musannef

Abdurrezzak

Şahidlikler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şahidlik'ten Dönmek

 

Adamın Şahitlik Edip Daha Sonra Etmiş Olduğunun Hilafına Şahitlik Etmesi

 

15508- ibnu'I-Müseyyeb der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi iki çeşit şahittik ederse birinci şahittiği kabul edilir ve ikinci dediği terk edilir. Aynı zamanda adam köle seviyesinde sayılır" buyurdu.

 

 

15509- Abdurrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

 

15510- İbn Cüreyc bildiriyor: İbn Ebi Zi'b, Cabir el-Beyadl'ye kişinin şahitlik edip daha sonra etmiş olduğunun hilafına şahitlik etmesi hakkında sorulunca dedi ki: ibnu'I-Müseyyeb'in şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Böylesi bir durumda) kişinin ilk şahitliğini geçerli sayın" buyurmuştur. Bu konuda benimle ihtilafa düştüler. Kimisi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Böylesi bir durumda) kişinin ikinci şahitliğini geçerli say m " buyurmuştur" derken Kimisi de: " "(Böylesi bir durumda) kişinin ilk şahitliğini geçerli sayın" buyurmuştur" dedi.

 

 

 

15511- Cabir bildiriyor: Şa’bi, kişiye: "Şahitlik edeceğin bir durum var mıdır?" diye sorulması halinde: "Hayır" demesi ve daha sonra şahitlik etmesi durumunda bu kişinin şahitliğini geçerli sayardı. Süfyan der ki: "Biz bu konuda şöyle deriz: "Hüküm verilmeden önce şahit serbest bırakılır. Şahit eklemek istediği şeyi ekler ve dönmek istediği şeyden geri döner. Ancak hüküm verildikten sonra dediğinden geri dönerse hakkında şahitlik etmiş olduğu şeyi kendi malından öder."

 

 

 

Kişinin Ettiği Şahitlikten Geri Dönmesi veya Ettiği Şahitliği inkar Etmesi

 

15512- Ebu Husayn bildiriyor: "Bir kişi (kadı) Şureyh'in yanında şahitlik etti ve Şureyh bu kişinin şahitliği üzerine hüküm verdi. Daha sonra adam ettiği şahitlikten geri dönünce, Şureyh adamın dediğine itibar etmedi."

 

Tahric: Beyhaki (10/251), İbnu'I-Mübarek kanalıyla Sevri'den rivayet etti.

 

 

 

15513- Abdurrezzak bildiriyor: Sevri, bir kişinin, şahitliği hakkında bir şahit tutması ve kadının bu şahitlik üzere hüküm kılması, sonra da şahitliğe şahit olan kişinin gelip: "Ben hiçbir şeye şahit değilim" demesi hakkında: "Kadı hükmü verdiyse bu itiraf artık bir şey ifade etmez" dedi.

 

 

 

15514- Yezid b. Zadeveyh bildiriyor: Şa'bi'ye, kişinin hanımını boşarken iki şahit tutması ve bu iki kişinin şahitliği ile kadının, karı kocayı ayırması ve kadının iddeti dolduktan sonra şahitlerden bir kişinin kadınla evlenmesi, diğer şahidin de şahitliğinden geri dönmesi sorulunca: "Hüküm verildikten sonra diğer kişinin, şahitliğinden geri dönmesine itibar edilmez" dedi.

 

 

 

15515- Ma'mer bildiriyor: Katade, iki kişinin, birinin aleyhine şahitlik edip hakkında hüküm verilmesi ve sonra şahitlerin şahitliklerinden geri dönüp:

"Şahitliğimiz yalandır" demesi hakkında: "Eğer bu iki kişi şahitlik ettikleri zaman adaletli sayılan kişilerden iseler itirafları geçerli sayılır 0ve alınan mal tekrar ilk sahibine verilir" dedi.

 

 

 

15516- Ma'mer bildiriyor: İbn Şübrüme, iki kişinin birinin aleyhine şahitlik edip ondan söz konusu şeyi almaları ve sonradan: "Biz yalan yere şahitlik ettik" demeleri hakkında: "Aldıkları şeyi ona mallarından öderler" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Şahidin Kendi Yazısını Tanıması ve Ne Zaman Yazdığını Hatırlamaması