

 

 

15931- Ebü Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim: ''Lat'ın adına'' diyerek yemin ederse hemen: ''La ilahe İllallah (=Allah'tan başka ilah yoktur)'' desin. Kim de arkadaşma: ''Gel kumar oynayalım'' derse bir sadaka versin" buyurdu. 

 

Tahric: Buhari (6/176, 8/165); Müslim (1647; Ebu Davud (3247) ve Beyhakı (11/430), Hişam b. Yusuf kanalıyla Ma'mer' den rivayet ettiler.

 

 

 

15932- Katade der ki: Kişinin azad ve talak üzerine yemin etmesi mekruhtur. Yemin edecek kişi Allah adına yemin etsin. Kişinin mushaf adına yemin etmesi de mekruhtur."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Allah'dan Başka Bir Şeyin Adına Yemin Etmek; "Allah'a Yemin Olsun ki" veya "Ömrüme Yemin Olsun ki" Şeklindeki Yeminler