musannef

Abdurrezzak

Şahidlikler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şahitlerin Şahitlik için Çağrılmaları

 

15560- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah) ve Mücahid: "Katip, Allah'ın kendisine öğrettiği şekilde yazmaktan kaçınmasın''[Bakara, 282] buyruğunu açıklarken: "Şahitler de çağırıldıkları zaman şahitlik etmekten çekinmesinler. Borcu yazmak için çağırılan katibin (işi olmadığı takdirde) akdi yazması vaciptir" dediler. "Şahitler çağırıldıkları zaman (gelmekten) kaçınmasınlar"[Bakara, 282] buyruğu hakkında ise: "Burada daha önce şahit tutuldukları bir konu hakkında çağrılan kişiler kastedilmektedir" dediler.

 

 

15561- Muğıre der ki: ibrahım(-i Nehai)'ye: "Bir konuda şahitlik yapmak için çağrılmaktayım ve unutmaktan korkuyorum" dediğimde: "Dilersen şahitlik etmezsin" karşılığını verdi.

 

 

15562- Ebu Hay bildiriyor: Bir adam, Hasan(-ı Basri)'ye: "Ey Ebu Said! Bir konuda şahitlik yapmak için çağrılmaktayım ve ben şahitlik etmek istemiyorum" dediğinde: "Dilersen şahitlik edersin. Dilersen de etmezsin" karşılığını verdi.

 

 

 

15563- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (Tavus): "Katibe de, şahide de bir zarar verilmesin"[Bakara, 282] buyruğunu açıklarken: "Böylesi bir akdi yazıp şahitlik etmek için çağrıldığında: ''Benim işim var, meşğulum'' diyen kişiye ısrarda bulunup zarar verilmesin manasındadır" dedi.

 

Ma'mer ve Katade: "Katibe de, şahide de bir zarar verilmesin"[Bakara, 282] buyruğunu açıklarken: "Katip kendisine söylenenin dışında bir şey yazmasın. Şahit de şahit olduğu şey dışında şahitlik etmesin manasındadır" dediler. 

 

 

 

15564- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Katibe de, şahide de bir zarar verilmesin"2 buyruğunu açıklarken: "Katiplik ve şahitlik yapacak kişileri bu işi yapmaları için zorlamasınlar manasındadır" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Huzeyme b. Sabit'in Şahitliği